Reklama

Reklama

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné prázdniny na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Tatínek (P. Kostka), který si pro ni přijel, nese radostnou novinu – narodil se jí bráška Petřík. Jenže vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál: Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, táta pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blaženka přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat. Najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky. Blaženka navíc velmi onemocní. Nakonec se ale vše v dobré obrátí… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Trosečnice Bláža uprostřed meziválečné doby zasažené hospodařskou krizí, v úzkém rodinném kruhu zasaženém maminčinou smrtí, zdolává nástrahy na trati dospívání a cestě k samostatnosti... Po třech letech jsem si Robinsonku zopakoval a udělala na mne stejně silný dojem jako tenkrát. Jednoduchý příběh dal pod Kachyňovým uměleckým vedením vzniknout emočně působivému prožitku, v němž trápení se skloubí s něžností, poezií a vnitřní touhou po dobrodružství. Výrazný podíl na tom má excelentní 16-tiletá Miroslava Šafránková, která si ve svém hereckém debutu odbyla svůj životní výkon. ,,Ty jsi nádherný taťka! Ten skromný titul guvernéra je tě nehoden." Krásný, přenádherný film s dětskou duší. 95% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Kachyňova režie, ať už kýmkoli sledována či korigována, nepřestane být citlivou a svým způsobem geniální, lidskou, přirozenou... Jeden z nejlepších českých filmových režisérů nám servíruje známý literární kus, který nikdy nebyl "na štíru" s minulým režimem, ba naopak, ale moc hezky. Výkon mladičké paní Šafránkové je skvostný.. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemyslieť na nič, to sa určite nedá, hlavne nie v situácii, v akej sa ocitla Blaženka. Veselé prostredie dievčenského tábora pri vode sa rýchlo premení na robinsonskú situáciu všedného života. Celkom iného, ako bol život predtým. Aj v domácích prácach je poetika opusteného ostrova alebo pirátskeho života, a aj dievčenský román môže byť pre mňa stráviteľné sústo. Kachyňa to s deťmi vedel, aj keď krásnu a výbornú Miroslavu Šafránkovú sa tu už nedá celkom označiť za dieťa, jej monolôgov je plný film a ťahajú ho neuveriteľne dopredu. –––– Večeře uniká! Kdo potopí fregatu, dostane nejtučnější sousto kanibalských hodů. A mozeček. –––– Vždyť tatínek pláče. Nikdy jsem ho neviděla plakat. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Chudina neměla boháče nikdy v lásce. Boháči věděli, že je chudina nenávidí. A tak se na nenávisti a závisti chudiny pásli. Nová verze Robinsonky je o tom, jak se dá i bez maminky slušně žít. Děvče se rychleji naučí vařit, starat o domácnost, nakládat s penízky, a petr kostk byl moc dobře vybrát na roli tatínka, který ví, jak správně děvče vychovávat. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dívčí románek Marie Majerové (1882-1967) v režii Karla Kachyni. Realistický příběh z období První republiky zachycuje dospívající, nicméně stále ještě školou povinnou Blážu, která se - s vervou i odvahou svého oblíbeného literárního hrdiny Robinsona Crusoe - vyrovnává se smrtí maminky a nastalými povinnostmi péče o domácnost. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Scény na vodě se filmovali na Seči, dále se točilo v Praze a v Říčanech. Scény u moře se točily v Bulharsku u města Sozopole. (M.B)
  • Debut pro patnáctiletou Zlatu Adamovskou. (M.B)

Reklama

Reklama