Reklama

Reklama

Runway 06-24

(TV film)
Trailer
Česko, 2014, 58 min

Režie:

Roman Buťa

Hrají:

Pavel Rímský (vypravěč)

Obsahy(1)

Obří stroje drtí starou dráhu ruzyňského letiště, aby finišery mohly položit několik speciálních vrstev nového betonu. Nad hlavami přitom běží rušný letový provoz. U příležitosti 50. výročí existence hlavní runwaye Letiště Václava Havla v Praze bylo rozhodnuto o její důkladné přestavbě. S tím však souviselo několikaměsíční úplné uzavření jejího provozu během hlavní fáze renovace v roce 2013. Veškerý provoz tak závisel na vedlejší dráze 12–30, která je nejen o několik set metrů kratší, ale je také nedostatečně vybavená pro přistání v mlze. Zatímco pracovníci ruzyňského letiště koordinovali stovky odletů a příletů denně, dělníci na stavbě se potýkali s náročným odstraněním původních tří vrstev pevného povrchu pomocí tzv. „gilotiny" a obřích vrtáků i následným odvozem starého materiálu, jenž by měl být kompletně recyklován. Dále přistoupili k pokládání nové hmoty – nejprve vápenné směsi prokypřené se zeminou, dále cementové stabilizace a tzv. mezerového betonu a nakonec 40 centimetrů silné cementobetonové vrstvy. Největší stavební letištní projekt posledních let se však neobešel bez komplikací a vyžádal si některá operativní řešení. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Alvin 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu rád, že teď už vím, kolik centimetrů betonu máme pod koly, až se budeme příště vracet z koupácké dovolené a pilot s tím třískne na "čtyřiadvacítku" za bouřlivého potlesku všech účastníků zájezdu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

To jsou teda materiálové toky...Koho zajímají instruktážní filmy o stavbařině může dát 100 procent. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Dokument o přestavbě runwaye 06-24, nebo-li primární runwaye hlavního českého letiště. V dokumentu jde o to, jak se celá přestavba prováděla, jaké stroje byly použity, proč a také jaký materiál byl při stavbě využit. .... HODNOCENÍ: 70% (4*) ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Jeden by neveril, že dokument sa dá natočiť aj o prestavbe jednej runwaye na jednom letisku. Nechápte ma zle, dokument to bol pútavý a zaujímavý. Sledovať lietadlá prelietavať len pár desiatok metrov nad hlavami robotníkov, ktorým prácu komplikovalo nepoddajné počasie a práce na runwayi sa museli stihnúť veľmi rýchlo, bolo dychberúce. Runway 06-24 síce nie je tak dokonalé ako Ultimate Airport Dubai, ale na úvod to ako dokument o letisku nebolo vôbec zlé. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Kdybych to viděl třeba od půlky a nevěděl, že je to z Česka a na Vencově letišti, tak bych hádal, že je to skoro jak z dílny velké mocné BBC. Na naše poměry fakt slušný dokument, dobře řemeslně udělaný a i to, co popisuje, je pro fandy ojedinělých staveb jistě zajímavé. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Takto má vypadat dokument o stavbě, žádné zbytečně keci a divák se nenudi ani minutu, Roman Buťa odvedl výbornou práci. ()

mb.hk 

všechny recenze uživatele

Přes to, že se jednalo o téměř hodinový dokument, tak jsem se rozhodně nenudil. Nejen proto, že mám dokumenty rád, ale hlavně kvůli skvělým, často detailním, dobře sestříhaným záběrům. Komentář je dostačující a vše potřebné je názorně vysvětleno za pomocí pěkně zpracovaných animací. Opravdu velmi povedený dokument, jaký se v českých podmínkách jen tak nevidí! ()

Reklama

Reklama