Reklama

Reklama

Vražda!

Mladá herečka Diana Baringová je obviněna z vraždy, čemuž ale nehodlá uvěřit jeden z porotců a rozhodne se její nevinu dokázat prostřednictvím vlastního vyšetřování, které nakonec vede k překvapivému rozuzlení. Vražda! je adaptací divadelní hry Clemence Daneové a Heleny Simpsonové, již si Hitchcock podle svých slov vybral především pro nabízející se možnosti využití zvukové technologie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

exhoubus 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že i přes to, že je to první Hitchcockův zvukový film, je v něm spousty revolučních věcí, například „vnitřní hlas“ postav, který jsem ještě v tak starém filmu neviděl. Na druhou stranu často ujíždí kamera a občas je ve filmu špatná kompozice, to je ale lehce omluvitelné vzhledem k době, ve které byl film natčen. Bohužel je na filmu vidět, že detektivky nejsou Hitchcockovou silnou stránkou, někdy jsem měl totiž pocit, ne jen že bych záhadu vyřešil taky, ale že bych jí dokonce vyluštil mnohem rychleji, než hlavní postava, což není zrovna moc dobře. Navzdory tomu ale Hitchckock ani tentokrát nezklamal. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Viac klasická detektívka, než triler. Film sa hodnú chvíľu ťahá, má pridlhú stopáž, pri ktorej som sa nevyhol mikrospánku, a ani lepšiaci sa záver ho z neho nedokáže vysekať. Väčšina hereckých výkonov pripomínala ešte prehrávajúcu nemú éru. Niektoré momenty ale zaujali - prekvapivý záver, na 30. roky pôsobivý či porada porotcov trochu pripomínajúca 12 rozhnevaných mužov - ale na viac ako silné 2 hviezdy to nestačí. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Slabé tři hvězdičky. Tak jsme do filmu dali zvuk a budeme kecat a kecat a kecat a kecat. Jinými slovy příšerně ukecaná detektivka, kde se skoro nic neděje. Stopáž 102 minut se mi zdála naprosto neúnosná. První zhruba půlhodina byla docela zajímavá, ale pak jsem se začal ukrutně nudit a snad každé dvě minuty jsem se díval, jestli už bude konec. (O tom prapodivném českém názvu se snad ani zmiňovat nebudu:-)) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No tak jsem si řekl že se kromě hororů mrknu i na historii krimi/thriler žánru, ale po prvním pokusu nevím jestli to zvládnu. Alfred Hitchcock byl po dlouhá desetiletí králem tohoto žánru, nicméně jeho první zvukový film je skoro k nepřežití a to i pokud beru v úvahu rok vzniku. Příšerně ukecaná detektivka, která vychází z divadelního prostředí a působí jako divadelní hra. Některý herecký výkony nebo dialogy jsou příšerné, děj se táhne a rozuzlení taky nic moc. A tak zbývá jen pár okamžiků, které mají smysl - skvělá scéna porady poroty a zajímavě natočené cirkusové finále. V nulové konkurenci krimi/thriler roku 1930. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku je dobré vědět, že Hitch neměl rád detektivky na žádný způsob a natočit Vraždu se nechal přinutit jen některými okolnostmi (první zvukový film s Herbertem Marshallem např.). Film je extrémně spjat s divadlem, je to hra ve hře, podobající se Hamletovi. Vražda je příběh mladé herečky obviněné z vraždy své přítelkyně. Je zatčena, postavena před soud a odsouzena k smrti. Mezi porotci je Sir John, slavný herec a dramatik. Protože je přesvědčen o její nevině, provádí na vlastní pěst pátrání a nakonec odhalí vraha. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Hitchcockovo cameo - v tmavém klobouku projde na ulici kolem hlavních hrdinů. (Němi)

Reklama

Reklama