Reklama

Reklama

Příšerný host

  • Velká Británie The Lodger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodina podezřívá svého podnájemníka z toho, že je obávaným vrahem, který si každé úterý vybírá svoji novou oběť mezi blondýnkami. Podnájemník se chová vskutku podezřele, a navíc přesně odpovídá vrahovu popisu...

Filmem PŘÍŠERNÝ HOST na sebe Alfred Hitchcock poprvé upoutal pozornost diváků. Již v tomto raném díle se režisérovi podařilo vytvořit věrohodnou atmosféru ohrožení a dokonale vystihnout prostředí mlhavých londýnských zákoutí. Napětí filmu je založeno především na přesně vyváženém a rychlém rytmu vyprávění. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

swed 

všechny recenze uživatele

Hitchcock razil heslo, že film je především zábava. "Příšerný host" se tohoto prohlášení zuby nehty drží. Prostinká historka o sériovém vrahovy disponuje perfektně budovanou atmosférou strachu, vymazlenou prací kamery i několika úsměvnými momenty. Troufám si tvrdit, že zvuk by v tomto případě byl na obtíž, proto je dobře, že Hitch vlastně ani jinou možnost neměl. Rozuzlení filmu se mi zdálo příliš nucené a některé věci zůstaly nedořečeny, ale je to přeci jen Mistrův (skoro)debut, takže nemůžeme chtít maximum (to přišlo až o nějakých 30 let později). 8/10 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmovému klenotu jsem se dostal úplnou náhodou. Ještě nedávno jsem o něm neměl ani tušení. Projížděl jsem si filmografii Alfreda Hitchcocka a můj pohled zabloudil až na úplný začátek jeho režisérské kariéry. Němé filmy mi nevadí a už vůbec ne ty s kriminální tématikou. Navíc bylo u něj i zařazení „horor“, takže jsem po něm prostě musel šáhnout. The Lodger není sice čistokrevným hororem ani náhodou, ale spíše jakýmsi pochmurným thrillerem - detektivkou. To však nic nemění na to, že Hitchcock dokázal již ve svých začátcích skvěle vybudovat atmosféru a tentokrát k tomu nepotřeboval ani dialogy. Doprovodný text nám tu samozřejmě byl nabídnut, ale šlo spíše jen o „doplněk“, který ani nebyl moc nutný. Vše podstatné nám nabídlo obrazové vykreslení a skvělé herecké projevy. Především pak ponuré londýnské uličky a mrazivé charisma Ivora Novella. Děj byl přímočarý, ale jak se říká „v jednoduchosti je síla“.Samozřejmě nesmí chybět ani dramatický (milostný) trojúhelník. V tehdejší době to bylo něco, bez čeho se neobešel snad žádný film. June Tripp byla za mlada vážně kočka a koneckonců i celkem odvážná. Scéna z koupelny, kde toho sice moc neukázala, byla jistě opatřena (ne)populární hvězdičkou. Kameraman si však určitě přišel na své, ale budiž mu to odměnou za skvěle odvedenou práci. Alfred Hitchcock může být na své dílo patřičně hrdý. The Lodger se pro něj stal skvělým odrazovým můstek k jeho velkolepé kariéře. 80% ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Áno, už tu vidno znaky, že tento film nenatočil len taký obyčajný režisér. Niektoré scény a zábery sú prelomové a vytváranie atmosféry sa Hitchovi darí, to ale nič nemení na tom, že z dnešného pohľadu je príbeh až príliš jednoduchý a predvídateľný. Ak by som nevidel žiadny thriller po roku 1927, zrejme by som tu neváhal s plným hodnotením, ale nemožno až tak slepo zohľadňovať rok výroby a prehliadať všetky negatíva, len preto, že má film sto rokov. V dnešnej dobe proste drvivá väčšina nemých filmov nemôže kvalitou obstáť, grotesky už nikoho nerozosmejú a horory nikoho nevystrašia (ak náhodou nemáte Maxa Schrecka). Aj s prihliadnutím na rok výroby, nemôžem hodnotiť na viac ako 70%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Paradny thriller z nemej ery. Aj po vyse 90tich rokoch viac nez slusne napinavy, vizualne namakany (inspiracie nemeckym expresionizmom sa neokukaju nikdy), nabity napadmi (napr. kamera zastupujuca podlahu) a velmi svizny. Prvy Hitchcockov masterpiece a dalsi z mnohych dovodov, preco milujem doplnat tieto stariny. 10/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost, která mě na druhé zhlédnutí bavila snad ještě více než prve. Už v tomto raném Hitchcockovi najdeme celou řadu typických atributů mistrovy pozdějí filmografie, a ačkoli mi film nepřišel strašidelný ani v jediné scéně, neubírá mu to v mých očích na zajímavosti, vydatně podpořené jeho úctyhodným stářím - tahle archivní libovka zraje jak víno a s léty jen získává na ceně. Proč se vlastně začaly dělat zvukové a barevné filmy? Kdo o ně stojí, já ne - ke štěstí by mi stačilo sjíždět tyhle retro bijáky. 5 hvězd bez stínu pochybností. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • Hitchcock řekl Trufautovi, že ačkoli předtím natočil již dva filmy, považuje za svůj skutečně první právě tento. (Kulmon)
  • První film, ve kterém si Hitchcock zahrál cameo - objeví se jako vydavatel novin a muž v davu. (Němi)
  • Filmový debut Reginalda Gardinera. (Kulmon)

Reklama

Reklama