Reklama

Reklama

Společenství vlků

  • Česko Společnost vlků (více)

Obsahy(1)

Společenství vlků působí povědomě až do okamžiku, kdy si hrdinka obleče červenou kápi, vydá se přes hustý les za babičkou a musí si dávat pozor na vlky. Pak pochyby zmizí a lze si tuto svéráznou variaci na Červenou Karkulku vychutnal se vším všudy. Vztah mladé dívky Rosaleen s její babičkou dalece přesahuje hranice vytyčené pohádkou, stejně jako mluvící vlk není jen místní kuriozitou. Podmanivý film Neila Jordana (Hra na pláč, Snídaně na Plutu) nabízí otevřeně psychoanalytickou hru s jednoduchým pohádkovým příběhem, v níž je všechno podřízeno propracované vizuální stylizaci, netradičnímu vyprávění a především důmyslným dialogům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

MCZ 

všechny recenze uživatele

Tedy, něčeho podobného bych se v dnešní době blockbusterů s otravným CGI dočkal asi jen stěží - osmdesátky fantasy filmům přály a Company of Wolves je toho dalším důkazem. I v porovnání s podobnými Sleepy Hollow T. Burtona nebo Gilliamovými Brothers Grimm je pro mě tenhle snímek jednoznačným vítězem. Příběh je možná tak trochu na pozadí, ani ne tak kvůli své snové nedoslovnosti, ale zkrátka protože se na to moc dobře dívá a ještě lépe poslouchá (hudba je vpravdě úžasná), tudíž ojedinělá atmosféra se stává tím, na čem divácký zážitek leží nejvíce. A stojí to za to. 9/10 ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Najvýstižnejšie by asi bolo tento film pomenovať ako "obludná verzia červenej čiapočky". Krásne je však to, že ikeď má film skutoče temnú a pochmúrnu atmosféru (dokonca gore efekty), stále si zachováva aj silné rozprávkové črty. Horor sa z rosprávky nestal len vďaka umocneniu strašidelných motívov, ktoré sa nachádzali už aj v rozprávkovej predlohe, no nový (charakterový a psychologický) rozmer dostali aj všetky postavy. Mimo toho, že výsledok mi naozaj imponuje sa le veľmi ťažko charakterizuje. Ak by som mohol prirovnávať, tak by som povedal, že v tomto filme sa spája Cronenbergovská psychologická morbidita, Burtonovská temnota a Giliamovská "inakosť". Prirovnanie je to síce veľmi neucelené, no asi najvýstižnejšie opisuje moje prežitky z tohto filmu. Veľmi, veľmi výnimočne po všetkých stránkach. (10/10) ()

Reklama

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Když pominu fakt, že jsem se díky filmu dozvěděl několik zajímavostí, jako třeba že Karkulka arachnofobií rozhodně netrpěla, v lese kam chodívala rostly metrové houby, měla mizernej vkus na chlapy i na vlky, vyprávěla nudné pohádky a její babička byla doslova holka z porcelánu, tak zůstane slátanina a za mě hodně nepovedená variace na klasickou pohádku, kde když se měnil první vlkodlak, tak jsem nejdříve myslel, že to má být nějakej sup bo co (jasné je to starej film, ale ne zas tak starej, aby člověk začal hádat, že místo vlka bude sup) . Karkulka je sice pěkná holka, buchtu má v košíčku a v ruce pořádnej nůž, ale to na horor nestačí. Tuhle chlupatinu si už podruhé nepustím a i ta hodina a půl se táhla až moc. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Pořádně psychomagorní, mozkomatoucí film. Ze začátku jsem si dost dlouho říkala, co to je za blábol a jestli má vůbec cenu to dokoukávat, ale postupem času mě to začalo zvráceně bavit, u hostiny s těhotnou návštěvou jsem se chechtala a na konci už jsem si říkala, že jestli to ta holka okamžitě neudělá, tak toho vlka pomiluju sama. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Neviem. Aj ma to trochu mrzí, ale proste ma to nechytilo. Po hereckej stránke fajn, atmosféra tiež, aj výprava. Vcelku zaujímavý, jemne realistický (ale nie vyložene hororový) pohľad na slávnu rozprávku. Ako mnohé rozprávky, aj táto je vlastne, keď sa nad tým zamyslíte, riadne krvavá, brutálna a drsná, ale neuvedomujeme si to, pretože to od detstva máme zavedené ako neškodnú rozprávku... pritom nič nie je ďalej od pravdy. Ale ak máte radi realistickejšie (ale nie vyložene hororové) rozprávky (napr. Snehulienku so Sigourney Weaver), pozrite si to. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (6)

  • Většina vlků, kteří se ve filmu objeví jsou Belgičťí ovčáci s natřenou srstí. Režisér Jordan prohlásil že na to bylo jednak kvůli omezenému rozpočtu a také kvůli bezpečnosti herců. (mahler)
  • Předlohou pro film je sbírka povídek nazvaná Krvavá komora (poprvé publikována 1979) od spisovatelky Angely Carter. (mahler)
  • Celý snímek je kromě úvodní scény natočen ve studiu Shepperton v Anglii. (mahler)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama