Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
PF 2020

PF 2020

31.12.2019 Autor POMO

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i další letošní pokořitel Jokerova fenoménu, netflixovský vánoční animák ze Španělska Klaus. Netflixu vůbec gratulujeme k úspěchu v roce 2019. To, co loni naznačil Cuarónovou Romou, letos sebejistě potvrdil Irčanem a Manželskou historií. Uvidíme jak na Oscarech, ale co se týče Zlatých Glóbů, tak tato jeho dvě filmová polínka v ohni v počtu nominací přehořela všechny ostatní účastníky. Fungování studiového systému Hollywoodu se přepisuje.

Aktuální ČSFD žebříček 10 nejlépe hodnocených celovečerních filmů, uvedených do české distribuce v roce 2019:
1. Le Mans ’66
2. Klaus
3. Joker
4. Parazit
5. Avengers: Endgame
6. Výjimeční
7. Manželská historie
8. Králíček Jojo
9. Papicha
10. Dva papežové

Z hraných seriálů, které startovaly v roce 2019, vyhrává v uživatelském hodnocení Černobyl, a výborně si vede také oblíbený český MOST!. Top desítka vypadá aktuálně takto:
1. Černobyl
2. The Boys
3. The Mandalorian
4. Sexuální výchova
5. Why Women Kill
6. Hlava 22
7. MOST!
8. Temný krystal: Věk vzdoru
9. Agent
10. Odhalení

Celkově to byl silný rok s povedenými seriály i filmy. A byť končí, některé jeho filmové opusy nám ho ještě začátkem roku následujícího připomenou. Francouzské festivalové hity Portrét dívky v plamenech a Bídníci, nová verze Malých žen opěvované režisérky Grety Gerwig, vítěz festivalu v Torontu Králíček Jojo, Eastwoodovo vychvalované drama Richard Jewell, hvězdně obsazené stylové krimi Na nože, další francouzské potěšení (po nedávných Výjimečných) s názvem Tenkrát podruhé a konečně i válečná jednozáběrovka Sama Mendese 1917, která si brousí zuby na Oscara především za kameru.

Zima a jaro 2020 budou vůbec filmově silným obdobím. Guy Ritchie nám hned koncem ledna přinese další fantasticky obsazenou gangsterku Gentlemani a v únoru se můžeme těšit na návrat sexy miláčka mužského publika Margot Robbie v roli Harley Quinn v sólovce Birds of Prey či na Vina Diesela v terminátorovské roli sci-fi akčňáku Bloodshot. V březnu nás postraší nová verze klasiky Neviditelný muž pod taktovkou hororového šikuly Leigha Whannella nebo ve stejném žánru operující pokračování veleúspěšného Tichého místa, opět s Johnem Krasinskim před i za kamerou a příjemně rozšířeným obsazením - k Emily Blunt přibudou Cillian Murphy a Djimon Hounsou. Duben bude měsícem 25. bondovky Není čas zemřít, pořád s Danielem Craigem, a marvelácké superhrdinky Scarlett Johansson alias Black Widow. V květnu naplní kasy multiplexů devátá akční velkosvalová rychlopalba Rychle a zběsile a fanoušky mysteriózních thrillerů pohladí Žena v okně Joea Wrighta s Amy Adams, Julianne Moore a Garym Oldmanem. A v červnu se k nám (a dějově do roku 1984) vrátí Wonder Woman Gal Gadot s osvědčeným filmařským ansámblem z jedničky.

V období letních prázdnin se pak chystají ovládnout kina noví Krotitelé duchů pod režijním vedením Jasona Reitmana (syn režiséra původních dvou Krotitelů duchů), nový Top Gun s Tomem Cruisem, časem se opět zaobírající Christopher Nolan s jeho technologickým spektáklem Tenet, dobrodružná rodinná podívaná Jungle Cruise s The Rockem a Emily Blunt, nebo Jáklův Jan Žižka, obdobně mezinárodně obsazený jako letošní Nabarvené ptáče.

Podzim otevřou někteří z nejtalentovanějších Britů, konkrétně Matthew Vaughn s třetím dílem série Kingsman a hvězdně obsazená Smrt na Nilu Kennetha Branagha, navazující na úspěch Vraždy v Orient expresu. S nej hororovým hereckým duem současnosti Patrickem Wilsonem a Verou Farmiga nás lahůdkově vyděsí trojka V zajetí démonů a díky režii Andyho Serkise vzbuzuje nemalou zvědavost také dvojka Venoma s Tomem Hardym. Tajuplně působí post-apokalyptické sci-fi o umělé inteligenci s Tomem Hanksem BIOS a na úspěch nové verze Halloweenu naváže pokračování Halloween Kills, opět s Jamie Lee Curtis a pod režijní taktovkou Davida Gordona Greena.

No a velice slibně vypadá také zimní nadílka hitovek jako je netflixovský akčňák Red Notice s The Rockem, Gal Gadot a Ryanem Reynoldsem, marvelovka Eternals s Angelinou Jolie nebo třetí díl nové godzillí série, u kterého Warneři slíbili lepší scénář než posledně. Po Oscarech budou lačnět Robert Zemeckis s novou verzí fantasy Čarodějky (kterou mu spoluprodukují Alfonso Cuarón a Guillermo del Toro!), Steven Spielberg s remakem klasického muzikálu West Side Story a nejpovolanější sci-fi režisér současnosti Denis Villeneuve s úžasně obsazenou předělávkou Duny. Vánočně pak pobaví pokračování oblíbené komedie Coming to America s Eddiem Murphym, který nedávným Jmenuju se Dolemite dokázal, že to má pořád v sobě.

Kalendářní rok s mimořádně zvučným, až symbolickým číslem začíná. Bude představovat uzavření dekády, k jejímuž konci se zrodily klíčové VOD služby. A bude následovat doba, ve které se premiéry áčkových filmů, včetně těch největších a nejatraktivnějších (ať již pro zábavu nebo umělecké potěšení), rozdělí mezi kina a domácnosti. Nezahálejte proto s pořízením kvalitních domácích kin - budou žádoucí pro vznik nových filmových fanouškovství, jako byla ta, co zplodila tento web a pořád naplňují a dělají zajímavějším naše každodenní bytí. Děkuji všem kolegům za skvělý pracovní výkon v uplynulém roce a vám, uživatelům, za vaši věrnost a nadšení. A přeji vám báječný rok 2020!

ČSFD forever!

Reklama

Související novinky

Bratři Russoové se nejspíš vrací k režii Avengers

Bratři Russoové se nejspíš vrací k režii Avengers

19.07.2024

Když si s bráškou zrežírujete jedny z nejúspěšnějších filmů v historii kinematografie, odchází se jen velmi těžko. Bratři Anthony a Joe Russo to nicméně zkusili a po režii veleúspěšných hitů Avengers… (více)

Pátý Shrek dostal datum premiéry

Pátý Shrek dostal datum premiéry

13.07.2024

Shrek má mezi všeobecně oblíbenými animáky poměrně výsadní postavení. Přestože od premiéry prvního dílu pohádkové série uplynulo již více než 23 let, její hrdina je stále živý a mezi fandy… (více)

Chystá se pokračování Ďábel nosí Pradu

Chystá se pokračování Ďábel nosí Pradu

09.07.2024

Milovníci módy, Meryl Streep (K zemi hleď!) a bossingu budou mít žně. Zdá se totiž, že se dočkáme pokračování snímku z prostředí módního průmyslu Ďábel nosí Pradu. Podle zpráv od serveru Puck je… (více)

Fassbender, Gere, Wright a špiónská elita

Fassbender, Gere, Wright a špiónská elita

05.07.2024

Připravte se na hvězdně obsazenou špionážní sérii. Oblíbení herci Michael Fassbender (Zabiják, Kneecap), Richard Gere (Oh, Canada, Pretty Woman) a Jeffrey Wright (Americká fikce, Asteroid City) by si… (více)

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Nový film Denise Villeneuva má datum premiéry

Nový film Denise Villeneuva má datum premiéry

29.06.2024

Vytáhněte tužky a zapište si to do diáře. Studio Warner Bros. v pátek oznámilo datum premiéry dosud nespecifikovaného dalšího snímku hvězdného režiséra Denise Villeneuva (Duna: Část druhá, Blade… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Nový film Spielberga možná našel hlavní hvězdu

Nový film Spielberga možná našel hlavní hvězdu

15.06.2024

Chystaný nový film oblíbeného režiséra Stevena Spielberga (E.T. - Mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu) možná našel hlavní hvězdu. Kolem stěžejní role v dosud nepojmenovaném snímku totiž podle… (více)

Banda skončí pátou sérií

Banda skončí pátou sérií

11.06.2024

Americký seriál Banda patří v současnosti k jedné z nejnablýskanějších vlajkových lodí streamovací služby Prime Video. Adaptace komiksu, v níž superhrdinové nejsou opláštěné modly, které symbolizují… (více)

Kdo si zahraje Beatles?

Kdo si zahraje Beatles?

06.06.2024

Jakmile Sam Mendes (Americká krása, 1917) oznámil, že plánuje v příštích letech natočit filmy o skupině Beatles, šlo rázem o jeden z nejambicióznějších projektů Hollywoodu. Oscarový režisér totiž… (více)

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

05.06.2024

Marvel potřebuje hit jako sůl. Poslední díla jako Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo Marvels byla přijata s nemalými rozpaky a ani na streamu komiksové studio příliš neoslňuje tak, jak bylo dříve u… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

15.07.2024

Ač víkendovým tržbám v Americe bez větších překvapení vede pokračování oblíbené animované série Já, padouch 4 a na vysoké příčce se i měsíc po svém domácím uvedení stále drží taky miliardový hit V… (více)

V hlavě 2 má miliardu

V hlavě 2 má miliardu

03.07.2024

Filmový rok 2024 zná svůj první miliardový hit. Nestala se jím Duna: Část druhá, ačkoliv se svými 711 miliony měla docela dobře nakročeno, ale dosáhlo toho jiné pokračování dalšího populárního snímku… (více)

Nejnovější novinky

Kyle MacLachlan a tajemný horor od A24

Kyle MacLachlan a tajemný horor od A24

včera

Oblíbený americký herec Kyle MacLachlan (Městečko Twin Peaks, Fallout) se opět ocitne uprostřed zlověstného maloměstského mystéria. Zahraje si totiž jednu z hlavních rolí v chystaném hororovém filmu… (více)

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

25.07.2024

Před několika dny jste se zde mohli dočíst, jak se malý hororový krimithriller od studia Neon pod názvem Longlegs, v němž mladá herečka Maika Monroe (Neutečeš, Watcher) coby agentka FBI vyráží na… (více)

Reklama

Reklama