Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Vskutku strhující podívaná! Problém bohužel spočívá ve skutečnosti, že dokument manipuluje divákem úplně stejným způsobem jako policisté s vyšetřováním vraždy, takže na konci budete bytostně přesvědčeni o nevině obou obviněných a posléze odsouzených, ovšem pouze díky tomu, že dokumentaristé vynechávají argumenty obžaloby, které zkrátka nelze racionálně zbořit. Například fakt, že nalezená kulka s DNA oběti byla vystřelena ze zbraně obviněného, což potvrdila balistika, se nedovíte za celých deset dílů. Stejně jako třeba to, že když Avery bručel poprvé, řekl spoluvězni, že jestli někdy vyleze, bude mučit a znásilňovat mladý holky. Fakt, že oběť v podstatě nalákal k sobě na pozemek pod uvedeným jménem příbuzné, protože u něj oběť už jednou fotila a byla z něho vyděšená, to mi dokumentaristé rovněž nesdělili. Tvůrci si zkrátka ponechali jen ty argumenty obžaloby, které obhájci vskutku brilantním způsobem dokázali v průběhu procesu rozebrat na padrť a dokonale roznést na kopytech se vší investigativní pompou, u které jsem chytal orgasmy. Ten nevyvrácený, či špatné světlo házející zbytek bohužel zcela záměrně ignorovali. Dokument jasně dokázal, že se manipulovalo s vyšetřováním, podstrkovaly důkazy, lhalo se pod přísahou jak když tiskne a porušoval zákon každých deset vteřin. Zda se to ovšem událo kvůli tomu, aby se hodila vražda na křišťálově čistého a nevinného dobráka od kosti, či zda to jen dopomohlo usvědčit zcela evidentního vraha, což si jistí okresní policisté přáli tak moc, až porušili každý druhý zákon, to si říct netroufnu. Zkrátka netuším, ale velmi mírně u mě převládá názor, že to neudělal a být v porotě, asi ho pustím. Svědomí bych každopádně čisté neměl a proto se ani nemůžu divit porotě, že v obou případech rozhodla tak trochu alibisticky. A ještě takový malý irelevantní osobní postřeh. Celkem mě udivovalo, že člověk, který stráví 18 let ve vězení za něco, co prokazatelně nespáchal a po propuštění je obviněn z vraždy, kterou podle něj rovněž nespáchal a má před sebou vidinu doživotí, a přitom neprojeví za celých 10 dílů jedinou emoci, je chladný jak psí čumák a působí až nerealisticky smířeným dojmem... Buďto má psychologický problém, sebekontrolu samuraje, případně to skutečně udělal. A ještě mi moc nehrálo, proč odmítl vypovídat. Pokud je nevinen, neměli ho na čem nachytat. 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Každý dokument, nech je akokoľvek dobrý, by mal byť objektívny. Tomuto dokumentu to chýba, je obranou odsúdeného. Podarilo sa mu ale splniť jeden cieľ. Poukázať na skostnatelosť justície. A to nie len americkej, nebudeme si nahovárať, že u nás je to lepšie. Justícia samotná je dnes tak pochybná, že v podstate asi nikdy nemal byť zavedený trest smrti. Pravdepodobnosť omylu je totiž príliš veľká. A konkrétne v tomto prípade by hlavná postava dokumentu už nežila, hoci bola po 18 rokoch oslobodená. Nehovoriac takisto o neschopnosti lokálnych sudcov, ktoré si len tak zamietnu, čo len chcú. Bol som šokovaný, keď si mladý chlapec požiadal o výmenu právnika, pretože ten je voči nemu zaujatý a neverí mu, že je nevinný, a pán sudca to zamietol, pretože to nie je vraj relevantný dôvod. Manipulácia s dôkazmi a manipulácia pri výpovediach je skutočný zvratok a vzhľadom k tomu je až neuveriteľné, ako mohol byť jeden človek takto uväznený. Uvidíme, ako sa to ďalej vyvinie, ale pokiaľ je Avery skutočne nevinný, tak za dvojnásobné zabásnutie za nič by mali zavrieť všetkých tých, ktorí mu to spôsobili. P.S. Tento človek asi tiež nebude celkom neviniatko. Spomínané týranie zvierat, ktoré sa v súvislosti s jeho minulosťou v dokumente vynorí nebolo špecifikované, ale nejde o nič ľahšie ako to, že polial mačku benzínom a hodil ju do ohňa. To normálny človek neurobí. ()

Reklama

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Tohle je masakr teda. Naprosto odzbrojující. Je jasné, že seriál je natočen tendenčně na straně Averyho, nicméně těch policejních a soudních chyb je tolik, že to ani nemůže být pravda. Křivé výpovědi před soudem, lži, vynucené přiznání. Manipulace s médii, manipulace s důkazy. To je naprosto šílené. NEJEDNÁ SE O FIKCI, vše je doloženo reálnými záběry z vyšetřování, soudů a rozhovorů, včetně policejních záznamů. Je to vlastně téměř real time. Jak píše schoking, na očích a mimice poznáte kdo je zmrd, u některých to poznáte už podle ksichtu (první obhájce Brendona). Nicméně to vypadá, že se něco na základě tohoto seriálu bude dít. Brendan už je v tomto čase venku a Steven se chystá. Tak uvidíme. Je vidět, že americký buran to má v USA podobně těžké jako černý. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se jedná o hodně zajímavý příběh a jeho vyprávění v seriálu je napínavé a těžko předpovídatelné. Postupně se vás snaží zpracovat tak, abyste si nebyli úplně jistí a minimálně těm několika prvním dílům se to v mém případě opravdu povedlo. Soudní proces je ale potom už poměrně zdlouhavý a místo 10 dílů se to krásně mohlo vejít do 6 nebo 7. Kromě natažené stopáže mi taky vadilo, jak se seriál záměrně nevěnuje důkazům, které stály proti Averymu. Neustále slyšíme o těch několika sporných částech případu, ale ty, které přesvědčily soud a snad i každého, kdo se nad tím trošku víc zamyslí, v seriálu téměř chybí. Z pochopitelných důvodů... jinak by se na stranu Averyho moc lidí podle mě nepostavilo. Rozhodně se nejedná o objektivní dokument. Z druhé série jsem viděl jen první díl a neměl jsem důvod se dívat dál... Celá ta teorie o tom, že Teresu Halbach někdo zabil zrovna, když měla mít schůzku s Averym a policie (nebo pachatel) potom její ostatky a důkazy narafičila kolem Averyho baráku a v jejím autě, tak aby to vypadalo, že to udělal Steven Avery, je prostě naivní a nedává smysl. A ty maličké dírky v celém případu nestačí na 20 hodinový seriál. ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Upřímně, tahle série mě pohltila od samého začátku. Už loňský The Jinx stál za to a tohle skýtalo opravdu slibnou podívanou, což se nakonec potvrdilo. Ať už byl příběh podán jednostranně či nikoliv, nemůžu se ubránit dojmu, že to, co bylo v seriálu prezentováno, prostě poskytuje až příliš otazníků na to, aby při znalosti těchto faktů byl někdo odsouzen. Princip prokázání viny nade vší pochybnost prostě dostal na prdel takovým způsobem, že jsem skutečně kolem poloviny série u každého dílu nebyl schopen v klidu posedět bez toho, aniž bych nenadával. To, že v celým případu hrály roli peníze za odškodnění, snad ani není potřeba vyzdvihovat. Vedlejší linka s Brendanem pak jenom ukazuje, co všechno lze udělat se šestnáctiletým klukem, kterej neni zrovna nejchytřejší (přičemž Vám stačí dva zkušení policajti). Celkově rozhodně za 5*, pocit, že se něco takovýho může stát, je nicméně hroznej. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama