foto

Jaroslava Tvrzníková

  • nar. 17.4.1940 (78 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jedna z hvězd českého filmu přelomu padesátých a šedesátých let Jaroslava Tvrzníková pochází z Prahy, kde se narodila na počátku druhé světové války. Od dětství měla široký okruh mimoškolních aktivit, na střední škole v jejích zájmech dominovala archeologie, kterou chtěla studovat. Mezitím ale přišly první filmové role – a to nijak malé, které nakonec jejím krokům daly zcela jiný směr. Ještě na základní škole se objevila v dětském filmu MŮJ PŘÍTEL FABIÁN (1953). V šestnácti letech jí byla svěřena hlavní role osiřelé dívky Bláži v dodnes známém filmu ROBINSONKA (1956). Dnes se tento příběh může zdát zastaralý, v polovině padesátých let ale znamenal oživující odklon od základní tvůrčí koncepce československé kinematografie. O rok později pak ztvárnila menší role v dodnes ceněných filmech ROČNÍK 21 (1957) a ŠTĚŇATA (1957), které opět vybočovaly z tehdejší filmografie. První ze jmenovaných filmů režíroval Václav Gajer, který pak Tvrzníkovou vyzval ke spolupráci ještě několikrát.

Velké filmové role nastartovaly Jaroslavě Tvrzníkové kariéru a to ji místo plánovaného studia archeologie přivedlo do Studia E. F. Buriana (1957-1959), kde získala první odbornou průpravu v herectví. Ve studiu pak pokračovala na DAMU, kterou absolvovala v roce 1962. Souběžně s tím nadále točila a ještě před dokončením studií odehrála další velké filmové role. V dodnes slavné komedii PÁTÉ KOLO U VOZU (1958) byla dcerou ústředního manželského páru (M. Nedbal, V. Fabianová). Další role Jaroslavy Tvrzníkové – opět rozsahem střední až hlavní – dnes můžeme zařadit do kategorie kuriozit vzhledem k značnému ovlivnění dobou svého vzniku, nicméně tehdy šlo o značně populární filmy, které pomáhaly dotvářet Tvrzníkové její herecký profil a především jí budovaly širokou popularitu. Takový byl film SEDMÝ KONTINENT (1960), jehož základní téma meliorace bažin naznačuje umělecké kvality snímku; zde Tvrzníková hrála hlavní roli mladé Věry (jejího otce hrál Jaroslav Marvan). V dalších dvou filmech, KRÁLÍCI VE VYSOKÉ TRÁVĚ (1961) a NESCHOVÁVEJTE SE, KDYŽ PRŠÍ (1962) vytvořila moderně pojaté postavy učitelek. Značného významu nabyla také práce s hlasem Tvrzníkové a počátkem 60. let v několika dobově populárních komediích nadabovala začínající neherečky. Za krasobruslařku Milenu Kladrubskou mluvila ve filmu LEDOVÍ MUŽI (1960), poté z plátna promluvila místo Karly Chadimové ve „spartakiádní“ veselohře VALČÍK PRO MILIÓN (1960), následně dabovala Hedu Škrdlantovou ve filmu SPADLA S MĚSÍCE (1961). V pozdějších letech dabovala i filmy a seriály ze zahraniční produkce.

Po dokončení DAMU získala Jaroslava Tvrzníková angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze (1962-1965), kde zaujala například v představeních Paličova dcera nebo Třetí zvonění. V roce 1965 byla Tvrzníková angažována do činohry Národního divadla, kde strávila šestnáct sezón. Díky svému dívčímu půvabu byla předurčena k postavám naivek, ale poměrně rychle zvládla přechod ke složitějším charakterním rolím. Její počátky v Národním divadle byly ve znamení alternací s jinými začínajícími herečkami, prvním výhradně sólovým výstupem byla Adéla ve hře Dům doni Bernardy, která se hrála v letech 1967-1969. V její další jevištní dráze převažují hry z tvorby klasiků (Hamlet, Višňový sad, Sen noci svatojánské, Strakonický dudák), za zmínku ale stojí i role Myšky v legendární Kočičí hře, která se dočkala rekordního počtu čtyř stovek repríz.

Zatímco herecké začátky Jaroslavy Tvrzníkové jsou spojeny výhradně s filmem, po nástupu do Národního divadla její spolupráce s filmem na několik let úplně skončila, jen výjimečně se objevila v televizi. Před filmovou kameru ji znovu uvedl až režisér Jaroslav Mach, který ji v komedii ZLATÁ SVATBA (1972) svěřil roli – opět – vesnické učitelky. Z dalších filmů stojí za zmínku rodinný příběh CHLAPI PŘECE NEPLÁČOU (1979), v němž vytvořila manželský pár s Ladislavem Frejem. V téže době hrála také v několika televizních seriálech (CHALUPÁŘI, 1975; NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1977). Na delší dobu se Tvrzníková s českými diváky rozloučila nevelkými rolemi kuchařky ve filmu DÍVKA S MUŠLÍ (1980) a maminky hlavního dětského hrdiny v televizní inscenaci DEN VELKÉHO TICHA (1980).

Zlomem v profesní kariéře i osobním životě Jaroslavy Tvrzníkové byl rok 1981, kdy s celou rodinou emigrovala do Rakouska, od roku 1983 pak žili v Německu. V Mnichově navázala později pracovní kontakty s rozhlasovou stanicí Svobodná Evropa, překvapivě se prosadila i jako herečka v divadle, herectví také vyučovala a vedla divadelní společnost Franz Werfel Theater. Až několik let po pádu komunistického režimu se vrátila do České republiky (1994) a i tady pokračovala ve své práci pro Svobodnou Evropu, od roku 1996 navíc působí na DAMU, kde mimo jiné jako režisérka dohlíží na studentská představení, pedagogické práci se věnuje i na Vyšší odborné škole herecké. Jen výjimečně se vracela před kameru, hrála v televizním hororově laděném příběhu TRAVIS (1996), později například v seriálu HOTEL HERBICH (1998).

Manželem Jaroslavy Tvrzníkové je herec Martin Štěpánek (*1947) ze slavného hereckého klanu. Mají spolu dvě děti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1997 Svatba (TV film)
Travis (TV film)
1981 O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
1980 Den velkého ticha (TV film)
Dívka s mušlí
Trnové pole
1979 Chlapi přece nepláčou
1978 Kočičí princ
1977 Dům na konci města (TV film)
Marie (TV film)
1976 Splynutí duší (TV film)
Zn. Svobodný otec (TV film)
1975 Bohoušův syn (TV film)
Poklad pod Černou hláskou (TV film)
1974 Bližní na tapetě: Výlet do neznáma (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
1973 Trhani (TV film)
1972 Bližní na tapetě: Embéčko (TV film)
Holka na vdávání (TV film)
Zlatá svatba
1970 Bližní na tapetě: Dívčí válka (TV film)
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
1969 Smrt Sokratova (TV film)
1968 Konec léta (TV film)
Růžová Anička (TV film)
Černé světlo (TV film)
1967 Dům doni Bernardy (divadelní záznam)
Pinocchiova dobrodružství (TV film)
Tři přadleny (TV film)
1965 Neviditelný (TV film)
Strašná žena
1964 Lov na mamuta
1963 Romance štědrovečerní (TV film)
Spanilá jízda
1962 Měšťáci (TV film)
Neschovávejte se, když prší
Transport z ráje
Večer (studentský film)
1961 Králíci ve vysoké trávě
Spadla s měsíce
1960 Ledoví muži
Sedmý kontinent
Valčík pro milión
1958 Ročník 21
1957 Páté kolo u vozu
Štěňata
1956 Robinsonka

TV seriály

1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Romeo z autobusu (E07)
Smírčí soudce (E06)
další epizody (4)
1968 České pohádky (TV seriál)
O chytré královně (E06)

Dokumentární

2012 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jaroslavy Tvrzníkové (S07E37)
2008 Poselství Jana Palacha (TV film) - vyp.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace