Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa na 150.-tu priečku najlepších filmov dostal ani nie tak náhodou ako skôr absolútnou nesúdnosťou hodnotiacich užívateľov. Je mi to trochu nepochopiteľné, pretože tunajšie osadenstvo býva skôr kritického razenia a domnieval som sa, že túto "budovateľskú" komunistickú paródiu na bibliu musí zákonite zakopať pod zem... Ale! Holt mýlil som sa. Tiež som si to užíval, keď som to videl ako decko... Akurát vo mne to nezanechalo nič, čo by ma nútilo pamätať si to v najlepších svetlách (A v ideálnom prípade sa k tomu nikdy nevrátiť!) Ja som sa vrátil... Bohužiaľ. A PS: Tiež nechápem, čo je tu na tom Werichovi tak strašne ospevovateľné! Prosím o vysvetlenie! ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem to jako malá, poprvé jsem tento film shlédla až v osmnácti... Možná i proto mě to vůbec nezaujalo, nebavilo a jediným světlým momentem byla píseň "Milujte se a množte se", která je skutečně chytlavá. Je mi líto, že to musím říct takhle netaktně, ale celé mi to připadalo jako biblicko-komunistická vymývárna. Nemám nic proti víře, sama se o náboženství zajímám, ač se k žádné nepřikláním, ale tohle bylo fakt moc. Svým dětem raději pustím Lady a Tramp nebo Krásku a zvíře. Jednu hvězdičku přidávám, abych byla objektivnější, protože vedle mě seděla moje malá šestiletá nevlastní sestřička a ta od toho nemohla odtrhnout oči, čož asi znamená, že dětem se to bohužel líbí... I když Werich je prostě Werich. ()

Reklama

Koda 

všechny recenze uživatele

"Milujte se a množte se"... nebo můžeme říct ďábelsky "Perte se a žerte se", obě varianty jsou správné, protože žijeme v koloběhu života, kde zlo a dobro žijí pospolu, sice se navzájem nenávidí, ale oba způsoby života přece jenom dávají smysl. Velké ryby žerou malé ryby, šelmy žerou slabší zvířata a dravci si pochutnají na žížalách a můžou rozthat i malé ptáčky... takový je život a s tím se musíme smířit. Vy si to možná neuvědomujete, ale objevit se najednou v barevném světě plných rostlin, zvířat, vody, lidí ... TYVOLE já jsem jak Kostkáč :D Dobře dost! Ale to všechno, co tu teď píšu má smysl a člověk by si měl vážit toho, co mezi sebou má... žijeme možná v krutém světě, ale zkuste si někdy zavřít oči a říct si, vždyť život není tak špatný. Máme přátelé, můžeme žít svobodně, máme střechu nad hlavou a to si myslím, že je důležité. Chybovat je lidské a člověk by si z toho měl vzít ponaučení... jen takhle může fungovat svět, když si začneme vážit sami sebe. Teď jsem teda trochu přeskočil od filmu, ale i tohle má spoustu společného. Stvoření světa je taková milá, písničková, vzdělávací pohádka, která zábavnou formou vysvětlí, jak by vlastně mohl vzniknout svět za pomocí boha a jeho pomocníků. I ve svých letech jsem se celkem pobavil nad některými nápady, jak vlastně vznikla chobotnice a proč má 8 chapadel - jednoduše, klučina andílek se opil chlastem a místo dvou nakreslil osm. Dále to, proč je třeba moře slané? Protože ďábel do vody přimíchal slánku. Zpracování filmu se moc líbilo z toho důvodu, že je zde mnoho písniček, včetně hlavní, která zde zazní několikrát a věty složené z rýmů. Bavil mě i takový souboj mezi bohem a ďáblem, kdy bůh často měl více nápadů, co do světa vytvořit a ďablíkové ty jeho všechny nápady zkonili (v tom dobrém slova smyslu), protože třeba růže, která měla být původně bez trnů ty trny dostala od čertů a nebo slon s divočákem dostali rohy. Nakonec třešnička do dortu byli první lidé na planetě Adam a Eva, ale tam už tak nějak se vědělo, jak to všechno skončí. Sprechen Sie Deutsch? Es hat mir sehr gut gefallen und ich bewerte den Film mit vier Sternen... ale radši ignorujte andílky, než začnete kývat hlavou, že umíte německy :D ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Je až k nevíře, jak "Stvoření světa" zestárlo. Zpočátku jde o poměrně kreativní záležitost, jejíž budovatelské úsilí je opravdové, pochopitelné a akceptovatelné, obzvláště když svým svérázným a roztomilým přístupem vzbuzuje chápavý úsměv i na nebudovatelských tvářích. Nicméně nejsem si zcela jistá, zda byla úplně nutná poměrně jednoznačně štítivá narážka na nacistické Německo. Ale neodsuzuju ji - s přihlédnutím ke všem okolnostem, které snímek v době jeho vzniku nutně musely poznamenat. Ďábel se svou skvadrou se taktéž snaží, byť jeho zlomyslnůstky za vynalézavostí Stvořitele výrazně zaostávají a ani zdaleka nepokrývají celou škálu přírodních jevů, které mohou na matičce Zemi způsobit rozličné katastrofy místních či globálních rozměrů. Jenomže dějová linka se jaksi zadrhne v okamžiku, kdy dojde na stvoření Adama. Všechna zvířátka, co jich na světě je, jsou mírumilovně uplácána z hlíny tak nějak na sochařský způsob ... jakoby Stvořitel ve své nekonečné moudrosti jejich vnitřní uspořádání vynalezl jen tak bokem a nepotřeboval se s ním chlubit navenek. U Adama je všechno jinak. Z hlíny jsou vyváleny jen kosti, zatímco svaly (včetně srdce) a střeva a krev a kůže jsou dodávány postupně a tak nějak nepřiměřeně naturalisticky ... ve srovnání se vším, co předcházelo. Není to ani zábavné, naopak ... stvoření Adama se neúměrně protahuje a začíná být trochu nudné. Zrození Evy už je zase O.K., nicméně už nedokáže navázat na přetrženou nit pozornosti - a historka o jablku je trochu trapně zahnána do autu, takže se nakonec může zdát, že Adam s Evou vlastně Ráj neopustili, jen trumfli Stvořitele, když si jeho Ráj trochu uzpůsobili k obrazu svému (což je ironie osudu, pokud k obrazu svému nejprve ON stvořil JE - ale co ... dobře mu tak, neměl, předchozím tvořením uondán, stvořit zmetek). A kdy zvířátka podlehla Ďáblovu našeptávání ----- "Perte se a žerte se !!!" -----, to ví sám Pán Bůh. Se smutkem v duši opravuju hodnocení na slušné, leč nevýrazné 3* (v paměti jsem měla "Stvoření světa" uložené v onačejším, poněkud vyšperkovanějším šuplíku). ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Krásný animák, který vtipně podává "biblické" stvoření světa. Komentáře Jana Wericha jsou naprosto úžasné!! Tohle by se mělo povinně pouštěm všem malým dětem. A to je jediný důvod proč nedávám plný počet, protože jsem měl šanci tento snímek shlédnout až jako 20-ti letý, tak nebyla možnost plně docenit genialitu tohoto snímku, ale určitě všem doporučuji, opravdu krásné zpracování.... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)
  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)

Reklama

Reklama