Reklama

Reklama

Bylo jich pět

(seriál)
  • USA Five Came Back
Trailer

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Pět současných režisérů vypráví příběh pěti hollywoodských legend, které se za druhé světové války daly k armádě. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Silný dokument o tom, že nie všetky filmy z obdobia druhej svetovej vojny, sú iba "filmami" a fikciou, ale že mnohé z nich sú až nebezpečne skutočné, a by bol hriech to o nich nevedieť. Preto by si Five Came Back zaslúžilo určite viac pozornosti, nakoľko je účelne prepojené s minulosťou i dneškom, Hollywoodom i vojnou a bohate nasiaknuté informáciami, ktoré ani nejde za tie tri hodiny všetky pozbierať. Nečakane úderný miniseriál. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

"The weapon was the movies." --- Dokumentární minisérie o roli Hollywoodu, respektive pěti z jeho prominentních osobností (Ford, Capra, Stevens, Huston, Wyler), v dění/ propagandě největšího z dějinných konfliktů. Díky Netflix máte luxus projít si vše včetně analýz od špičkových moderních režisérů a s velkým množstvím krásných archivních záběrů. Je to informačně vyčerpávající lahoda jak pro cinefily, tak všechny geeky nad druhou světovou a určitě ty z vás, které zajímá americká reakce na nacistický "Triumf vůle". Fascinuje mě, co všechno se kdysi během těch několika let odehrálo a tohle je jen další z dimenzí. Určitě tu navíc kápnete -- jako já -- na řadu zajímavých starých titulů. (P.S. o Atomic age filmařině zde) ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tři hodiny informačně vyčerpávající retrospektivy, v níž jedna slavná pětka okomentuje jedno unikátní filmařské období další slavné pětky. Od propagandy k sentimentu z toho, že někomu po válce bylo v Hollywoodu dopřáno, jinému už zase ne. Hltal jsem každé slovo a zároveň vypisoval asi metrový seznam toho, co musím okamžitě vidět. Takže nejpříjemnější na tom bylo, že ty nejpodstatnější filmy Netflix zařadil hned do závěsu. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

V záplavě televizního a filmového materiálu značně různorodé kvality věnovanému druhoválečným událostem, kterému jsme všichni vystaveni je toto svým pojetím skvělá výjimka. Navzdory několika faktickým chybám (např. mluví se o bombardéru B-25 Mitchell a na záznamu ukazují B-24 Liberator) se jedná o velmi zajímavý dokument, který mi rozšířil seznam filmů, které rozhodně musím vidět. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Strhující vyprávění o pěti legendárních režisérech, kteří se velkým dílem zasloužili na výsledku druhé světové války (William Wyler, Frank Capra, George Stevens, John Ford a John Huston). Životní dílo každého z těchto režiséru představuje pět neméně úspěšných režisérů současnosti (Francis Ford Coppola, Guillermo del Toro, Paul Greengrass, Lawrence Kasdan, Steven Spielberg) a vypravěčem celého dokumentu je pak Meryl Streep, jejíž medový hlas tomu celému dodává onu třešničku na dortu. Výsledkem jsou tři hodiny přecpané informacemi, jsou naprosto skvělé a člověk si po dokukání bude připadat jako expert na téma: Filmaři druhé světové války. Dokázal bych si představit klidně i delší stopáž, při které by byla možnost i trochu zvolnit a u některých témat zůstat trochu déle. První dvě hodiny tímhle trpí nejvíc, přece jen 6 let narvat do tří hodin není nic lehkého, ovšem všechno je podáno srozumitelně, přehledně a poutavě natolik, abych tenhle informační kulomet dokázal přehlédnout a užil si to celé naplno. Nejsilnější částí je poslední hodina, která zobrazuje téma poválečné tvorby, která dala světu jedny z nejlepších filmů historie. Five Came Back je tak trochu sázka na jistotu, vyprávět totiž skrze oči legend o legendách je tak trochu podvod, Laurent Bouzereau navíc dokument s citem poskládal a nechal vygradovat, dal tak vzniknou naprosto skvělé podívané, která bere dech. Tihle páni obětovali všechno proto, aby mohli točit filmy a Five Came Back je skvělá pocta, kterou si právem zaslouží. 93% ()

Galerie (65)

Zajímavosti (2)

  • Během části, kdy zmiňují, že William Wyler přišel o sluch během letu v bombardéru B-25 (dvoumotorový B-25 Mitchell), ve skutečnosti ukazují čtyřmotorový bombardér B-24 Liberator. (KM Phoenix)
  • V momentě, kdy je pasáž o Mylhúzách, rodišti Williama Wylera, vypravěčka zmiňuje, že se jedná o město, které Německo získalo po první světové válce. Ve skutečnosti Mylhúzy získalo Německo po prusko-francouzské válce 1870/1871 a přišlo o ně po kapitulaci v roce 1918. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama