Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Když čtete komentáře k tomuto seriálu, mrkněte se na datum, kdy byly napsány. Většinu nejpalčivějších otázek totiž vysvětluje hlavně druhá řada, která předkládá důkazní materiál a vyvrací tím dohady, které vznikly po odvysílání té první (tedy relevantní jsou komentáře od října 2018 a dál). Teď už je totiž víceméně jasné, že celý tento proces je hluboce vykonstruovaný a nedává smysl. Minimálně vůči Stevenovi, u kterého jsem přesvědčený, že to na něj někdo ušil. U Brendana je to složitější, ale souhlasím s tím, že jeho výpověd(i) jsou maximálně pochybné a nedávají smysl... Člověka tak neuvěřitelně štve umíněnost úřadů a jednotlivých příslušníků obžaloby, kteří evidentně ví, že to prostě posrali, ale nemůžou si dovolit, aby to někdo prokázal. Korunu tomu dává epizoda, ve které se ukazuje, že ve vraždě má dost možná co do-činění jiný člen rodiny. Síla pochopení, že Averyho rodina doufá v propuštění Brendana a Stevena, aby byli po dlouhých letech opět kompletní, a přitom je nejžhavějším kandidátem na podezřelého Brendanův bratr... No, prostě síla! Více k řešení v diskuzi. ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Upřímně, tahle série mě pohltila od samého začátku. Už loňský The Jinx stál za to a tohle skýtalo opravdu slibnou podívanou, což se nakonec potvrdilo. Ať už byl příběh podán jednostranně či nikoliv, nemůžu se ubránit dojmu, že to, co bylo v seriálu prezentováno, prostě poskytuje až příliš otazníků na to, aby při znalosti těchto faktů byl někdo odsouzen. Princip prokázání viny nade vší pochybnost prostě dostal na prdel takovým způsobem, že jsem skutečně kolem poloviny série u každého dílu nebyl schopen v klidu posedět bez toho, aniž bych nenadával. To, že v celým případu hrály roli peníze za odškodnění, snad ani není potřeba vyzdvihovat. Vedlejší linka s Brendanem pak jenom ukazuje, co všechno lze udělat se šestnáctiletým klukem, kterej neni zrovna nejchytřejší (přičemž Vám stačí dva zkušení policajti). Celkově rozhodně za 5*, pocit, že se něco takovýho může stát, je nicméně hroznej. ()

Reklama

mclenin 

všechny recenze uživatele

Strhujúce, znepokojivé, silné !!! Nehodnotí, neposudzuje, nekomentuje. Zobrazuje, poukazuje, konštatuje. Názor nech si každý spraví sám. Pre mňa zrejme najlepší krimi dokument, ktorý som doposiaľ videl /ever/, o to viac, že sa jedná o reálnu udalosť, nie o film podľa skutočných udalostí. - MOŽNÝ SPOILER - Niekoľkokrát som sa pristihol pri myšlienke, že niečo také je možné snáď len vo filme, či v seriáli, prosto vo fiktívnom svete, kde diváka po nervydrásajúcom príbehu čaká aspoň nejaký happy end, ale nie, nie ... welcome to real life. Emočne zdrcujúce ! ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Krátce poté, co jsem to dokoukal, jsem tomu dal 4 pecky a největší problém jsem měl se stopáží - nezbavil jsem se dojmu, že na to mělo stačit namísto šesti set minut minut 90. Taky jsem si nemohl nevšimnout, že totálně vyšuměla do ztracena linka s Averyho starším synovcem- bratrem Brendana, který u soudu řekl něco v tom smyslu, že si měl Avery den po Teresině zmizení říct o pomoc s úklidem mrtvého těla. Pořád jsem čekal, že se k tomu někdo nějak vyjádří, že se na to nějak naváže, což se v reálu nepochybně stalo, nezapadalo to ale do konceptu 1. řady Making a Murderer, takže se tady tím už dál nezabývali a je spíš s podivem, že to v seriálu vůbec ponechali. Protože se tady ve snaze udělat z Averyho za každou cenu jen a jen oběť manipulovalo opravdu hodně a s kde čím. A on jí skutečně může být, netvrdím, že jí není. Ale pokud by dokumentaristky/ publicistky předkládaly nám divákům i negativní informace o Averym (viz http://stevenaverycase.com/what-making-a-murderer-didnt-tell-you/#sthash.aGOqFjDW.dpbs), pokud by ze soudního procesu programově nevypouštěly důkazy a informace, které svědčily v Averyho neprospěch, pak by jejich dílo vyznělo velice odlišně. A já to s odstupem několika hodin, kdy se o případu snažím zjistit další informace, vnímám jako nepřípustnou manipulaci a ohromnou chybu. A fakt, že byl Brendan v roce 2017 díky Making a Murderer propuštěn, s tím nemá co dělat, protože on byl skutečně obětí celé té kauzy, v jeho případě se žádná dřívější sexuální napadení pod koberec zametat nemusela... Steven už toho ale měl za sebou poněkud víc... Pokud by ho soudce nazval tím nejhorším, s čím se kdy setkal ve své soudní síni, pouze na základě informací, které se objevily v seriálu, pak by musel být opravdu na hlavu padlý. Proč si ale myslíme, že jsou na tom řadoví Američané mentálně o tolik hůř než my tady? Zrovna my, filmoví fandové, které opakovaně uchvacují svými filmy a seriály? A podobně podle mě fungují na všech úrovních. Jsou šikovní a schopní. Tady se ale přesně polovina z nich jeví jako absolutní dementi. Obávám se, že to z nich udělala filmová licence. Podle mě nepřípustná a závadná. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

americký sen trochu jinak...plný počet nedávám čistě proto,že těch deset hodin byla přeci jen místy zbytečně zdlouhavých,nicméně obsahově je to bez větších pochyb za plnou palbu.Jakkoliv se tenhle dokument celkem nepokrytě staví na stranu Stevea Averyho a taky tak trochu manipuluje s divákem,je to vlastně jedno.Mnohem důležitější než to,jestli Avery opravdu udělal to co udělal (a osobně se přikláním spíš na druhou stranu,protože mi Avery nepřijde jako zrovna criminal mastermind) je zpráva o tom,jak zkurvený je americký soudní systém,včetně rozhodování poroty a není proti němu obrany.Nějaká presumpce neviny tu prakticky neexistuje,policajti si dělají relativně co chtějí a ta bezmoc je místy až hmatatelná.Kdykoliv se navíc na obrazovce objeví ten slizký státní zástupce,otevírala se mi kudla v kapse a potom co se ukázalo co je opravdu zač sem jen nevěřícně kroutil hlavou.Jako celek silná káva,která tam nejspíš může potkat každého...80% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama