Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller na motivy skutečných událostí se odehrává na maďarském venkově v šedesátých letech minulého století, kdy městečkem Martfü otřásla série brutálních vražd. Psychotický zabiják stále slídí po okolí a vraždí mladé ženy, zatímco nevinný muž je neprávem obviněn a odsouzen za zločiny, které nikdy nespáchal. Odhodlaný detektiv přijíždí na místo činu a brzy se stane případem posedlý, neboť je pod tlakem státního zástupce, který chce vidět pachatele viset. Lapeni v dusivém společenském, politickém a psychologickém prostředí socialistického Maďarska se brzy ocitneme zapleteni v pavučině složitého spiknutí a znepokojivého dramatu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (62)

Flego 

všechny recenze uživatele

Maďari sa pustili do filmu veľkoryso a s ambíciami a treba uznať, že sa im to sčasti podarilo. Film pôsobí temne, má dobrý vizuál, scény sú natočené zručne a skutočne na úrovni. Čo škrípe sú dialógy a zdarilo by sa popracovať na kompaktnosti, niektoré scény pôsobia minimálne zvláštnym dojmom. Neviem do akej miery je opisovaná skutočnosť skutočnosťou a čo je autorsky doplnené, v každom prípade sú niektoré motívy nedostatočne vysvetlené. Určite však ide o slušný snímok z prostredia socialistického Maďarska po revolučnom pokuse z roku 1956, pomery na kriminálke sú vykreslené verne a taktiež si cením celkovú výpravu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne spracovaná story o sériovom vrahovi. Možno to chcelo zapracovať na temnejšej vizualizácii, možno sa mohla identita skutočného vraha tajiť dlhšie, no tak či onak, film nijak nenudí. Škoda, že to v závere celé nabralo taký rýchly spád, akoby detaily prípadu z pohľadu vyšetrovania ani neboli dôležité, ale inak, sám za seba spokojný. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hodně nepříjemný kriminální film, který je dobrý především v tom, jak dokáže zobrazit jednotlivé zločiny. Nejsou nutně explicitní, i když i na to dojde, ale je to tím, jak jsou intenzivní, jak na vás dolehnou skutečně nepříjemně. A když už dojde na něco explicitnějšího, je to opravdu nepříjemné sledovat. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na maďarské pomery viac než dobré, navyše na základe skutočných udalostí. Násilné scény pôsobili skutočne, navyše sa tvorcom podarilo preniesť na plátno tú pochmúrnu atmosféru raného socializmu. Osobné i ľudské konflikty majú kvalitný psychothrillerový obal. Obraz hrôz spôsobených jedným nekrofilom je tu dobre sprevádzaný myšlienkou zmanipulovanej vyšetrovateľskej zložky. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Téma pošuka, co baží po vagínách pokud možno mrtvých žen, určitě není nijak objevné. Ale je to natočeno solidně, má to spád a gradaci. A hlavně já mám trestuhodně málo nakoukáno z maďarské kinematografie, o to víc jsem si to užil. A mimochodem jsem se taky dozvěděl, že v Martfü je obrovská fabrika na boty, co jim tam založil Baťa. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Film byl inspirován případem Pétera Kovácse, maďarského násilníka a sériového vraha, který řádil v 60. letech 20. století v okolí jižních osad Szolnok. (Homerking)
  • Škrtič z Martfű zaujal už při premiéře na varšavském festivalu a s 54 tisíci diváky se stal v roce 2016 třetím nejnavštěvovanějším maďarským titulem v kinech. V pochvalách se předháněli i kritici, kteří dílu letos přiřkli dvě ze svých výročních cen. Škrtič z Martfű byl k tomu v rámci Maďarského filmového týdne vyhlášen domácí filmovou akademií nejlepším maďarským hraným snímkem roku. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama