Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(26)

Se vznikem samostatného Československa byly oficiální šlechtické tituly zrušeny. Přesto aristokraté žijí stále mezi námi. Historie jejich rodů je významnou součástí dějin naší země a jejich majetky patří do pokladnice českého kulturního dědictví. S průvodcem, hrabětem Františkem Kinským, diváci nahlédnou za brány památečných sídel. František Kinský bude představovat jednotlivé aristokraty, bude klást otázky, rozplétat příbuzenské vazby, naslouchat neskutečným životním příběhům, vyprávění o historii dávné i nedávné, ale také o současnosti, která je téměř neznámá. Důraz bude kladen zejména na nejmladší generaci. Mnozí z této generace totiž vyrostli v exilu, často ani moc netušili, jak rozmanitá je historie země jejich předků. Po sametové revoluci přijeli sem, obyčejně i s rodiči, převzali rodinné dědictví a dnes ho spravují. Ale jak se vyrovnávají s českým prostředím? Jak těžké je dostát rodinnému krédu dnes, tedy v době, kdy čest není zrovna na špici společenského zájmu? (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Maria František Jan Emanuel Silvestr Alfons hrabě Kinský z Vchynic a Tetova"- učíme se doma říkat zpaměti, takový malý tréning proti demenci. Je to sranda, ale není to vůbec snadné, schválně si to zkuste. A až se to naučíte, zkuste to říct za hodinu nebo zítra.. :) Tímto zdravíme pana hraběte Kinského, pořad máme ve velké oblibě. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Mám ráda historii a moderní dokumenty, přesto se mi seriál netrefil do vkusu. Viděla jsem jen epizodu s Nosticovými, protože jsem z Plané a dost se za to stydím. Nosticové Planou vlastnily a ten dokument mě utvrdil, že jméno Planá budu vyslovovat s hanbou i nadále. Opravdu mě velmi mrzelo, když jsem viděla reakci paní Matildy Nosticové při návštěvě v Plané. Moderátor doslova říkal, že by nikoho nepřekvapilo, kdyby zámek vyhořel. Dokument se natáčel v roce 2016 a zámek vyhořel asi roku 2018-19. Je to ostuda, ale takových historických sídel je v ČR spousta, ale asi ne s takovou historii. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím pochválit nápad s něčím takovým vůbec přijít. Pan Kinský je jako průvodce moc dobrý, to jsem nečekala. Miroslav Etzler má příjemně medový hlas, takže se s ním skvěle doplňuje. Není na škodu si připomenout naší historii a to, co se tu v minulosti dělo. Taky tenhle seriál beru jako návod na výletování. Máme krásnou zemi. ()

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Nápad zpracovat nějaký dokument, jak se se svým osudem perou potomci šlechtických rodů je určitě dobrý. Je jasné, že v necelou hodinu dlouhém filmu nelze pojmout celý rod, proto se mi líbí zaměření na konkrétní osoby a jejich vyprávění o životě jich samých i jejich příbuzných, jenže... 1. díl - Kolowratové - 3*: Tento díl mi přišel velmi neučesaný. Vůbec jsem se nezorientoval v příbuznosti představovaných osob, pochopení nepomohly ani video vsuvky některých předků, kterým se sice přihodily zajímavé události, ale jejich zmínění působilo naprosto nahodile... Stejně tak nahodilé byly zmínky o různých panstvích a zámcích, o kterých jsme se vlastně nic nedozvěděli, podobně jako u marného pokusu nalezení řeznictví či otázkách mířících na používání češtiny a na místo domova... Příjemnému pocitu mi nepřidal ani Etzler, chápu, že se na roli vypravěče hodí hluboký mužský hlas, ale při poslechu některých z nich - a bohužel i Etzlera v tomto díle - mám občas pocit, že svůj text odvykládají, aniž by si jedinkrát odkašlali, ba dokonce ve mně jejich mluva vyvolává obavy, zda mě skrze televizi nepozvrací... Ve vyprávění také působí naprosto rušivě letopočty přeříkávané rádoby vznešeným způsobem... Kdykoli tedy mluvil vypravěč, působilo to na mě hned z několika důvodů rušivě... Nemohu se ubránit pocitu, že být dokument delší, popř. rozdělený do jednotlivých linií, byl by přehlednější, srozumitelnější a tak i zábavnější a především, člověk by si užil zajímavé informace více, spíše než aby v nich byl jako zde utopen. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díly: 1. Kolowratové, 2. Czerninové, 3. Schwarzenbergové, 4. Sternbergové, 5. Lobkowiczové, 6. Nostitzové, 7. Colloredové, 8. Kinští. Rozhodně zajímavý nápad, jen to zpracování mi přijde tak obyčejné a klasické. Ale i tak je mi potěšením se něco dozvědět o našich hrabatech, baronech či aristokratech obecně. Hudební režie: Alena Činčerová ()

Galerie (178)

Zajímavosti (6)

  • V hudebním podkresu každého dílu se ozývá skladba „První suita“ v tónině G dur ze souboru šesti suit pro sólové violoncello od skladatele Johanna Sebastiana Bacha. (sator)
  • V úvodu každého dílu zazní skladba „Kanon und Gigue in D-Dur für drei Violinen und Basso Continuo“ od Johanna Pachelbela. V podkresu závěrečných titulků zní v každém díle skladba „Koncert pro mandolínu C dur, RV 425“ od skladatele Antonia Vivaldiho. (sator)
  • Každý rozhovor s některým ze šlechticů končí otázkou Františka Kinského „Máš modrou krev?“ Všichni si z toho víceméně dělají legraci. Jenže je známo, že krevní skupina s tzv. faktorem Rh- po zoxidování zmodrá. Lidí na planetě s tímto faktorem je menšina, odhaduje se, že něco kolem 25 %. Co je ale zajímavé, že tento faktor mají všechny šlechtické, královské či urozené rody. Jedna z teorií je, že je to proto, že se žení a vdávají stovky let mezi sebou, a to přesto, že incest je zákony zakázán. Co touto selekcí či šlechtěním sledují se zdá prozatím tajemstvím. (sator)

Reklama

Reklama