foto

Věra Bublíková

  • nar. 11.4.1927
    Beluša, Československo
  • zem. 26.5.2007 (80 let)
    Valašské Meziříčí, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Věra Bublíková se sice narodila na Slovensku, ale její život je spjat především s Valašskem. Vystudovala gymnázium ve Valašském Meziříčí a již tehdy se ochotnicky věnovala divadlu. Poté pokračovala ve studiích na DAMU, která dokončila v roce 1950. Následně získala své první angažmá v Krajském oblastním divadle v Olomouci (1950-1961), načež odešla do Prahy, kde působila ve Studiu Československého filmu (1961-1963), poté několik sezón hrála v Divadle J. Průchy v Kladně (1963-1969), pak si ji vyhlédl uznávaný režisér Otomar Krejča, který ji angažoval do Divadla Za branou (1969-1973). Poslední divadelní štací Věry Bublíkové bylo Divadlo S. K. Neumanna v Praze (1973-1987). Po odchodu do důchodu pak pohostinsky hrála v Divadle Na Fidlovačce a ve Vinohradském divadle. Od počátků své divadelní kariéry inklinovala Bublíková k charakterním postavám s výstižným psychologickým herectvím. Vynikla v klasických hrách (Maryša, Hamlet, Strýček Váňa), uplatnila se ale i v moderně.

Ještě v době svého olomouckého angažmá získala Bublíková první filmovou roli – šlo o vedlejší postavu učitelky Krásové v dramatu MŮJ PŘÍTEL FABIÁN (1953). Stejně jako u řady jiných herců, tak i Bublíkové se dostalo více možností až s jejím příchodem do Prahy v 60. letech. Zajímavé a ne zcela malé příležitosti dostala ve filmu na přelomu 50. a 60. let, kdy hrála moderní ženy různých charakterů v žánrově pestré směsce filmů (poetický film TOUHA, 1958; drama ŽIVOT PRO JANA KAŠPARA, 1959; komedie KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ,1961). Od té doby ale její filmařská kariéra stagnovala a až do vyššího věku hrála jen epizodní role úřednic (DRAHÉ TETY A JÁ, 1974; ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU, 1976), v 80. letech pak přestala točit pro film úplně, nadále však ještě sporadicky spolupracovala s televizí, kde se uplatňovala také po několik desetiletí, v inscenacích a také v seriálech. Bublíková vynikla také svou pedagogickou činností, více než dvacet let působila na pražské konzervatoři.

Věra Bublíková byla provdaná za režiséra Karla Nováka (1916-1968).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 Paní z Izieu (TV film)
1997 In flagranti (TV film)
1991 Proč pláčeš, břízo bílá (TV film)
1990 Kdo s koho (TV film)
1989 Selhání brzd (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Když v ráji pršelo
O houslích krále snů (TV film)
1986 Domácí lékař (TV film)
Operace mé dcery
1985 Výjimečná situace
1983 Báseň (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
Petra a Pavla (TV film)
1982 Hořká vůně léta (TV film)
Milostný poločas (TV film)
Myslím, že vím (TV film)
Plášť Marie Terezie (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
Rána pod pás (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Italské jaro (TV film)
1979 Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
1978 Stopy našeho času (TV film)
1977 Já se vrátím (TV film)
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Konečně si rozumíme
Půjčka (TV film)
Skleník (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Hledám paní na hlídání (TV film)
Housle (TV film)
Tribun lidu (TV film)
Vlčí halíř (TV film)
1974 Drahé tety a já
Robinsonka
Tobě hrana zvonit nebude (divadelní záznam)
1973 Nádobí (TV film)
Projížďka v kočáře (TV film)
Černé na bílém (TV film)
1972 Divoké labutě (TV film)
Svatý Michal (TV film)
Zmatky budoucí matky (TV film)
1967 Raději potmě (TV film)
1966 Poklad byzantského kupce
1964 Marie
Skok do tmy
1963 Bez svatozáře
Lucie
Na laně
Ďábelská jízda na koloběžce (studentský film)
1962 Žena pro hrdinu (TV film)
1961 Každá koruna dobrá
1959 Život pro Jana Kašpara
1958 Touha
1956 Roztržka
1954 Na stříbrném zrcadle
Nejlepší člověk
1953 Můj přítel Fabián

TV seriály

2006 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Mistr (S03E05)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Závěť (S01E12)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1983 Stříbrná žíla (TV seriál)
Objev (E05)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Dobytí kóty 78 (E01)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Starosti se ženami (E12)
Štafeta (E11)
Bez ředitele (E10)
další epizody (8)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Křížové tažení (E09)
Silvestr (E08)
další epizody (9)

Dokumentární

1949 Není stále zamračeno (studentský film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace