Reklama

Reklama

Smolař

  • USA The Cooler (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bernie Lootz (William H. Macy) je největší smolař v Las Vegas. Je úplně zadlužený, manželství se mu zhroutilo a syn se odcizil. Jeho přítel Shelly Kaplow (Alec Baldwin) z kasina Shangri-La mu ale pomůže z nejhoršího. Stačí když Bernie bude každý večer mezi návštěvníky svou přítomností šířit neštěstí ve hře. Plán vychází, dokud se Bernie nezamiluje do nové servírky Natalie (Maria Bello). Chce s ní opustit město, ale odejít z kasina není tak jednoduché (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (81)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tento dramatický film se může pyšnit jedinečnou atmosférou, kdy se ponurost v nepravidelných dobách střídá s optimistickou radostí. Prostředí příběhu je divácky atraktivní. Díky tomu film přináší i zábavu. Smůla a štěstěna je spíše metaforou nazírání na svět, ve spojení s hrdiny se dostává až do absurdní roviny, což není na škodu. Romantika a půvabná žena nechybí, stejně tak napětí, spád, akce, vykoupení a trest. Hlavní postavou příběhu je zlomený a úspěšný profesionální smolař Bernie Lootz (zajímavý William H. Macy). Do bezútěšné krajiny jeho srdce vstoupí nečekaný návštěvník se zásadním osudovým zvratem s novou přínosnou informací o důležitosti pozitivního přístupu k životu. Černošedá beznaděj dostává zářivé barvy a odhodlání a psychickou sílu za boj o vlastní život a štěstí. Hlavní ženskou postavou je servírka Natalie Belisario (pozoruhodná Maria Bello) se schizofrenní rolí v životu nebezpečné hře na peníze a lásku a životní štěstí. Ta nejopravdovější hra jako jediná dokáže přinést možné vítězství. Třetím vrcholem je provozovatel kasina Shelly Kaplow (dobrý Alec Baldwin) s přesvědčenou zatvrzelostí a setrváváním u staromódního stylu vedení výdělečného podniku. Střídmé noblese dává přednost přes nablýskanou bublinou turistického nevkusu. Za každou cenu brání své investice, ovšem i jeho soupeři se postupem času učí novým bezohledným způsobům. Z dalších rolí: nezodpovědný Bernieho syn a sebevědomý podvodník Mikey (zajímavý Shawn Hatosy), nová krev s ostrými lokty ve vedení kasina Larry Sokolov (příjemný Ron Livingston), populární zpěvák na konci svých sil Buddy Stafford (Paul Sorvino), Mikeyho dokonalá parťačka Charlene (zajímavá Estella Warren), či nekompromisní a tvrdý vykonavatel Larryho rozkazů Nicky Fingers Bonnatto (příjemný Arthur J. Nascarella). Příběh není nejsilnější, pouze díky solidním hereckým výkonům, psychologické hloubce a podmanivé atmosféře jde o slušný a stravitelný druh zábavy. A poselství o pozitivním přístupu a kráčení štěstí naproti je optimistické. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Robiť veci starým dobrým spôsobom ešte vďaka nostalgii neznamená, že tento starý dobrý spôsob je aj férový a košér. I keď ten nový spôsob bude asi ešte brutálnejší, lepšie povedané chladnejšie kapitalistický. Smoliar nie je žiadna epická lasvegaská životopisná dráma gangstra, je to vlastne také malé milé fantasy s nejakými tými zopár brutálnymi scénami, pri ktorých vám nebude dvakrát príjemne. Na herecké výkony ústrednej trojice budete ešte nejaký ten deň spomínať, najmä nad určitou ambivalenciou, ale inak dosť naklonenou na stranu zla, v prípade Shellyho v podaní Aleca Baldwina. Film má peknú zovšeobecňujúcu myšlienku, presahujúcu samotný dej a ak nie ste cynik, môžete sa ňou skúsiť nejaký čas riadiť a aspoň sa presvedčíte, či to vo vašom živote nebude náhodou fungovať ako v Smoliarovi. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Průserář je člověk, který kazí hráčům v kasínu hru, aby toho moc nevyhráli. Hlavní hrdina tohoto filmu je zvláštní v tom, že ji kazí samovolně, bez vlastního přičinění. Přivozuje lidem neštěstí, což dopadá i na jeho život, který se zdá být stejný, jako hry jeho obětí - prohraný. A náš nešťastný hrdina chce jednou skončit se svým povoláním a začít normálně žít. Což ale není tak jednoduché, protože mu v cestě stojí šéf kasína Shelly. To je ve zkratce příběh filmu Cooler. Děj se odehrává v příjemně pomalém tempu navozujícího zmírající existenci staromódního kasína. Příběh je natolik originální, že je poměrně obtížné vědět, co přijde na (několikrát nastavovaném) konci. herecké výkony stojí také za pochvalu. Macy je vybrán výborně, jeho obličej dokáže vyjádřit obě hrdinovi stránky - nešťastnou i šťastnou. Skvělý výkon (možná nejlepší co jsem u něj viděl) odvádí i Alec Baldwin. Není to film, který by člověku vyloženě vyrážel dech, ale rozhodně mnohokrát překvapí a na několika místech solidně napne. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Už jen když film začínal s úžasnou hudbou a kamerou, tak jsem se chytl na háček jak rybka a nechal jsem se dovláčet až na konec filmu, jako kdyby mě tahal nějakej rybář z vody. Perfektní krásnej film, kterej mě dostal a do kterýho jsem se totálně zažral!! Super výkony W.H.Macyho, Aleca Baldwina a nádherné Maria Bello (tu už jsem si zamiloval ve filmech Payback a History of violence). Úžasné geniální herecké výkony. Nejen toto trio, ale i ostatní hráli naprosto skvěle! A ten příběh je tak dobře vymyšlenej, že jsem byl hodně zvědavej, jak to všechno dopadne. Paráda! No a co mě u toho snímku absolutně dostávalo, byla hudba, kde hrály trubky, saxíky, smyčce, klavír, no kapitola sama pro sebe, ten soundtrack nemá chybu! Film, na kterej jen tak nezapomenu a ke kterýmu se určitě rád budu vracet. ()

July 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení není příliš objektivní, jelikož jsem film viděla bez zvuku v autobusu. Bylo to zajímavé. Děj jsem si představovala jako komorní melodrama s prvky krimi, komediální prvky bych netipovala. Macyho postava mi ani nepřišla jako smolař, myslela jsem, že jde o někoho, kdo má pro bezpečnost kasina zachytávat podvodníky v přestrojení za některého z hostů, ale přestanou se mu líbit tamní drsné praktiky, když po letech potká ženu... Well, určitě bych film ráda zhlédla i s audio stopou. Pozitivní je, že jsem bez zvuku nedokázala správně odhadnout příběh - když se to podaří (Nim´s Island v letadle), cosi to vypovídá o jeho "složitosti". ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama