foto

Mykelti Williamson

  • nar. 4.3.1957 (61 let)
    Saint Louis, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jedna z mála hollywoodských osobností která, ačkoli hraje v úspěšných filmech a spolupracuje s těmi nejvýznamnějšími americkými tvůrci - zůstává stále tak trochu stranou širšího zájmu diváků i odborné kritiky. Mykelti Williamson se narodil v St.Louis, jeho matka byla účetní a otec člen letecké ochranky. Za své neobvyklé křestní jméno vděčí svému dědečkovi, který byl příslušníkem kmene Černonohých indiánů a v jejich jazyce Mykelti znamená něco jako "duch" nebo "tichý přítel".

Od dětství Mykeltiho přitahovalo herectví. Mílový krok kupředu ke své kariéře učinil ve svých 15-ti letech, kdy se jeho rodina přestěhovala do Los Angeles a on se krátce po dokončení studií začal věnovat svému koníčku profesionálně. K velkému zklamání svých sportovních trenérů - neboť v mládí byl též nadaným fotbalistou a basketbalistou, ale kvůli hraní se svých hráčských aktivit zřekl.

V průběhu 80. let se začal objevovat v epizodních rolích v nejrůznějších televizních seriálech, např. "STARSKY AND HUTCH". Na filmovém plátně si odbyl debut v r.1984 vedlejší rolí v akčně-romantickém muzikála Waltera Hilla OHNIVÉ ULICE. Rok od roku narůstal počet jeho příležitostí i kvalita snímků na nichž se podílel. Podobně jako jiný herec tmavé pleti Samuel L. Jackson, Mykelti rád přijímá role jak ve vysokorozpočtových blockbusterech, tak malých nezávislých filmech a stíhá klidně i čtyři-pět projektů za rok. Hojně spolupracoval např. s režisérem Michaelem Mannem, jenž mu svěřil roli už v pilotním snímku ke svému populárnímu seriálu "MIAMI VICE" a následně s ním natočil ještě slavný krimi-thriller HEAT,kde se objevil po boku takových jmen jako Al Pacino či Robert de Niro, a sportovní drama o legendárním boxerovi s názvem ALI.

S Johnem Travoltou si zahrál v komediálním dramatu BARVY MOCI, jenž vznikl ve francouzsko-britsko-německo-japonské koprodukci. Parťáka Nicolase Cagea s přezdívkou "Baby-O" ztělesnil ve hvězdami nabitém akčním trháku CON AIR. Mohly jsme jej vidět též v divácky úspěšném rodinném snímku ZACHRAŇTĚ WILLYHO! nebo válečném dramatu TŘI KRÁLOVÉ. Zde se mohl na place potkat třeba s Georgem Clooneyem nebo Markem Wahlbergem.

Ačkoli Mykelti Williamson vždy ztvárňoval jen vedlejší charaktery, jeho postavy obvykle na plátně nepřehlédnete. Taková je i jeho zřejmě nejslavnější úloha - prostoduchého vojáka Benjamina Buforda Blue alias "Bubby" nejlepšího přítele ústředního hrdiny v několika Oscary oceněné tragikomedii Roberta Zemeckise FORREST GUMP. Mykelti je potřetí ženatý a má tři dcery.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2018 Canal Street
2016 Očista: Volební rok
Ploty
2015 Convergence
You Bury Your Own
2014 Hollows Grove
2013 Osudová chvíle (TV film)
2011 Have a Little Faith (TV film)
2010 High School
2009 My Summer Friend
Nezvratný osud 4
Partners
Černej Dynamit
2008 Ball Don't Lie
Zlost
2007 Melodie mého srdce
Spinning Into Butter
2006 ATL
Fatwa
Nabít a zabít
Red Carpet: From NYC to ATL
2004 The Secret Service (TV film)
Zabiji Nixona
2002 Naše Amerika (TV film)
2001 Ali
2000 Ulice bez lásky (TV film)
1999 Having Our Say: The Delany Sisters' First 100 Years (TV film)
Tři králové
1998 Barvy moci
Gideon
Mutant 2
1997 Con Air
Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)
Pravda a lež
Rána jistoty
Černá kavalérie (TV film)
1996 Soul of the Game (TV film)
1995 Až si vydechnu
Co si ušít do výbavy
Nelítostný souboj
Zachraňte Willyho 2
1994 Forrest Gump
1993 Moje cudzie deti (TV film)
Zachraňte Willyho!
1990 Prvotní síla
Vrah mezi námi (TV film)
1988 Miracle Mile
Police Story: Monster Manor (TV film)
1987 You Talkin' to Me?
Číslo jedna s kulkou
1986 Trenérka
1984 Miami Vice (TV film)
Ohnivé ulice
1982 Desperate Lives (TV film)

TV seriály

2018 Chicago P.D. (TV seriál)
Breaking Point (S05E17)
Anthem (S05E14)
Chasing Monsters (S05E13)
další epizody (4)
2017 Rebel (TV seriál)
Just Us (E09)
Partners (E06)
Black Not Blue (E04)
další epizody (5)
Chicago P.D. (TV seriál)
Monster (S05E09)
Care Under Fire (S05E07)
Fallen (S05E06)
další epizody (7)
2016 Designated Survivor (TV seriál)
The Mission (S01E05)
The Enemy (S01E04)
Underground (TV seriál)
Cradle (S01E07)
Run & Gun (S01E05)
Firefly (S01E04)
další epizody (6)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Já si počkám (S06E13)
2015 Havaj 5-0 (TV seriál)
Instinkt (S05E20)
Strážce pořádku (TV seriál)
The Promise (S06E13)
Trust (S06E10)
Alive Day (S06E06)
další epizody (4)
2014 Tým Škorpion (TV seriál)
Plutonium Is Forever (S01E05)
2013 Doteky osudu (TV seriál)
Leviatan (S02E13)
Bojuj nebo uteč (S02E12)
Obvinění (S02E11)
další epizody (4)
Strážce pořádku (TV seriál)
Peace of Mind (S04E12)
Get Drew (S04E10)
2012 Strážce pořádku (TV seriál)
Slaughterhouse (S03E13)
Coalition (S03E12)
Measures (S03E11)
další epizody (12)
2010 Dobrá manželka (TV seriál)
Hlasová schránka (S02E08)
24 hodin (TV seriál)
Day 8: 8:00 a.m.-9:00 a.m. (S08E17)
Day 8: 7:00 a.m.-8:00 a.m. (S08E16)
Day 8: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S08E15)
další epizody (17)
2009 Kriminálka New York (TV seriál)
Smrtelná odplata (S06E04)
Minulost, přítomnost a vražda (S05E21)
2008 Kriminálka New York (TV seriál)
Sex, lži a silikon (S05E04)
2007 Kriminálka New York (TV seriál)
Něco o hrdinech... (S04E10)
Zemřeš jen jednou (S04E03)
Chodit okolo (S03E23)
další epizody (4)
2006 Unesený (TV seriál)
2004 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk bere útokem Manhattan (S03E01)
2003 Vzkvétající město (TV seriál)
The Big Picture (S02E06)
The Hole-in-the-Wall Gang (S02E05)
Haystack (S02E04)
další epizody (14)
2002 Vzkvétající město (TV seriál)
Coyote (S01E10)
The David McNorris Show (S01E09)
Crash (S01E08)
další epizody (10)
2000 Uprchlík (TV seriál)
1999 Hoop Life, The (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Druhá duše (S01E04)
1991 The New WKRP in Cincinnati (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)
1987 The Bronx Zoo (TV seriál)
1984 Cover Up (TV seriál)
1983 Bay City Blues (TV seriál)
1981 Righteous Apples, The (TV seriál)

Dokumentární

2011 Lt. Dan Band: For the Common Good
2005 Before, During and 'After the Sunset'
Making of 'Heat', The
2004 I Love the '90s (TV seriál)
1994 Očima Forresta Gumpa (TV film)

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2009 My Summer Friend

Scenáristická filmografie

TV seriály

2002 Vzkvétající město (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace