Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Kvůli nové pracovní příležitosti už jsem stihl též strávit 2 dny výletováním skrz skandinávské porosty. Ještě předtím mi bylo z těchto důvodů doporučeno shlédnout tento kousek k lehké "aklimatizaci" :-) Uznávám, že to přidalo na jisté autentičnosti neklidu a strachu, protože naše lesíky přeci jen za kopcem končí přívětivou dědinou a ledová sprcha spolčená s fakt ošklivým nečasem je tu o něco vzácnější. Chování frustrovaných cestovatelů bylo v rámci mezí logické a je třeba přitakat nad faktem, že neviditelné a hlavně naopak jasně slyšitelné zlo je to, které Vám teprve nedá spát. 3/4 času Vám leze mráz nejen po zádech, aby to psychoticko-akční konec plný přehnaného okultismu solidně zabil výborně vybudovanou atmosféru. Když vemu v potaz, jak povedené horory poslední dobou bývají, autorům Rituálu se podařilo vyčarovat důstojného zástupce tohoto žánru. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

The Ritual se hodně spoléhá na zvukovou stopu. Momenty, kdy v lese něco jen tak praská nebo duní šponují nervy a není z nich zrovna dvakrát dobře po těle. Až to chvílemi působí jako pánská odpověď na Pád do tmy. Když se k tomu pak ještě přidá závěrečné odhalení vymáchané v troše té severské mytologie, tak tu je po dlouhé době slušně zapamatovatelný kousek. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Nedočkáme se sice kdovíjak objevného závěru a postavy působí odflákle, ale při sledování nás pročistí pořádně hutná atmosféra, koncept vyprávění je zmáknutý takřka na jedničku a z pohledu stylu se jen těžko hledají nějaká slabší místa. The Ritual je jak hororově efektivní a umí diváka vynervovat, tak i uvěřitelný v rapidně se měnící náladě ohrožované skupinky lidí, díky čemuž si v prvních dvou třetinách ponechává autenticitu a je v podstatě funkční i jako částečný lesní survival. A vysvětlující finále je s odstupem mnohem méně blbé a napoprvé si udržuje nepředvídatelnost.. Kvalitka ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikto nikoho neoprcá.“ – „To sa ešte uvidí, čaká nás dlhá noc.“ Na jednej strane by som strašne rád dal 4*, ale proste je to od istého okamihu monotónne, postavy nie sú príliš zaujímavé, neustále vidiny a halucinácie (a flashbacky do obchodu) sú otravné + to obsahuje plno nudných scén, ktoré v iných filmoch končia na dlážke strižne. Na strane druhej oceňujem absenciu humoru, vážnu atmosféru a skvelú výpravu severských, megatemných, nechutne hustých lesov, kde vám nikto nepomôže aj kebyže ich zapálite. V nočných scénach je to „klasika“: pár stromov a nič nie je poriadne vidieť. Niekoľko s prižmúrenými očami parádne strašidelných scén (najradšej mám asi ten detail s rukou na kmeni stromu) a celkovo vcelku originálny scenár, kombinujúci viacero slávnych filmov resp. hororových pod-žánrov. Trocha ako The Hallow Corina Hardyho (partia civilizovaných, moderných ľudí v súčasnosti bojujúca o prežitie v prastarých, hlbokých európskych lesoch, v ktorých do dnešných dní prežívajú mystické povery). Ale lepšie. Produkcia: Andy Serkis. Nevillov román je prvú polovicu fantastický, ale ku koncu sa mi viac páčil film, ktorý mal relatívne o dosť iné finále. Rozdiely kniha/film sú početné, v románe by ste napr. márne hľadali traumu hrdinov z lúpežného prepadnutia, v knihe majú oveľa drsnejšie a naturalistickejšie zranenia a úmrtia, takisto lesy sú v knižke spracované lepšie, stále v nich prší alebo aspoň mrholí, vo filme sú to až na pár temných výnimiek skoro úplne obyčajné lesy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený hororový snímek, kde hlavní prim hrají zvukové efekty a postupné odhalování monstra, které nevídaným způsobem podněcuje Vaši fantazii. Snímku The Ritual sice nastavenou laťku pokazí lehce šablonovité "one last hero" finále, nicméně i navzdory tomuto se jedná o kvalitní a atmosferickou podívanou, podle níž by se měli mnozí tvůrci učit či alespoň inspirovat. Skvělá práce! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Znamení, které postavy vidí na stromech nedaleko opuštěné chaty, pochází z tzv. staršího futharku. Jedná se o nejstarší runovou abecedu germánského původu. Znak se nazývá Othila (čte se jako české „o“) a symbolizuje dědictví, vlastnictví, majetek. (Miseet)
  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)
  • Keď skupina vstúpi do zrubu, dvere sa otvoria smerom dovnútra. O chvíľu neskôr, keď Luke (Rafe Spall) otvorí dvere, aby sa pozreli do lesa, dvere sa otvárajú smerom von. (Karamanlis)

Reklama

Reklama