Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Je mi vlastně až s neuvěřitelným podivem, že tenhle český literární poklad má pouze dvě kinematografické zpracování. A to druhé už je přes 30 let staré. Filmová Záhada hlavolamu to má těžké, protože musí za hodinu a půl stihnout to, co seriál stihl za devět půl hodinových dílů. Chybí tedy mnoho věcí, když příběh chvátá neustále kupředu. Vontské kronice ještě rozumím, ale vynechání Široka už mu odpustit nemohu. Na druhou stranu tu je Bratrstvo kočičí pracky a Tam-tam. Přesto se mi i filmové zpracování Foglarovi knihy moc líbilo. Velmi vhodně zvoleny kulisy města, především pak Stínadel a i velmi slušný casting. Vlastně Rychlonožka a Losna mi sedí víc tady než v seriálu. Atmosféra je výborná a oceňuji jak často dá film vzpomenout na seriál. Za mě velmi dobré zpracování českého dědictví. Konec nechává husí kůži i po tolika letech. (88 %) ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Budeme-li se držet sešitové předlohy, na kterou se i dnes rád podívám, jsou Rychlé šípy kostýmy i typově velmi blízko. To je však bohužel asi jediné, co Petr Kotek trefil. Na Bohouše by mi ovšem více pasoval bývalý premiér Stanislav Gross. Vontská rada mi připomíná schůzi SSM a jediné co atmosféru drží, jsou poměrně slušné flashbacky a krásný Čepkův hlas do surrealistické hudby, která je ovšem vykradená z Hertzovy Panna a netvor. Ale připouštím, že postfoglarovská generace to možná může vidět jinak - jako dobrodružný a napínavý film. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dokonalé to fakt není, například většina dětských herců celkem často přehrávala a místy to působí i poněkud nudněji, ale jinak se jedná o celkem dobrý film. Nejvíc se mi na něm líbil výběr prostředí (Stínadla vypadala skutečně zajímavě) a hudba, která působila docela mysteriózně (a upřímně, ze začátku bych fakt podle té hudby neřekl, že to bude zrovna film o Rychlých šípech. jelikož by měla i na něco víc mysterióznějšího, bohužel nic takového se už v Česku dávno netočí). Dále to má i pěknou kameru a dost se mi líbil i nadčasový konec, který by se bez problémů dal použít na dnešní politickou situaci. Osobně bych ten film označil za zdařilý a to i v souladu s knižní předlohou (kterou jsem kdysi jako malý četl). Ale ty herecké výkony, probůh... 4* ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle teda vůbec neni ani zdaleka tak špatný, jak to podle hodnocení vypadá (64%, 2015). Samozřejmě to nejde hodnotit stejnym způsobem jako ten Bočanův seriál (ten měl víc prostoru, byl jinak pojatej atd.), ale atmosféru má ten film skvělou a pro mě to je k seriálu naprosto plnohodnotnou alternativou. Abych pravdu řek, tak co do nějaký tajuplnosti nebo uvěřitelnosti/věrohodnosti toho stínadelskýho prostředí a exteriérů obecně to na mě v mnoha ohledech působilo i atmosféričtejc a silnějc než ten seriál (dost tomu přispívá i ty celkem povedený Maláskovy varhanní hudební motivy) - třeba parádní a mejm dětskejm představám naprosto odpovídající Rozdělovací třída s tramvajema a vstupem do Stínadel se s tou seriálovou verzí vůbec nemůže rovnat. Ta hudba se k tomu taky hodí skvěle, to mě mile překvapilo - jen je na můj vkus občas až moc návodná; i díky ní některý scény působěj až hororově. Jen ti herci, zase ty dětský herci - nijak světoví bohužel fakt nejsou, dost jim ale podle mě ubližujou i špatně psaný dialogy; tohodle zaváhání je každopádně velká škoda. Na druhou stranu ale, pokud porovnám herce ze seriálu (který jsou obecně přijímaný vesměs pozitivně) a z tohodle filmu, tak mezi nima žádnej propastnej rozdíl teda fakt neni. Podobně jako mi v seriálu vadil Mirek, tak tady mě do uší/očí nejvíc bili třeba Jindra a Bohouš - oproti tomu skvělej tady byl Jan Tleskač. Narozdíl od seriálu, kde Bratrstvo kočičí pracky chybělo, tak tady ve filmu se objevuje - na úkor ale Široka, kterej byl zase jen v seriálu. A to mi přijde škoda, protože k atmosféře tajmnejch až děsivejch Stínadel Široko podle mě jednoznačně patří a vynechat ho je až trestuhodný (pokud bych měl vybírat mezi ním a Bratrstvem, jednoznačně bych hlasoval pro Široka). Kažodpádně - podle mě to je skvělá, i když v porovnání se seriálem asi trochu temnější a děsivější záležitost, která si rozhodně nezaslouží bejt takhle zatracovaná a opomíjená. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Rychlošípáci a Bratrstvo hrají špatně až afektovaně, s příchodem podzimu a prvních výprav do Stínadel dialogů a herectví ubývá a film začíná být koukatelný, hudba atmosféru podzimu ve Stínadlech podtrhuje a jako celek film nevyznívá vůbec špatně. Kdysi jsem film totálně odepsal, především kvůli hercům, dal jsem mu po mnoha letech druhou a třetí šanci a vůbec toho nelituji. Nejlépe se na film kouká v večer či v noci na konci podzimu, se staženými barvami a zvukem vyhuleným na maximum. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)

Reklama

Reklama