Reklama

Reklama

Můj milovaný nepřítel

  • Německo Mein liebster Feind - Klaus Kinski (více)

Obsahy(1)

Dokumentární film pojednávající o vztahu geniálního šílence Klause Kinskiho a jeho dvorního režiséra Wernera Herzoga. Vztah dvojice mužů, jejichž filmy Aquirre hněv boží, Fitzcarraldo či Woyzeck patří k tomu nejlepšímu, co v evropské kinematografii 70. a 80. let vzniklo, mužů, kteří se spolu dokázali dotknout filmového nebe a zároveň se upřímně nenávidět. (Visions of Light)

(více)

Recenze (35)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

S Klausem Kinskim jsem se, asi stejně jako mnoho jiných, poprvé setkal ve filmu Vinnetou - Rudý gentleman. A dosud vidím a slyším, jak říká, že mu slunce po celou dobu pálilo do levého ucha. V rámci Herzogových filmů se mi nejvíce líbil ve Fitzcarraldovi, zatímco ve Vojcekovi jsem se na něj vůbec nedokázal adaptovat. Tak jako tak, filmovat s ním asi nebyla moc velká sranda, a žít to už asi vůbec žádná... ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Tak , ako Wernera , tak aj Kinskeho si vysoko vážim a cením si ich poctivú filmársku prácu. Som si vedomá posolstva tohto dokumentu , ako aj jeho faktami podložený odkaz , no chýbali Mi tie autentické zábery z natáčania a vyrazenie dverí do Jeho súkromia ( napr . Jeho vzťah k dcére bol totiž viac ako odvážny ). Na to ale režisér nemá právo...neva. Ako výpoveď o človeku , ktorý toho napáchal na " place " aj v súkromí dosť - je to slušná dokumentárna filmárčina. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Klaus Kinski je prvotřídní herecký psycholog. To, co předváděl ve vztahu s Wernerem Herzogem, to zřejmě nepředvede už žádný jiný herec ve vztahu k režisérovi. Tento dokument doporučuji všem, kteří mají rádi filmy, aby viděli, jak se herec třeba může chovat. Nabídky indiánů, odkop ultra jedovatého hada nebo brutální výjevy na Wernera jsou to nejhorší, co si představit ani nedovedete, a co mají s profesionalitou pramálo společného. O to strašidelnější je duševní klid Wernera Herzoga, ze kterého vyzařuje víc strachu, jak z uřvaného Kinskiho. Věřte, že byste nechtěli dělat komparz ve filmu, kde hraje Kinski. Věřte, že v horším případě byste to přežili. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že Klaus Kinski je regulérny blázon. Nakoniec vo filmovom svete nie je ani zďaleka osamotený. Videl som niekoľko filmov, v ktorých hral, ale nepociťujem potrebu vidieť ho v autentických záberoch z nakrúcania, pretože vo filmoch bol jeho prejav tlmený úlohou, ktorú mal stvárniť, ale v prestávkach medzi nakrúcaniami a v civilnom živote bol neznesiteľný. Preto si myslím, že tento film ani nemusel byť nakrútený, pretože ničím neprispieva k lepšiemu poznaniu filmového sveta a jeho protagonistov, nanajvýš k poznaniu sveta maniaka Kinského. A o ten vôbec nestojím. To nemá s umením nič spoločné. Na to sú iné zariadenia, ako ateliéry a iní špecialisti, ako Werner Herzog. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Herzog o Kinskim i o sobě a samozřejmě o jejich vztahu. Extrémní režisér, vyžívající se v mimořádně náročných natáčeních, a extrémní herec, pravidelně vybuchující vzteky a řvoucí nebo rovnou střílející po lidech okolo. Tichá síla vs cholerik. Úžasně klidný Herzog mluví o nesnesitelném Kinskim láskyplně, přestože nikoho nenechává na pochybách, že Kinski byl prvotřídní hysterka a pozér (ale taky fascinující herec). Nepřekvapilo by mě, kdyby ty zkazky o Kinskiho šílenství a jejich konfliktech byly jen jejich hrou a filmařskou legendou, kterou sami podporovali - ve filmu je zmíněno, jak si společně vymýšleli podobné věci do Kinskiho knižního životopisu, aby se lépe prodával - ale nijak by mi to nevadilo. Super bylo vidět scénu z Fitzcarralda natočenou s vysmátými Robardsem a Jaggerem a pak její přetočenou verzi s frustrovaně křičícím Kinskim. A krásnou tečkou je poslední scéna, v níž si Kinski mirumilovně hraje s motýlem. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama