Reklama

Reklama

Schodiště

(seriál)
Trailer 1
USA, 2022, 8 h 16 min (Minutáž: 57–69 min)

VOD (1)

Epizody(8)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi sleduje osudy rodiny Michaela Petersona ze Severní Karolíny a podezřelé okolnosti kolem úmrtí jeho manželky Kathleen Petersonové. (HBO Max)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (84)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo šanci na to stát se kultovním počinem na seriálovém poli! První polovina série je totiž za mě parádní záležitostí, opravdu některé díly za mě naprosto bezchybné. Po stránce herecké zde zejména exceluje Colin Firth, nikdy bych si netipl, že s takovou bravurou dokáže zahrát podivína. I ostatní zde rozehráli mistrovské představení, od takové Toni Collete jsem popravdě ani nic jiného nečekal. Strašně mě zaujalo netradiční pojetí příběhu, kdy si pořád říkáte, jestli hlavní postava doopravdy svou manželku zavraždila, nebo to vše byla jen smutná nehoda. V druhé půlce jsem se těšil na postupné odkrytí všech karet, ale Schodiště se do sebe začalo dost zamotávat. Namixovalo se dohromady  několik časových rovin, ztratilo to svůj nekompromisní tah na branku a celkově se z toho stala průměrná podívaná. Pořád sice čtyři hvězdy, ale za ten konec to musím označit jako mírné zklamání. Za mě dávám 7/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem krimi sérii, dostal jsem rodinné drama na motivy skutečných událostí a populární doku-série Netflixu. Výborně zahraný seriál o záhadné smrti ženy, která zemřela nešťastnou náhodou, nebo ji možná zabil její manžel, který má pár kostlivců ve skříni. Seriál má výborný úvod, ale s přibývajícími minutami a díly je pořád více cítit, že materiálu není na 8 hodin a pokud by se jednalo o 3 dílnou minisérii, o nic by divák nebyl ochuzen, vzhledem k tomu, že nedostane žádné definitivní rozuzlení. Ničemu nepomáhá, ani zbytečně roztříštěné vyprávění, skákající z jedné časové etapy do druhé, bez většího dramatického významu. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[60%] Schodiště mě zpočátku neskutečně chytlo až jsem byl téměř šokován jakou to mělo hloubku. Jenže od třetího dílu se to umírnilo, což by mi ani tak nevadilo, ale od druhé poloviny této minisérie to začalo být neskutečně nudné bez žádného náboje, takže mi bylo poté jedno jak  dopadne závěr, který dopadl tak nějak otevřeně či co …. Ale tak, to jsem v rámci skutečných událostí byl schopen pochopit, ale asi z toho mělo být jen 6 epizod a to kratších a ne 8 hodinových, nevím. Takže mě mrzí že to začalo díl od dílu upadat, první dva díly byly excelentní, vžil jsem se do postav a ocenil jsem reálné a drsné scény, kdy ta žena hlavního herce spadla na schodišti a v krvavé mase své krve brutálně zemřela. No, téma se poté začne ubírat bisexuální stránkou ústřední postavy, sem tam se objeví gayové a konkrétní scény, které se mi příčily, ale ok. Ale což o to, začalo to být poté dost nudné. Seriál má tři dějové roviny. To, co se stalo před nehodou, přítomnost a nástřel budoucnosti. Ta třetí dějová osa mi přijde přebytečná a prostě navíc. No, k hercům. Nemám problém, Firth to zahrál výborně, ostatní též, ale holt má tato minisérie vysoce klesající tendenci od počtu dílů. Nevím, jestli to mám někomu doporučit, ale třeba se najde někdo, kdo nebude tolik kritický. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poctivá řemeslná a herecká Show. Příběh se zaměřuje na Michaela Petersona ( Colin Firth) spisovatel, který je obviněn z vraždy své manželky, která byla nalezena mrtvá pod schody a je z toho 16 letý justiční BOJ, který mě fakt bavil. První 4 epizody jsou výborné, je tam nepříjemné dusno ve vzduchu, hutná atmosféra, emocionální peklo všech zúčastněných je hmatatelné, je tu pořádný a důkladný investigation ze strany obhajoby a návladních ( velmi detailní sbíraní důkazů) měl jsem pocit, že opravdu sleduji lidi, kteří se tím živí a předvádí ze sebe to nejlepší, co umí, soudní líčení jsou taktéž velmi vypjaté, dialogy na úrovni a různé alternativy pádu ze schodů jsou až na krev vyloženě syrové a nepříjemné. Druhé půlce lehce padá řetěz a zkrácení na 6 epizod by bylo rozhodně přijatelnější. Scény s rodinou a dětmi byly nejméně zajímavé a pro mne i zbytečné- tak trochu povinná vata dnešních seriálů a flashbacky tu jsou vyloženě otravné a místy i dost matoucí a hlavně velmi časté, ale i tak to byla pro mne kvalitní filmařina i zábava, rozhodně jsem rád, že jsem tomu dal šanci. + chvála za soundtrack a ústřední znělku ta byla boží. Příběh 4/5. Akce 1/5, Humor 1/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 5/5, Napětí 4/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 7.5/10. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál ktorý ale musíte chápať v dvoch rovinách. Prvá rovina je prvá polovica ( prvé štyri epizódy ) Potom príde druhá ktorá je vlastne len zhutnená a silná rodinná dráma ktorá ale nemá veľký súvis s prvou časťou. Prvá časť je dokonalá, dramatické krimi a súdne pojednávanie ktoré ukazuje rôzne uhly toho čo sa stalo. Potom sa to zlomí a príde kopec rodinných problémov, flashbackov a silné depresívne výjavy z minulosti. Celý čas vnímate, že niečo visí vo vzduchu a prehodí výhybku tam kam chceme. Chceme vedieť čo sa vlastne stalo a prečo. Žiaľ do konca je to len prestupovanie na mieste a plač jeho detí bude jediné čo ostáva. Samozrejme v rámci dekadentnej depopulačnej vlny je aj tu LGBTI story a samozrejme je úplne zbytočná a násilne nalepená. Takže pád zo schodov začne naprosto famózne a prebieha pravý kriminálny seriál v ktorom cítite, že ide o všetko. Paradoxne v štvrtom diely prebehne súd a už sa to potom len tacká a vlečie, Malo to mať šesť epizód, vyhodiť nepodstatné dejové linky detí Michaela či už vlastné alebo nevlastné. Táto hluchá vata ničí výborný seriál inšpirovaný skutočnými udalosťami. 70 - 80 % ()

Galerie (97)

Zajímavosti (5)

  • Skutočný Todd Peterson (syn Michaela Petersona), ktorého hrá Patrick Schwarzenegger, sa k seriálu vyjadril na Instagrame 28. mája 2022 a opísal ho ako nepresný a nedostatočne preskúmaný. Tvrdí, že jeho rodičia mali najlepší vzťah, aký kedy videl a že nikdy v živote sa nepohádali. Projekt HBO označil za "úplné nezmysly". (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo v Atlantě a jejím okolí od 7.6 do 11.2021, rozlehlém a lidnatém hlavním městě Georgie. Ačkoli se příběh téměř výhradně odehrává v Severní Karolíně, štáb se rozhodl natočit seriál v Atlantě z možných logistických důvodů. Díky své příznivé poloze u řeky Chattahoochee, teplému klimatu a také díky pozoruhodnému soutoku různých kultur. (Trajektt)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama