Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatím nejosobnější projekt oscarového režiséra a scenáristy Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Potomci lidí, Mexická jízda), film Roma, sleduje dívku Cleo (Yalitza Aparicio), která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City. Jako v propracovaném psaníčku ženám, které ho vychovaly, vzpomíná Cuarón na vlastní dětství a vytváří živý a procítěný portrét domácích konfliktů a společenské hierarchie v politickém chaosu 70. let. (Netflix)

(více)

Recenze (371)

shaacul 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film musí mít člověk čas a náladu. Raději si na ní počkejte, tenhle film je pomalý a nechytne hned, ale pomalu se v něm utopíte jako v bažině. Dokumentaristicky sledujeme příběh jedné rodiny a jejich služebné, jejich vztahy, lásky, zklamání, život i smrt. Příběh i zpracování je geniální, připomíná filmy z Československé nové vlny. Scéna porodu se podle mého názoru zařadí do kánonu nejlepších filmových scén historie filmu. Zatím největší filmový zážitek roku. ()

Fathe 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera a atmosféra.. Ale čekal. Jsem víc... Borec stojící na jedné noze byl ovsem fenomenální... :) ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Podruhé, lépe připraven, už jsem si to užil trochu víc. Není potřeba v tom moc hledat, je to dost jednoduchý a jednoduše vyprávěný příběh bez nějaké složitější psychologie. Krásná je na tom kamera, některé scény se opravdu povedly natočit v zajímavém světle. Kompozice kamery jsou dokonalé, jenže problém je, že na to si za chvilku zvyknete. Veeelmi pomalé přejezdy kamery začnou po 90ti minutách zaručeně uspávat. Avšak bylo by krásné, kdyby všechny filmy měly takovouhle obrazovou úroveň. Prakticky všechny tři hvězdy jsou za stylový vizuál a kameru. Ten příběh, no nevím nechci to nějak odsuzovat, třeba mi něco uniklo, stejně jako by nějakýmu Mexičanovi uniklo kouzlo filmu Pelíšky, nebo Kurvahoši gutntag. Znovu na to koukat už nebudu. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšia práca s kamerou čo som kedy videl. Zvyšok komentáru dopíšem neskôr, pretože Roma je akademický film, ktorý potrebuje vyzrieť v hĺbke duše a srdca, teda presne tam, kam Cuarón mieri a odkiaľ vychádza. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak extrémně nudný film. Trvá více než dvě hodiny a my sledujeme dlouhé záběry z jedné rodiny, ale pořád nic, co by člověka nějak vtáhlo. Kamera je tam jen jakýsi pozorovatel běžného života. V poslední třetině se sice pár zajímavých scén odehraje, ale jako celek to prostě nefunguje. K čemu je mi film, kdy se hodinu a půl příšerně nudím a pak vidím dvě tři scény, které jsou zajímavé? A tím zajímavé, myslím zajímavé v kontextu s předchozí nudou, protože v normálním filmu by až tak neobstály. Vlastně mi ten velmi jemný náznak jakéhosi příběhu přišel značně banální. Jediná scéna v porodnici ve mně vyvolala nějaké emoce, ale ta trvala asi dvě minuty, což je z dvouačtvrthodinového filmu sakra málo! Co bych ale pochválil je práce s kamerou, černobílé pojetí filmu a přirození herci. Ale jinak je film Roma extrémně přeceněná artová nuda! 40% ()

wanry02 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela překvapení. Vůči Romě jsem neměl, i přes vysoká hodnocení a dobré recenze, příliš velká očekávání. Čekal jsem hezké tahle záběry, ale upozaděný děj a celkově nudné zpracování u kterého budu přemáhat spánek. Ale dostal jsem přesný opak. Nádherné dlouhé záběry, umocněné černobílým zpracováním, u kterého jsem čekal že mi bude vadit, ale nakonec to vůbec nebylo na škodu a snímku to dodává skvělý retro feeling. Co se týče příběhu, tak se mé očekávání vůbec nenaplnily a ba naopak se z něho vyklubal jeden z největších plusů filmu, kde se rodiná atmosféra mísí s těžkými momenty v nebezpečném Mexiku a příběh si díky tomu zamilujete. Hlavní herci předvádí, podle mě naprosto famózní výkony a kdo mě naprosto uhranul byla dvojice Yalitza Aparacio a Marina de Tavira, kde doufám že si, alespoň jedna z nich odnese cenu za nejlepší herecký výkon. No a pak je tu režie v podání osobitého Alfonsa Cuaróna, kterému umožnil Netflix, natočit svůj vysněný projekt a rozhodně neprohloupil. Alfonso dokázal naprosto jasně, zřetelně a pro diváka zcela srozumitelně Romu natočit, kdy má dle mého naprostý přehled co chce a dokáže to převést na obrazovku. Co bych ještě vypíchl je, pro mě naprosto precizní výběr míst a celkově kulisy, kde je spouste věcí, které naprosto dotváří ten jedinečný pocit uvěřitelnosti. No a tak jako závěrečné hodnocení, chci říci že film výrazně předčil má očekávání, Netflixu se zase vyplatilo vsadit na originalitu a moje hodnocení zní krásných 90%. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Je to další osobitý a originální snímek v dnešním světě kinematografie. Alfonso Cuarón představil divákům jeden normální život služky / chůvy, která ale prožívá i svoje osobní zklamání. Nenásilně popsaný děj, který niččím extra nevyčnívá, přesto má svoji hloubku a sílu. Moc se mi líbilo, jak byl děj zrežírován a natočen. Skvěle se sem hodilo i černobílé zpracování. Hodnotím na 80%, čtyři hvězdy. ()

mufoid 

všechny recenze uživatele

Výjimečný film. Skvělá kamera, úžasný zvuk, vychutnáváte si každý záběr, pomalé tempo a nakonec se do děje zcela ponoříte ()

Cannonball 

všechny recenze uživatele

Pre mna je to najlepší Cuaronov film čo som videl. Hlavne kvôli tomu pomalému nábehu keď to na začiatku divák vydrží tak mu Cuaron dopraje zadosťučinenie za každú jednu minútu strávenu pri obrazovke. Kamera je až tak dobrá, že sama stojí za pozretie. ()

ariari 

všechny recenze uživatele

tak trochu pripomína cinema paradiso..kino ráj, tiež si tak pláva v tichu a obyčajnej večnosti bytia populácie v priebehu tisícov rokov...Toto sa vlastne nikdy netočí..Načo by aj.. na obyčajný život miliárd ľudí sa predsa nepozerá v kine. neuveriteľne živá kamera sa vrýva do pamäti. Takto sa má točiť a ľudia budú lepší :-) ()

casyy 

všechny recenze uživatele

Jeste ted to rozdychavam. Nikdy jsem nevidel, aby mel jakykoliv tvurce svuj film pod takovou kontrolou. V te rezii je cosi az maniakalne dusledneho. Cuaron neuveritelnym zpusobem pracuje s hloubkou zaberu, prostorem a komponovanim scen. Diky tomu vypravi nejen mimoradne osobni pribeh, ale soucasne ho zapustil do neskutecne plastickyho obrazu Mexika 70. let. Soucasne timhle mistrovskym kusem filmariny sklada poctu zenam. Pritom to zvlada bez patosu, prvoplanove heroizace nebo dojeti, naopak se jim klani s maximalni citlivosti a vkusem. Tohle neni film roku, ale nekolika poslednich let. ()

serdehelan 

všechny recenze uživatele

Scenár/réžia /kamera/strih Alfonso Cuarón. Nechápem ako to dá zvládnuť a ešte aj všetko na jedničku. Pravda, Cuaróna málokedy vo filme zaujíma príbeh, viď Potomkovia ľudí, Gravitácia a Roma. Príbeh tam nejaký vždy je, ale nie je nijak zložitý ani prekvapivý, služí ostatným súčastiam filmu. Práca s kamerou a mizanscénou nevídaná, napriek tomu nepôsobí samoúčelná exhibícia. ()

necrosrandist 

všechny recenze uživatele

Musel jsem si od projekce nechat dlouhou pauzu, aby se mi všechno rozleželo. Ne proto, že bych z toho jako někteří stříkal tolik, že nemůžu dát dohromady ani větu, ale proto, že jsem tušil, jak mě chtěl Cuarón oblbnout. Byl jsem celkem spokojený po odchodu z kina, ale později mi došlo, že tohle je fakt hodně moc film na efekt. Upřímně, kamera a nebarva je to jediné, proč byste to chtěli vidět v kině - logicky, je to jiné, než zbytek produkce. Co se obsahu týče, je to vlastně nepřiznaný a zbytečně dlouhý dokument o rodině a její služce. Forma totálně drtí obsah. ()

Leník 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásné, historicky zajímavé, herečka v hlavní roli úžasná, ale za srdce mě to stejně nějak nechytlo. Kdyby se tu daly dávat půlhvězdičky, tak dám tři a půl. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Příjemná nostalgická atmosféra, kterou umocňuje černobílé zpracování. Ale to je asi tak všechno, protože jinak mě film kromě několika málo scén vůbec neoslovil. Asi už je našemu evropskému myšlení moc vzdálený. Podruhé už bych to nedal. Za mě jsou rozhodně jiní adepti na Oscara, v tomto případě se jednalo o zklamání. ()

Martynes 

všechny recenze uživatele

To, že je Cuarón Pan režisér už dávno vím. Ale to, že je i Pan scénárista a Pan kameraman jsem opravdu netušil. Režijně a kameramansky naprosto vybroušený snímek, od kterýho jsem nemohl odtrhnout oči. Z děje tedy pouze vytrhávají občasné zvláštní herecké kreace. 9/10 ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Netflix už se připravuje na příští Oscary

Netflix už se připravuje na příští Oscary

12.09.2019

Loni to byl snímek Roma, letos pak bude Netflix zkoušet štěstí na Oscarech nejen s Irishmanem Martina Scorseseho, ale taky filmy Stevena Soderbergha (The Laundromat) či Noaha Baumbacha (Marriage… (více)

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Reklama

Reklama