Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Je na tebe vydán zatykač [...] za to, že jsi líné prase." Porco Rosso v sobě po vizuální stránce nezapře Miyazakiho rukopis, avšak příběhově mi film přišel hodně odlišný od dalších kousků "japonského mistra anime". Místo fantaskna bylo celou dobu v popředí jakési absurdno, tkvící zejména v postavě Porca. Místo magických momentů, na které jsem byl u ostatních Miyazakiho filmů zvyklý, je Porco Rosso filmem o létání a chlapáctví - respektive v tomto případě o "prasáctví". Díky Porcovi a jeho prokletí oplýval film zvláštním nádechem a obsahoval nejednu humornou narážku ("Marco, takhle jednou skončíš jako sele na rožni." / "Udělám z tebe uzený vepřový."). Nejvíce mě zasáhla scéna s piloty připomínající jakousi "Mléčnou letadlovou dráhu", za doprovodu takřka magické hudby. Rozhodně se jedná o povšimnutíhodný film! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mistr animované fantazie Hayao Miyazaki, přináší další krásný a neobyčejný animák. Tentokrát ubral na fantazii a přináší nám příběh letce, který je tak trochu ... prase. Ne, že by měl nějaké nechutné návyky ale je prostě prase (film se jeho proměnou příliš nezabývá). Jako vždy nás filmem provází krásná hudba, nádherná animace a dalo by se říci i dobré "herecké" výkony. Alespoň hlavní hrdina mě donutil abych o něm neuvažoval jako o zvířeti ale jako o člověku. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Môže byť anime pre dospelých? Áno, môže. Môže byť film, odohrávajúci sa v Taliansku 30. rokov, kde ľudia trpia povojnovou ekonomickou krízou, k moci sa dostávajú fašisti, vo fabrikách musia pracovať ženy (keďže muži odišli za prácou do Ameriky), vo vzduchu aj na vode ľudí ohrozujú odpadlíci letectva a piráti, a hlavným hrdinom je šarmantný pilot a sukničkár, pre deti? Áno, môže. A zabudol som dodať, že ten sukničkár je charizmatické prasa. Romantiku talianskej krajiny, dobré víno a krásne ženy strieda romantika letom vysoko medzi oblakmi nádherne modrou oblohou. Vášeň pre lietanie je skutočne rovnako ako pri Lapute jedna z vecí, ktoré vám najviac udrú do rypáka... pardon, do nosa. Konštrukčné návrhy, stavba strojov, reálna technika, modely menších aj väčších lietadiel, to všetko je robené s láskou a zápalom Mijazakimu vlastným. A on je to vlastne Mijazakiho film za a) najvernejší realite a motívom z histórie, ktoré reflektuje (téme vojny sa napríklad venuje často, ale nie v každom jeho filme je natoľko zreteľná, aby ste to hneď postrehli), a za b) pre mňa subjektívne bez debát najvtipnejším. Bavil som sa priam kráľovsky. Krásna, ale umiernená (v prospech realistického vyznenia) výtvarnosť a špičkový soundtrack od Hisaišiho sú železnou samozrejmosťou. 100% ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Veľmi netradičný Miyazaki. Tentokrát majster svoju fantáziu trochu skrotil, film sa nehemží fantasktnými bytosťami a nadprirodzenosť je znížená na "miyazakovské" minimum (je tu jedine Porcova kliatba), ale vsadil skôr na presne určené historické obdobie, s tým súvisiacu skvelú dobovú atmosféru (krásne štýlové lietadlá z 20. a 30. rokov + geniálna hudba pôsobia dokonale) a na naprosto nový typ hlavného hrdinu. Porco je životom (a kliatbou) poznačený, trochu cynicky pôsobiaci človek (ehm, prasa), ktorý sype jednu hlášku za druhou, a pre Miyazakiho tradičná postava dievčaťa (tentokrát stelesnenou v podobe Fio) je posunutá na vedľajšiu koľaj. Spolu však pôsobia super a "chémia" medzi nimi funguje skvelo. O animácii už netreba ani hovoriť, je ako vždy krásna. Porco Rosso síce kvalitatívne trochu zaostáva za inými režisérovými masterpiecmi (Nausicaa, Mononoke, Spirited Away), ale to je vzhľadom na ich dokonalosť a naprostú genialitu pochopiteľné, ale absolútne hodnotenie a môj bezmedzný obdiv si bezpochyby zaslúži. 10/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Počáteční miyazakimánie, kterou ve mě vyvolalo několik silnějších kousků, byla ne sražena, ale utlumena zjištěním, že je to jen člověk. Po pár (relativně) slabších kouscích ale přichází slušná čtyřhvězdička. Mohlo to být hravější, nebo to mohlo být velkolepější, takže mi to bohužel ke skutečné spokojenosti přijde moc "mezi". Ale aspoň je to zase pořádná podívaná.. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Porcovo reálné jméno, Marco Pagot, si režisér Hayao Miyazaki zvolil podle italského animátora, který s ním na začátku kariéry spolupracoval. (HellFire)
  • Porcova skrýš byla inspirována zátokou Stiniva na chorvatském ostrově Vis. (Stanislaus)
  • Na motoru, který Porco Rosso dostane do nového letadla, je vyraženo Ghibli. Stejně se jmenuje studio, které za filmem stojí. (Rominator)

Reklama

Reklama