Reklama

Reklama

Legendy kriminalistiky

(seriál)
Česko, (2017–2022), 15 h 38 min (Minutáž: 29–31 min)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Cyklus půlhodinových dokumentů nabídne pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, například orlických vražd, Biedermanova gangu nebo sériových vrahů manželů Stodolových. Spolu s tvůrci se diváci podívají na práci různých policejních složek od psovodů přes detektivy až po vyjednavače a seznámí se také s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. O případech budou hovořit vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale také samotní vrazi. Díky exkluzivním archivním materiálům z policejních rekonstrukcí pak budou mít diváci možnost podívat se skutečným zločincům do tváře a zjistit, jak se ve skutečnosti chovají a jak přemýšlejí. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pevně věřím, že když už se ČT po letech podaří něco zajímavého, tak dojde i na další řadu. Jedná se především o případy z první dekády pro revoluci a jde skutečně o svinstva nejhoršího kalibru. Mnozí lidé si tady vyložili příchod demokracie a kapitalismu opravdu svérázným způsobem. Pojmy jako Orlické vraždy, Kolínský gang, Stodolovi nebo Roubal rezonují společností i po letech a při sledování záběrů rekonstrukcí z místa činu mrazí. Výpovědní hodnotu o stavu doby mají však i tématické díly o vraždách policistů či rodičů. Rozhodně by stálo za úvahu pokračovat i s méně známými případy. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Úchvatný dokumentární seriál, pokud se to vůbec dá takto napsat. Po prvních dvou dílech jsem měl totiž na dlouhou dobu dost a hledal jsem v sobě sílu se koukat dál. Tak syrové a působivé byly záběry z ohledávání místa činu i záznamy z rekonstrukce. Je to něco jiného než sledovat Případy 1. oddělení, které jsou proti tomuto jenom pouhý čajíček. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Výborná rekonstrukce nejslavnějších případů vražd v ČR. Každá kauza je za použití archivních záběrů představena jako příběh s vlastním vývojem. Jak již název napovídá, seriál se soustředí na sbírání důkazů, resp. na získání klíčového důkazu, nikoli např. na provádění důkazů před soudem. Zdá se mi, že Legendy kriminalistiky v mnohém konkurují Případům 1. oddělení, akorát namísto snahy o realističnost zobrazují realitu samotnou. :) Někdy těch 30 minut na díl je trochu málo, neb se často přeskočí rovnou k tomu, jak byl případ objasněn. Tím chci říct, že se diváku určité kauzy mohou zdát jednoduché, ale vsadím se, že to bylo právě naopak... 8/10 ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Velice nepříjemná nálož těch nejbrutálnějších zločinů/vražd v historii Čr. Výpovědi pozůstalých, znalecké posudky soudních lékařů a psychologů, reálné a dosud neviděné záběry z míst vyšetřování, komentáře vyšetřujících kriminalistů a do toho samozřejmě i výslechy samotných vrahů. Po shlédnutí dílu - Já, nebohý vrah a Dahlgren, mi bylo sakra, že úzko a nepříjemně. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Silný kafe, jeden díl jsem nedokoukal (Matky vražedkyně), jeden díl mi udělal nevolno (Já, nebohý vrah). Největší psycho byl díl Torzo s vymatlancem, jehož existence na konci 20. století je až překvapivá. Asi nejosobnější byl díl Lesní vrah s kriplem na přesdržku, který kousek od mého bydliště zastřelil jen tak z plezíru naše známé. Díl s Dahlgrenem byl taky velmi nepříjemný. Témata jsou zpracována výborně, žádné trapné filmové rekonstrukce, ale naopak výpovědi vyšetřovatelů a znalců, autentické záběry a sympatický komentář Mirka Vaňury. Velmi dobrý počin. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (3)

  • Pavel Peca mohol v roku 2013 požiadať o predčasné prepustenie, avšak zomrel 24.5.2012, pravdepodobnou príčinou smrti bola rakovina. (Game90)
  • Při nahraných záběrech/dramatizaci z nemocničního prostředí by vrah měl vstřikovat heparin do infuze nebo přímo do žíly, ovšem v záběrech ho aplikuje do nádoby s vodou, která se používá ke zvlhčení prodávaného kyslíku. Pokud by to tak vrah ve skutečnosti dělal, pacient by heparin inhaloval. (Veronixxx)

Reklama

Reklama