Reklama

Reklama

Orson Welles!

(TV film)
  • Česko Toto je Orson Welles (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

„Filmař filmařů" prohlásili o něm Scorsese i Spielberg. Britský dokument ke 100. výročí narození slavného amerického umělce. Režisér, scenárista a herec Orson Welles je uznáván jako jeden z největších filmařů všech dob. Jeho kariéru však provázely nekonečné spory o finální podoby jeho snímků a z dnešního úhlu pohledu se mu nedostává zdaleka takového uznání, které si zaslouží.
V roce 1938 objevně inscenoval motivy knihy H. G. Wellse „Válka světů", kterou prezentoval během všedního rozhlasového vysílání. Welles se ujal role rozhlasového reportéra, který v krátkých několikaminutových zprávách, mezi něž byl vkládán běžný rozhlasový program, informoval o mimozemské invazi na planetu Zemi. Během tohoto vysílání stoupla sledovanost „reportáže" až na šest milionů a Welles působil natolik přesvědčivě, že statisíce lidí na západním pobřeží USA propadly panice a prchaly do vnitrozemí. „Válka světů", míněná původně jako halloweenská recese, se stala nejslavnější rozhlasovou hrou všech dob. Tři roky na to Welles znovu šokoval Ameriku svým stylotvorným filmem „Občan Kane".
10. října 1985 podlehl srdečnímu záchvatu během psaní poznámek pro filmovou scénu, kterou měl téhož dne natočit. Jeho ostatky jsou pohřbeny ve Španělsku. Zbylo po něm čtrnáct filmů, které začal točit a z různých důvodů je nedokončil. 100. výročí narození, zemřel před třiceti lety – 10. 10. 1985. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro ctitele filmového velikána povinnost, pro ostatní zajímavý pohled na jednu režijní legendu. Dokument zdaleka není nestranný, dává zásadní prostor Wellesovým obdivovatelům a spolupracovníkům v čele s dcerou; konec konců se na televizní obrazovce několikrát objeví sám Orson Welles. Snímek se tak stává součástí legendy, kterou Orson intenzivně budoval a po pravdě jí věnoval víc energie než kterémukoliv filmu, na kterém pracoval. Je to příběh geniálního filmaře, který se vzepřel studiovému systému, a ten se mu nemilosrdně pomstil a znemožnil Wellsovi další působení v Hollywoodu. Jeho součástí je obraz všestranně nadaného umělce, skvělého vizionáře a experimentátora, který měl klíčové zásluhy na rozvoji kinematografie. Talent Orson nepochybně měl, odvahu k inovacím taky, ale vedle toho vlastnil i obrovské ego, které bylo hlavní překážkou jeho spolupráce se studii. Pocit vlastní výjimečnosti byl pro něj vždycky důležitější než komerční úspěch. Jájínkovství, neochota ke kompromisům a odmítání spolupráce se všemi, co nejsou hodni génia (a těch byla převážná většina) vedla ke spoustě neúspěchů, kdy z nejrůznějších důvodů režisér nedokončil většinu svých filmů a nikoliv zbytečně byl považovaný za chronického potížistu. Tahle část jeho osobnosti ovšem divákům dokumentu zůstala utajená. Celkový dojem: 65 %. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Nedocenený a Nepochopený - Génius - herec, scenárista, režisér a producent v jednej OSOBE - ORSON WELLES, ani jeden z filmov sa nestal komerčným hitom, doba, v ktorej žil - bol nadmieru komplikovaný a temný, čo sa týka - svojej réžie. Upozornil na seba - rozhlasovou hrou - Vojna svetov, kde bol tak autentický, že vydesil hlúpych Američanov, tým pádom sa stal slávnym, ešte nie režisérom, štúdia sa doslova o neho bili, dostal ponuku, aby nakrútil : CITIZEN KANE, kde sa stalo dovtedy neslýchané, aby herec sám seba režíroval, okrem Stroheima, pričom si mohol snímok nakrútiť tak, ako chcel, dostal na to kompletne voľnú RUKU. Svoj najväčší - tvorivý VZOR, uvádza - velikána réžie - Johna Forda, kde si musel doslova napozerať - 45. krát jeho snímok Prepadnutie, aby sa vôbec odlepil od Zeme, pričom pomocou mu bol, kameraman Gregg Toland. Samotný režisér je v dokumente + jeho dcéra. Je doživotnou škodou jedna podstatná - nespochybniteľná VEC, ak by Citizen Kane - neprepadol, ak by film - nebojkotoval samotný W. R. Hearst, TAK BY SA ORSON STAL - Velikánom KINEMATOGRAFIE, vlastne po Občanovi Kaneovi - už nemal voľnú ruku, štúdio mu film strihalo podľa seba. Aspoň má obdivovateľov v 21. storočí, kde rátam i SEBA, či napr. Martina Scorseseho, ktorý vynáša film do NEBIES, TVORCU - ako prvého ! ()

Reverse01 

všechny recenze uživatele

Celkom obstojný dokument o človeku ktorý priniesol do filmového priemyslu mnoho. Dobrá poznámka prišla v momente keď sa rozoberal film Občan Kane (1941) "tento film bol vyhlásený ako najlepší film všetkých čias, ale ja ho nechápem, podľa mňa nie je až taký dobrý" - hovorili ľudia. To čo nepochopíš je automaticky zlé, PRETO bol tento génius nepochopený, PRETO mal tak málo priestoru vo filmovom priemysle. Zistite si o tom viac, aj na výstave obrazov od Picassa sa vám tie obrazy môžu javiť rovnaké, a poviete si "toto je ale blbosť to namaľujem aj ja sám" to si len nevzdelaná ovca, a proste to nechápeš. V dokumente boli spomenuté aj ostatné filmy ako Cizinec (1946) alebo Dotek zla (1958) rovnako rozhovor s Orsonom bol veľmi prijemný 80% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Byl vyslán na zem, na zkušenou. Génius - hračička. Rozhazovačný mystifikátor. Mág velkých kouzel, který své prvorozené filmové dítko vybavil zdravým sebevědomím a neméně vyspělou, světáckou suverenitou. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

O Orsonu Wellesovi jsem slýchal od doby, kdy jsem začal brát rozum, tedy zhruba od svých dvaceti let. Představoval pro mě vykopávku, mastodonta, který už mi nemá co dát, kterým se už nemá cenu zabývat, protože přece vznikají nové věci, jejichž tvůrci se poučili z chyb svých předchůdců, a tak musí být ty nové věci zákonitě lepší, než ty předchozí. Byla to samozřejmě kravina, ale vydržela mi dost dlouho. Dost dlouho jsem se soustředil zejména na novinky a konzumoval tak i hodiny totálních sraček na úkor staré dobré klasiky, která pro mě v podstatě neexistovala. Přicházelo to pomalu - přes Dustina Hoffmana, Paula Newmanna, Steva McQueena, Clinta Eastwooda, Marcella Mastroianiho...až jsem letos v létě dal konečně šanci i Orsonu Wellesovi. Stalo se tak na LFŠ v Uherském Hradišti a šlo o ten film s jeho ex Ritou Hayworthovou. Před projekcí nám sice nějaký chytrý pán řekl, že je ten film "velice slabý", na konci jsem si ale byl jistý, že jeho názor tak jednoznačně zdaleka nesdílím. A před dvěma týdny jsem si konečně udělal čas a klid na Občana Kanea. Na film s velkým F od velkého Filmaře. Každý dokument o něm mě bude už vždycky zajímat, protože mě nesmírně zaujal Orson Welles. Pan Orson Welles. Geniální Orson Welles! Konkrétně tento dokument měl ale z mého pohledu jednu velkou slabinu - málo skutečně atraktivních respondentů. Značný prostor tady dostali například režisér Jaglom a Wellesova dcera. Režiséra Jagloma nikdo nezná a Wellesovu velikost mohl opravdu vyzdvihnout i někdo jiný, než jeho vlastní krev. Jinak jsem rád, že na Orsona Wellese myslíme. Skutečně si to zaslouží. ()

Reklama

Reklama