Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (76)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně komplexní, místy až děsivě podrobný portrét války ve Vietnamu. Měl jsem tu čest vidět již několik jiných dokumentů či dokumentárních sérií zabývající se tímto konfliktem, nicméně The Vietnam War všechny tyto počiny "zadupe do země" svou autenticitou, syrově nastíněnou brutalitou obou stran a chladným, avšak naučně-vzdělávacím stylem vyprávění. Jsem moc rád, že dokumentů pojednávající na toto téma přibývá jak "hub po dešti". Je velmi důležité, aby tyto temné kapitoly lidstva psané krví nebyly nikdy zapomenuty. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička oboru! Lepší válečný dokument ještě nevznikl. Velmi komplexní a obsáhle. Citlivě vyvážený přísun informací jak z bojiště, tak ze zázemí. Pohled z obou stran – byť pohledů ze strany USA logicky více, zato hodně sypání popele na vlastní hlavy. Kvanta autentických záběrů a samozřejmě stylové hudby. Všemu pomáhá, že vietnamská válka je asi nejvíce „cool“ ve fotkách a videích a filmech ze všech novodobých válek. Pocit dekadence, nesmyslnosti celého konfliktů a všech obětí, lži politiků, vznik občanských hnutí která změnila 20. století v tomto díle velmi rezonuje. V podobném formátu bych rád shlédl i Afghánsko – sovětský konflikt. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

THE VIETNAM WAR si určitě žádá spoustu vašeho času, neboť deset epizod zde tiká na celkovou stopáž kolem 16 hodin, ale čeho se vám dostane ve finále je maximálně komplexní a odzbrojující dílo, které byste měli vidět. Dokument se prakticky vyhýbá fetižaci války jak to známe z mnohých WWII dokumentů a célemu dílu opanuje cílená atmosféra zmaru a zbytečnosti. Pokud by měl být jeden dokument stvrzující debilitu války za všechny, tak ať je to tenhle. Precizně strukturované informace, kvalitní archivní materíály, hodně dynamická režie, dobrý soundtrack a excelentní vypraveč Peter Coyote - ale především, zhruba desatoro mluvících hlav, které vás provedou celou sérií a dojde na výpovědi nejen amerických veteránů, CIA, armádních poradců a případně sestry padlého vojáka, ale ke slovu se dostanou jak veterání viet-congu, tak členové jihovietnamské armády. Válečné dokumenty nejsou moje oblíbená disciplína, ale tohle je top věc u které jsou často slzy na krajíčku. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Dielo režisérskej dvojice Ken Burns a Lynn Novick, odpremiérované v roku 2017 na americkej verejnoprávnej televízii PBS, predstavuje zdĺhavý a vyčerpávajúci, ale jednoznačne komplexný a celistvý pohľad na vojenský konflikt vo Vietname, ktorý sa tiahol naprieč niekoľkými desaťročiami v druhej polovici 20. storočia. Aj v téme nezainteresovanému divákovi postupne predstavuje vývoj, ktorý ku konfliktu viedol, cez zdĺhavý priebeh bojoch na ryžových poliach a v nehostinných džungliach, až po odchod zdecimovaných amerických vojsk, ktoré svojou prítomnosťou vo Vietname dokázali rozdeliť verejnosť v Spojených štátoch. Dokument toho, samozrejme, ponúka oveľa viac, pričom stavia na archívnych filmových záberoch, fotografiách, ale najmä na výpovediach priamych účastníkov bojov. Slovo dostávajú ako Američania, tak Vietnamci, ktorí bojovali či už za juh, sever alebo Viet Cong. Vďaka tomu má divák možnosť nahliadnuť na konflikt z oboch strán, čo vytvára mozaiku tohto výseku Studenej vojny. Desať epizód s celkovou dĺžkou minutáže vyše šestnásť hodín síce tvorí vyčerpávajúci počin, vďaka mimoriadne kvalitnému spracovaniu a faktu, že dokument nemá vyložene "hluché" miesta, však z diváckeho pohľadu rozhodne neunavuje a už vôbec nenudí. The Vietnam War sa oplatí vidieť. A je jedno, či sa človek (ne)zaujíma o vojnové konflikty, alebo či (ne)obľubuje dokumenty. Vojna vo Vietname, hoci to možno znie až absurdne, totiž predstavuje mimoriadne atraktívnu vojnu. Ani nie tak kvôli vojne samotnej, ale kvôli tomu, akým spôsobom sa jej podarilo ovplyvniť popkultúru. Tvorcovia dokumentu tu berú diváka na historickú jazdu (aj keď by možno bolo vhodnejšie hovoriť o lete helikoptérou) k (ne)slávne ikonickým momentom, ktoré väčšina ľudí pozná, ale nepozná ich pozadie. Upálenie sa Thích Quảng Đứca, poprava Nguyễn Văn Léma, "napalmové dievča", rozdelená spoločnosť a nepokoje v Spojených štátoch, uvoľnené šesťdesiate roky, Ho Či Min, traja americkí prezidenti, strach z globálneho komunizmu a mnoho ďalšieho. K tomu navyše hrá dokonalý soundtrack, ktorý z tejto komplikovanej vojny urobil "vojnu rokenrolovú". Vo Vietname v podstate prehrali všetci. Pri tomto dokumentu vyhrávajú tvorcovia a divák. Autenticita, surovosť, realita, Vietnam. Zvuk guľometov, M16, AK-47 a vybuchujúcich bômb človeku ostane znieť v hlave dlho. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

O Vietnamu jsem věděl jen to základní, a když mi kamarád dopourčil tenhle dokument, netušil jsem, na jakou cestu se vydávám. Po těch 16 hodinách mám pocit, že jsem zažil kus dějin. Byl jsem napjatý, překvapený, šokovaný, zhnusený a na konci dojatý, jak se mi ani u hraného filmu už pár let nestalo. Hodnocení na ČSFD nekecá, tohle je právem jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)
  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama