Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele deLaFere k tomuto seriálu (2)

Fauda (2015) 

Velmi autentický seriál sledující izraelsko-palestinský konflikt. Tvůrci se s tím příliš nemažou a bohužel umírají i oblíbené postavy (aspoň pro mě oblíbené). Shlédl jsem obě série v kvapíkovém tempu a skvěle si u toho odpočinul. Casting je vysloveně fackou Hollywoodu, postavy jsou civilní a celkem snadno uvěřitelné s perfektním vykreslením obrovské psychické náročnosti práce u zvláštních jednotek. Nemohu nezmínit dvě scény, kdy se hrdinové dostanou do pasti, obklopení hromadou Palestinců, kteří vytahují nože s takovou samozřejmostí, že máte pocit jako by to byl jejich denní chleba. Obrovská vzájemná nenávist naznačuje bezvýchodnost konfliktu, druhá série je dobře okořeněná vlivem IS a lehkými političtějšími vsuvkami, které prudce zvyšují autenticitu. Skvěle zobrazený náboženský rozměr (ani moc, ani příliš), no, prostě je to dost dobrý! ()

Season 3 (2019) (S03) 

Jeden a půl hvězdy dolů. Přibylo akčnosti, ubylo logiky. Asi klasika s přibývajícími sériemi. Druhým negativem je motivační stránka jednání hrdinů. V určitých fázích seriál popírá první dvě série, viz třeba Steve. Velmi rozporuplná je postava Bashara, často jsem jeho jednání nevěřil. Bohužel jsem se i jednou ironicky zasmál, příjezd sanitky na poslední chvíli je naprosto tuctový DEUS EX MACHINA. Doronovo jednání v kontextu vztahu se Shirin v prvních dvou sériích bylo uvěřitelné a dávalo seriálu emoce (nejenom se Shirin, třeba i s jeho manželkou). Vztah k Basharovi mi připadá ambivalentní. Hrdinům jste prostě fandili a chápali je. Třetí série je bohužel v tomhle ohledu výrazně slabší. Jinak se stále jedná o velmi slušný počin, s přetrvávající atmosférou a jednoduše rádi vidíte své oblíbené postavy. ()

Reklama

Reklama