Reklama

Reklama

Arzenál


Příchozí z temnot (E03)

(epizoda)
  • USA The Arrival from the Darkness (festivalový název)

VOD (1)

Obsahy(1)

Vrátit filmům původní podobu může být skutečná detektivka. Co na nich změnil čas a co lidé? Filmová rekonstrukce čili hledání pravdy... Vydejte se spolu s námi na Okoř, kde se v roce 1921 natáčely exteriéry Příchozího z temnot, němého hororu s Anny Ondrákovou v hlavní roli. Nedávné restaurování filmu mimo jiné odhalilo, že byl půlstoletí promítán ve špatném pořadí scén a tudíž s poněkud jiným příběhem. Třetí díl z osmidílného cyklu obrazově vytříbených autorských dokumentů inspirovaných péčí o české filmové dědictví v době digitalizace. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Matty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlépe koncentrovaná ze tří dosud odvysílaných epizod. S jasně vymezeným tématem, vhodně zvoleným poměrem mezi teorií a její aplikací a se stylizací v souladu s probíraným filmem, která nepůsobí směšně (naopak je vtipná tam, kde vtipná být má). Švoma dokázal na malém prostoru v základních rysech postihnout, proč je prakticky nemožné nabídnout dnes divákům stejný zážitek jako v době prvního uvádění nových filmů, co obnáší restaurování starých filmů a k čemu je dobré pro současné badatele. Kdyby byly jako kontextualizační příručka k jednomu konkrétnímu titulu pojaty všechny díly Arzenálu, vůbec by mi to nevadilo. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná nejlépe zpracovaný díl dokumentárního cyklu. Oceňuji ukázku digitalizace na konkrétním díle a navíc rozhovory na Okoři, kde se odehrával původní rekonstruovaný film. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi podivný způsob práce s informacemi. Skutečně bych ráda seznala, jakou zpětnou vazbu k tomuto - řekněme stylizovanému - dokumentu, dokáže vytvořit divák Artu. Není nutné nechat Ivana Klimeše proměnit do promotéra Ponrepova typu, ani nechat pobíhat Kokeše a Pommeau po lokacích zkoumaného filmu Příchozí z temnot, ale budiž. Český němý film vždycky bude obětí nahodilých pokusů, jak se k němu postavit v budoucnosti, jen ta přítomnost jaksi stále chybí. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama