Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina amatérskych filmárov sleduje sériového vraha a zlodeja ako vykonáva svoje remeslo. Ten im rozpráva o umení, hudbe, prírode, spoločnosti a živote... Postupne sa zapájajú do jeho aktivít a začnú premýšľať, či to, čo robia, je dobrý nápad. Zvlášť keď vrah zabije svojho súpera a jeho brat pošle výhražný list... (matriosa)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (65)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Průměr? Asi jo, bezvýznamný film, který patří mezi filmy o psychopatických zabijácích. Tohle bych nenatáčel ani já. Občas si říkám, že film bez znásilnění - v tomto případě vánoční znásilnění neexistuje. Nedávno jsem viděl Henry: Portét masového vraha. Úplně to samý, ale Henry je přece o něco lepší. V některých místech je to Záhada Blair Witch, vlastně to je Záhada Blair Witch, ale to už bych spoileroval. Zabiják nemá vůbec fantazii, pořád se zbavuje těl stejným způsobem a to už nikoho nezajímá. Je to prostě chlápek, který nemá rád poštáky. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No vida, další krásný příklad toho, že Záhada Blair Witch skutečně nebyla prvním found footage na světě... A popravdě mám tyhle "před-blairwitchovské" found footage celkem rád, jelikož se skutečně snažily být inovativní a zároveň se i pořádně snažily o maximální dojem realističnosti. To se tomuhle filmu daří dost dobře a fakt klobouk dolů, že to působí tak povedeně. Sedlo mi i to černohumorné ladění, které mě nejednou dokázalo pobavit. Problém s tímhle filmem mám ale v tom, čeho jsem se obával už z prvních pár minut - celou dobu je to jen o jednom a tom samém. Pořád a pořád dokola. A to mě dokázalo bavit někam do půlky, ale pak už mě to celé začínalo stále víc a víc nudit a scén, které mě pak dokázaly zaujmout, bylo celkem málo - nejvíc asi ta na vánočním večírku, která mi strašně připomněla jiný horor Mamka & taťka. Jinak by mě taky strašně zajímalo, proč se ti filmaři nad tím, co točí, moc nepozastavují a hlavně by mě zajímalo, proč onoho sériového vraha ještě nikdo nezatkl, když vraždí takovým způsobem, že po něm musí vždycky zůstat hromada stop... Celkově to rozhodně nebylo špatné, za zhlédnutí to určitě stojí, originální to je celkem taky, intenzivní to je taktéž a je to určitě mnohem, mnohem lepší, než ta Trierova námětem lehce podobná blbost, ale i přes to všechno nemůžu říct, že bych z toho byl kdovíjak odvařený... Lepší 3* ()

Reklama

seeker23 

všechny recenze uživatele

Díky dokumentární stylizaci a současně neobvykle veselém přístupu celého štábu prostém jakékoli etiky, který vrahovi asistuje při jeho řádění, jde o závažnou sondu do problému estetizace násilí. Co vše lze na plátně prezentovat, aniž by nás to morálně rozrušilo? Zdá se že cokoli. Právě proto, že se u tohoto filmu bavíme vražděním, o to více jsme tím pak znepokojeni. Nejexplicitnější vyobrazení nebezpečnosti povýšení estetiky nad etiku... byť je trochu nevyrovnaný, přesto velmi důležitý film. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem sice od toho něco trochu jiného, ale nakonec se mi to satirické pojetí místy i líbilo. "Brutální"? To opravdu ne. Ale vtipné a originální ano. "Tak jednou měsíčně si po ránu dopřeju pošťáka..." Po první třetině už mě ale film postupně pomalu přestával bavit, tyhle francouzské (pardon, belgické) taškařice mou pozornost příliš dlouho neudrží. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes je to už jasné, Man bites dog je veľmi, veľmi nadčasový film. Pohoršení z neho najviac budú iste tí, ktorí každodenne zívajú pri pravidelnej dávke násilia v televíznych správach a tešia sa potom na počasie a šport. Režiséri tvrdia, že sa inšpirovali jedným belgickým bulvárnym programom, ale dosah tohoto kultového dielka je širší. Takisto mohli povedať, že sa inšpirovali reportážami z vojnových oblastí alebo dopravných nehôd. Čo vidíme v Man bites dog, vidíme každý deň v televízii a nič to s nami nerobí. Začiatkom 90. rokov sa o tom dalo polemizovať ako o nastupujúcom trende, dnes je to už holý fakt. Najviac si ale na filme cením, že kriticky polemizuje nad prácou filmárov, resp. novinárov a tým pádom vlastne istým spôsobom kritizuje aj samého seba. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Snímek se dokončoval více než rok, a to za vydatné podpory přátel a rodinných příslušníků filmařského štábu. (Petrus1)
  • Scéna s drinkem "Dead Baby Boy" je odkazem na případ z osmdesátých let "l'affaire Grégory", při kterém byl nalezen utonutý čtyřletý chlapec ve Francii. (DanteZ)
  • Film je natočen na zrnitý černobílý materiál, pracuje s ruční kamerou a s přímo natáčeným zvukem (v těchto pasážích není žádná hudba), takže připomíná dokumentární snímky cinéma vérité. (Petrus1)

Reklama

Reklama