Reklama

Reklama

Mladinká Sidonie-Gabrielle Colette se zamiluje do o 15 let staršího, charismatického pařížského literáta Willyho.  Poté, co se vezmou, je Colette z klidného venkovského prostředí katapultována do světa zářivých pařížských salónů a opojných večírků francouzské smetánky. Colette se přizpůsobuje novému životu, noří se do bohémského světa svého manžela. Inspirativní prostředí v ní probouzí kreativitu a spisovatelský talent. Píše první dílo ze série o Claudine. Willy jí dovolí publikovat pouze, pokud román vyjde pod jeho jménem. Fenomenální úspěch Claudine dělá z Willyho slavného spisovatele a z manželského páru opravdové celebrity. Jenže emancipovaná Colette touží po uznání. Jejich manželství se nejen vlivem Willyho nevěry a Colettina vzrůstajícího zájmu o ženy začíná hroutit. Willy se však své talentované ženy za žádnou cenu nehodlá vzdát... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (80)

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodne tento životopisný príbeh nespĺňa sľub zjavný z nadpisu - Príbeh vášne. Mne to prišlo ploché, banálne a veľmi slabo dramaticky spracované. Tým samozrejme netvrdím, že by príbeh o Colette nemal čo divákovi povedať, to určite nie. Viedla skutočne zaujímavý život, len to bolo slabšie podané. Za zmienku však stojí herecká stránka, ktorá je naozaj luxusná. S Dominicom Westom som nedávno videl Bedárov, a tu sa tiež prekonával. Jemu takéto dobové záležitosti veľmi pasujú. Kamera aj výprava boli tiež pekné. Priemer. 60/100 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film je určitým způsobem "pomalý" a tak nějak lehce plynne. Dvojice West a Knightley - super - rozporuplnost daných postav se mi líbila. Žasla jsem nad tím, že tam ani jednou nebylo téma otěhotnění hlavní hrdinky a vůbec se to tam ani slovem nezmínilo...Na danou dobu, manželství, daný styk, který měli se vážně divím. Je to hezky nenuceném o tom, k čemu byly "nuceny" úspěšnější manželky, jelikož knihy psané od žen by se vážně nečetly...Tleskám. Průměr, ale velice příjemný :) ()

Reklama

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Colette a její životní příběh je určitě zajímavý. Jen ho trochu sráží styl vyprávění ve filmu. Zde je nudný, ničím nevybočující a bez známky napětí. Film ale zvedá hlavní herecká dvojka, která se svou chemií patří k tomu lepšímu z filmu. Dále se mi líbili kostýmy, atmosféra dobové Francie, hudba. Celkový dojem je ale jako z příjemného průměrného filmu. Neurazí, ale ani nenadchne. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Veškeré zajímavosti je možné shlédnout v traileru, tudíž návštěva biografu skončila mírným rozuzlením. Kostýmy jsou zde krásné, vizážisti si museli zařádit a herecké výkony slušné. Bohužel scénář dle skutečných událostí se psal poněkud ledabyle, jelikož žádné napětí nebo snad sympatie k ženě zkoušeném osudem se u mě vůbec nevyskytly. Mohu proto hodnotit pouze průměrně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Colette je problematická z několika důvodů, příběh je opět jen o jejím mládí čili se setkávame jen s Colette před Colette (bohužel tento trend sílí, čemuž nefandím), dále poněkud nudí představa, že v naší generaci existuje jen Keira Knightley, která musí zahrát všechny zajímavé ženské postavy minulosti (naštěstí své anorektické tělíčko posílila a teď už je aspoň šlachovitá, ikdyž stále není zdravě vyhlížející)... a velmi mě mrzí, že ačkoli je zde velmi košatě analyzován fenomén Claudine (česky Klaudiny), knihy, jejich vznik, následná módní vlna, divadelní adaptace, tak filmy jsou zmíněny jen v jednom dialogu. Tolik k výtkám. Ostatní bych mohla líčit v superlativech. Skvělé kostýmy, výprava, několik hereckých výkonů vedlejších rolí, nádherný vhled do světa probouzející se feminity, několika fetišů a postupně sílící sapfismus. Skvělé téma, doufám, že film pomůže k návratu Colette zpět na knižní trh a k novým uvedením adapací jejích děl. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (13)

  • Scény v dome a záhradách Burgundska sa natáčali v kaštieli v Oxfordshire, ktorý bol tiež použitý ako kulisa v niekoľkých epizódach seriálu Panstvo Downton (od r. 2015). (Arsenal83)
  • Počas tohto obdobia bolo vo Francúzsku pre ženy nezákonné nosiť mužské oblečenie, preto Colette svojím odevom spôsobila škandál. Paradoxne homosexualita bola vo Francúzsku legalizovaná už v roku 1791, no ženy v mužskom oblečení boli neprijateľné aj o storočie neskôr. (Arsenal83)
  • Citát od Colette: „Ruka, ktorá drží pero, píše históriu,“ je veľmi podobný citátu, ktorý sa všeobecne pripisuje Napoleonovi Bonapartemu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama