Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller na motivy skutečných událostí se odehrává na maďarském venkově v šedesátých letech minulého století, kdy městečkem Martfü otřásla série brutálních vražd. Psychotický zabiják stále slídí po okolí a vraždí mladé ženy, zatímco nevinný muž je neprávem obviněn a odsouzen za zločiny, které nikdy nespáchal. Odhodlaný detektiv přijíždí na místo činu a brzy se stane případem posedlý, neboť je pod tlakem státního zástupce, který chce vidět pachatele viset. Lapeni v dusivém společenském, politickém a psychologickém prostředí socialistického Maďarska se brzy ocitneme zapleteni v pavučině složitého spiknutí a znepokojivého dramatu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (62)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne spracovaná story o sériovom vrahovi. Možno to chcelo zapracovať na temnejšej vizualizácii, možno sa mohla identita skutočného vraha tajiť dlhšie, no tak či onak, film nijak nenudí. Škoda, že to v závere celé nabralo taký rýchly spád, akoby detaily prípadu z pohľadu vyšetrovania ani neboli dôležité, ale inak, sám za seba spokojný. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Hrozně amatérský natočený a hlavně strašně nudný film. A to myslím smrtelně vážně. Když pominu zoufalý dabing, za který tvůrci nemůžou, nenacházím skoro nic, co bych nějak pochválil, či vyzdvihl. Jen jeden pravdivý příběh, u kterého jsem se dost nudil a nepřilnul ani k jedné postav. Tenhle pokus natočit thriller podle západních vzorů absolutně nevyšel a já už můžu jen litovat těch 118 minut stráveného času. Dobře mi tak. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Předně zaujme technická vytříbenost charakteristická pro větší západní produkce. Solidní je i temná atmosféra a našemu divákovi je blízké i prostředí maďarského socialistického venkova, protože to se od toho českého zase tolik nelišilo a neliší. Pak tu máme brutalitu bez příkras a poměrně velký prostor pro vraha, přičemž poslední mord se nebojí jít do detailů. A konečně poslední ingrediencí je samotná doba, která standardnímu vyšetřování moc nepřála. To všechno Sopsits společně s výbornými herci seskládal do působivého obrázku, který u nás můžeme jenom závidět. Tak si tak říkám, jestli nám po té polské nezačíná unikat i ta maďarská filmová tvorba. 85% ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Téma zajímavé (sexuálně motivovaný sériový vrah v socialistickém Maďarsku podle skut. událostí – takový menší Čikatilo nebo Straka…všichni tihle sebestřední bastardi jsou si ve svém psychopatickém naladění dosti podobní – viz třeba Drbohlavovu PSYCHOLOGII SÉRIOVÝCH VRAHŮ). Ovšem jde o film s všemi nešvary televizního formátu – ač zřejmě o televizní film nejde. Křečovité herectví, místy snaha o ozvláštnění končící spíše podivně matoucím dojmem, neschopnost ukázat více, než jen povrch – ve smyslu obecně psychologickém i ve smyslu zobrazení samotného tématu či jeho politického nebo společenského rozměru, často laciné ústupky filmovému vyjádření. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Sopsitsovi režii nelze vytknout umění budovat atmosféru a hlavně, ačkoliv to zní vlastně dost děsivě, schopnost vcítit se do postavy Škrtiče. Nepamatuji si film, kde by člověk v takové míře balancoval na hraně zhnusení / vzrušení / napětí. Bohužel ale krom těchto znepokujících pár momentů nic jiného Škrtič z Martfui nenabízí. Postavy vyšetřovatelů jsou nevýrazné, jejich lince chybí výraznější moment, případně některé vedlejší motivy jsou odfláknuté tak, že ve výsledku jsou naprosto zbytečné a pouze natahují stopáž (románek sestry obžalovaného a detektiva). O nějakém ději pak už téměř nemůže být řeč. V několika záběrech se bleskově jen tak mimochodem dozvíte o klíčových okamžicích vyšetřování. A konečně finální rozuzlení osudů jednotlivých postav by si zasloužilo téměř další detektivní vyšetřování - doufejme ale, že ho bude mít na starost někdo méně chaotický a zkratkovitý. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Škrtič z Martfű zaujal už při premiéře na varšavském festivalu a s 54 tisíci diváky se stal v roce 2016 třetím nejnavštěvovanějším maďarským titulem v kinech. V pochvalách se předháněli i kritici, kteří dílu letos přiřkli dvě ze svých výročních cen. Škrtič z Martfű byl k tomu v rámci Maďarského filmového týdne vyhlášen domácí filmovou akademií nejlepším maďarským hraným snímkem roku. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film byl inspirován případem Pétera Kovácse, maďarského násilníka a sériového vraha, který řádil v 60. letech 20. století v okolí jižních osad Szolnok. (Homerking)

Reklama

Reklama