Reklama

Reklama

Bratříček Karel

  • Polsko Braciszek Karel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Karel Kryl polskýma očima. Nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem Pražského jara, přináší ve svém portrétu režisérka Krystyna Krauze. (Artcam Films)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Karla Kryla jsem poslouchal potají už před revolucí a tak jsem si nenechal ujít dokument, abych se o něm něco víc dozvěděl, když zemřel tak mladý a vlastně jsem o něm nic nevěděl. Rozhodně to byl idealista, jehož zásadní vlastností byl smysl pro spravedlnost, s kterou v normalizační době u nás nemohl fungovat. Měl básnické střevo a jeho písničky byli trefné a stále dokážou dojmout. Jeho životní příběh nebyl jednoduchý a vlastně se ani nedivím, že byl spíše mrzout. Nejspíš mu polská nátura byla bližší a tak ho v tomto dokumentu dokázala polská režisérka lépe vystihnout a natočit o něm poutavý dokument se spousty nejen dobových záběrů a rozhovorů. Svoji spokojenost dávám najevo čtyřmi hvězdičkami. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak tedy Polka Krystyna Krauze mi nakonec ukázala Kryla pětihvězdičkového. Člověka vzrůstu nevelkého, všestranného umělce, cholerika, bezdomovce, geniálního textaře a básníka, člověka, kterého jeho nadčasová tvorba vlastně zastiňuje. "Nikdo neví, jak vypadá, ale všichni ho znají". Hlavně si nezoufejme, nebo ne moc často, hleďme kupředu a vyhlížejme dobu Krylovu, do které nás zve tento inspirativní a zcela objektivní dokument o prosťáčkovi, jenž se odváží proti jakkoli zbarvenému politickému zlořádu jen s kytarou a rovnou páteří. [Filmový Klub Citadela-Litvínov] ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Snad nejvýstižnější dokument, který jsem kdy o Karlu Krylovi viděl. 1) Snímek obsahuje spoustu neznámých fotek a záběrů z mládí. 2) Pokud jde o 49letou Krystynu Krauze, doporučuji výstižný životopis zde na ČSFD a dále pak velmi zajímavý rozhovor s ní . ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument mapující naděje i zklamání této zásadové buřičské osobnosti. Narodil se tady v sousedství, ale překonal svoje smutné vzpomínky na dětství a vystoupil na jednom ze svých koncertů i v našem městě. Jsem ráda, že jsem tam tehdy byla. Myslím, že ho lidé u nás neznali, jen jeho písničky byly populární. Už na svém vystoupení dával najevo rozčarování z polistopadového vývoje. Bylo vidět, že jeho očekávání budoucnosti byla větší než dobová realita. Výborný snímek, jen škoda nebo spíš ostuda, že polský. Současným politickým elitám kritický tón jeho nových písní zřejmě nevyhovoval. Velmi nadčasové. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dokument Bratříček Karel jsem viděl bez sentimentu a bez vzpomínek k té době a k jeho postavě. Jsem přeci jen mladší ročník a můžu tak hodnotit s odstupem. To je dost podstatné. Mám pocit, že se v hodnocení často objevují vzpomínky na nelehkou dobu a na postavu samotného Karla Kryla. Se vším respektem k němu, o tom by hodnocení být nemělo. Karel Kryl je bezesporu velká osobnost a zaslouží si uznání. Dokument mi ale nijak skvělý nepřišel. Chybělo mi především hlubší ponoření do jeho osobnosti. Naopak bylo až mnoho obrázků a poznatků o době samé. Ano, ta ho (zčásti) formovala, ale o něm jsem se moc nedozvěděl. Byl to věčný rebel, který se v roli rebela našel a nechtěl ji nakonec opustit ani po revoluci. Rád bych více pohledů do jeho soukromí…. jak žil, jak tvořil, … apod. Také mě zarazilo, že dokument o něm natočili Poláci. Z dokumentu je patrné, že k nim měl blízko a oni jej měli rádi. Ten počáteční důvod mi asi unikl. Přesto mi přijde trochu ostuda, že si podobný dokument neumíme udělat sami. Možná by to bylo lepší, možná horší… tohle je pro mě průměr. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama