Reklama

Reklama

Někdo staví ploty, aby lidé nemohli dovnitř a někdo proto, aby nemohli ven. 50. léta, Pittsburg. Bývalý nadějný baseballový hráč Troy Maxson (Denzel Washington) se snaží zaopatřit rodinu ve světě, který mu klade jednu překážku za druhou. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (158)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přes hodinu a půl to bylo utrpení. Vše se odehrávalo na jednom dvorku a v jednom bytě, kde mírně proměnlivý počet černochů žvanil a žvanil, až mi v uších zvonilo. Zábavnější by bylo poslouchat drbající babky u janovické Jednoty. Tam by se člověk alespoň něco dověděl. Děj nabral trochu spád až ve chvíli větší rodinné krize, kdy se bylo konečně na co dívat, ale tu předchozí nebetyčnou nudu to nedokázalo vymazat ani náhodou. Washington dobrý, Viola Davis vynikající, ale především pro ní platí, že takového výkonu je pro takový film škoda. 25% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Trochu spoileroidní komentář. První půlhodinka plná planých plků je teda trochu ubíjející, ale už tady je jasné, co bude postava Denzela Washingtona zač. Vysoce sebestřednej, zlým dětstvím poznamenanej člověk, co by všem neustále kecal do života a ze všeho nejraději poslouchá v první řadě sám sebe. Kvůli svému nabubřelému leč křehkému egu zabírá v domě veškerý prostor a rodina tím trpí. Troy Maxson je archetyp těžko snesitelného v nitru smutného člověka, co si musí neustále něco pokrytecky dokazovat a vyžaduje poslušnost a respekt, ač má sám k dokonalosti hodně daleko... Tohle se mě dotklo na osobní rovině, jelikož člověka s jistými hodně podobnými povahovými rysy v rodině mám a není to vždycky úplně snadná koexistence. Denzel Washington je tady naprosto výbornej, Viola Davis snad ještě lepší. Je to natočené úsporně (divadelní předloha je z toho cítit), v několika málo lokacích a přesto to působí technicky i filmařsky velmi na výši. Dobová atmosféra z toho také dýchá. Chápu, že to může být pro někoho uspávací, ale taková komorní dialogová dramata bývají. Pod pokličkou na první pohled nepříliš záživné konverzačky se však skrývá minimalistický citlivý film plný pravd a mistrovského herectví. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Když jsem se po filmu podíval na trailer 2, tak jsem zjistil, že stačilo kouknout jen na něj. Tam je všechno a vypadá to pak, že se tam toho ve filmu děje hodně a že je to opravdu film! Ale do traileru dali všechny scény, co nejsou z dvorku a z baráku, nenechte se tedy zmást. Zbytek je jen z dvorku a z baráku totiž :-) Ale mě by divadelní hra jako film vůbec nevadila, ale ten obsah je naprosto marný, tisíckrát viděný, a není zábavný ani poutavý. Člověk po hodině kecání o ničem zbystří, ale to jenom proto, že se tam objeví to nejomšelejší téma ze všech - SPOILER nevěra KONEC SPOILERU. To je samo o sobě nosné, ale je to hrozně levné. Pak jsou tu ještě tři drobné linky, vztah k synům, práce a vzpomínky na minulost. Ale s výjimkou vztahu k jednomu ze synů je to dost nuda. Jediné, co se na tomhle dá ocenit, jsou ty herecké výkony, ale aby jenom to stačilo na supr film, tak to by mohli střihat jeden film denně. Herecké výkony musejí být prostředek nikoliv cíl. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Komorní a pomalé drama o těžkém životě jedné rodiny. Vlastně je to strašně moc obyčejné, není zde moc co už by někde jinde nebylo, ale zároveň je to výjimečné.. Ačkoli Viola Davis sbírá ocenění za roli Rose (teda sebrala zatím jen Globe, ale Oscar si myslim, že také dorazí), tak podle mě ten vrchol dělá barevnost (jo fakt barevnost) Washingtonova charakteru.. chvílí to máte rádi, pak nenávidíte, pak je vám ho líto, za chvíli mu nerozumíte a tak pořád dokola a pak to celé nějak skončí. Mám dojem, že jsem z Oscarových hitů viděl vše a tohle je z prvních dojmů ve srovnání se zbytkem to nejlepší.. a to včetně hereckých výkonů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington je frajer, což o to. Ale mám pocit, že tenhle film je absolutní sebe onanie. On totiž vystihuje život obyčejného Amíka uprostřed Pittsburghu a nemá problém tu zabřednout do debaty o ničem se sousedem na klidně i nekonečnou půlhodinu. A ačkoliv mám dialogovky za jiných okolností docela rád, tak tady jsem se mezi černotou a jejich problémy poměrně jednoznačně ztrácel. Herecky si tu Denzel užívá absolutní vrchol, ale nemůžu se zbavit dojmu, že tu tlačí na pilku a k tomu degustuje jednu prachbídnou vodku u plotu za druhou. Fences je prostě tak trošku zvláštní film. Vydržíte u něj jen v případě, že jste černej. 138 minut je totiž za jiných okolností pekelná řehole. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Keď sa Troy Maxson (Denzel Washington) bije so svojím synom na dvore za domom, používa baseballovú palicu. Môžete si ale všimnúť, že pri každom zábere ju drží inak. (Johnny.ARN)
  • Paramount Studios zvažovalo natočenie tohto filmu už v roku 1983, s Eddie Murphym. Nakoniec z toho nápadu upustili, pretože v roku 1987, keď by začalo natáčanie, bol už Murphy príliš starý. (Astonko)
  • August Wilson, autor stejnojmenné divadelní hry z roku 1983, trval na tom, že filmovou verzi musí natočit afroameričan. Režie i hlavní role se zhostil Denzel Washington, který si tímto zopakoval svou roli z obnovené hry roku 2010, za kterou získal cenu Tony, stejně tak i Viola Davis, která si rovněž zopakovala svou roli. (Spidey3)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama