Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (229)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Že by norská odpověď na Kingovu/De Palmovu Carrie? Eili Harboe (zajímavá tvář, rád bych ji viděl i v něčem dalším) hraje dívku, která vyrůstala izolovaně (v ultra-náboženském prostředí) a po příchodu na univerzitu v sobě objevuje netušené, tajuplné schopnosti. Film mě nadchl tím, že je - bacha spoilery! - otevřen dvojímu čtení: a) mohl by být metaforou coming outu: totiž, jak komplikované může být s tímhle rodinným backgroundem nalézt sám sebe... ale v posledku nic není nemožné; b) stejně tak ale může být pravda na straně rodičů, a Thelma je v přízní s ďáblem a musí být i nadále izolována (jelikož se nikdy nedozvíme, jestli vztahy, které má se svým okolím, nejsou manipulovány jejími schopnostmi). Nejen Lars von, ale očividně i Joachim si zaslouží být sledován. 80 % ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové guilty pleasure. Thelma je tím druhem živelného ženského thrilleru, na který je hrozně zábavné se koukat a o kterém je lepší příliš nepřemýšlet. Všechny ty významové roviny by totiž mohly přestat dávat smysl. Nicméně Eili Harboe perfektně ztělesňuje provinilou hříšnost hlavní postavy a celý film tak příjemně graduje až do zábavného konce. V rámci severské kinematografie je tak Thelma až překvapivě popcornová záležitost. 7/10 ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Výtvarně výtečný film. Pohledná dvacetiletá studentka katolička postižená schizofrenií je poprvé mimo dosah rodičů. Dívčí sexualita se probouzí. Vytváří mezirasové kamarádství s kamarádkou ateistkou. Artově mírně ujeté. Děj mnohdy nečekaný, ale kvůli vypadáajícímu rytmu nás nevtáhne. "Táta bydlí v Norsku, má spoustu dětí". "A jsi na něho naštvaná?". "Vůbec si nejsem jista, jestli má své děti vůbec rád, čím jsem starší, tím se ho snažím víc vytěsnit ze svého života." Režisér má zálibu v temných tónech. Harboe v titulní roli má obličej, který promlouvá beze slov. Velmi sdělný a vnitřně prozářený. Film je působivý, ovšem historka nepravděpodobná. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Ani ryba ani rak, i tak by se dalo charakterizovat tenhle film, ani vyloženě horor a ani jen drama. Thelma je poměrně sympatická holka, co je vychovávaná dost zkrátka a na koleji zjišťuje že život nabízí i jiné rozkoše než jen chodit do kostela. Lesbické scény jsou poměrně vzrušující, ale i samotný děj, kdy dívka zjišťuje co vše vlastně má na svědomí a co umí. Jaká změna tahle severská podívaná o proti americké produkci. Má to krásnou ponurou, ale i poetickou atmosféru, která vás pěkně pohltí. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Takto si predstavujem spracovaný film. "Thelma" je podľa mňa absolútne fantastický film. V prvom rade za to môže vynikajúca voľba herečky do hlavnej úlohy, skvelá hudba a nádherne artové zábery, ktoré tomu dodávajú tú skvelú atmosféru. Je pravda, že niektoré sú už v traileri, no keď ich človek uvidí v kontexte, vypália ešte lepšie a dodajú tomu tú správnu iskru. Máme tu vynikajúcu hlavnú hrdinku so schopnosťou, ktorá je podľa mňa dosť originálna a veľmi dobre sa s ňou vedeli tvorcovia pohrať. Je to kreatívne a skvele spracované. Vizuálne ako som povedal, je podľa mňa film strhujúci a pozerá sa na neho skvele. Možno v prvej polhodinke by som chcel vidieť viac momentiek, ktoré by ma dostali do príbehu, no viac sa sústredíme na rozkvitajúcu love story, ktorá celkom funguje, no nie je podľa mňa hlavným ťahúňom filmu a trošku ho môže v tých častiach spomaľovať. Ellen Dorrit Petersen je vynikajúca ako matka Thelmy a neustále som premýšľal čo sa odohráva v jej hlave, lebo som mal pocit, že mama voči dcére pociťovala skutočnú potláčanú nenávisť, ktorá v nej bublala niekoľko rokov. Jej otec v podaní Henrika Rafaelsena je dobrý, no nemám pocit, že by sme sa o ňom dozvedeli dosť na to, aby sme vedeli porozumieť jeho motiváciám. Niečo sa nám vysvetlí, no osobne by som išiel v jeho postave viac do detailu. A potom je tu Kaya Wilkins ako Anje. A je vynikajúca. Všetky časti, ktoré majú Thelma a Anje spolu sú prirodzené, sexy a naozaj sa na ne dobre pozerá. Okrem toho musím povedať, že cigaretová scénka je skutočne sexy a creepy súčasne. Treba vidieť. Mohol by som aj viaceré scénky rozoberať a dokonca si myslím, že aj príbeh a záver filmu, by mohol byť témou na dlhšiu diskusiu. Ale do toho tu nepôjdem. Jediné čo ešte dodám je, že ak máte možnosť vidieť tento film v kine, využite túto príležitosť a pozrite si ho. Neoľutujete. Hodnotenie: A- ()

Galerie (51)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první film režiséra Joachima Triera, který byl promítán v kinech v České republice. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama