Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

kingik 

všechny recenze uživatele

Odvážný experiment, který s léty ztratil na své naléhavosti. Jistě si tenhle film nikdo moc často nepouští nebo nevyhledává, i když v něm hrají dva velikáni českého herectví - Bohdalová a Menšík - a příčina je zjevná. Film se neslučuje nejen s přívětivým herectvím obou představitelů, ale také je to tím, jak film hraje na náročnou strunu a je v něm dovedně ukryto mnoho proti režimních narážek. Menšík s Bohdalovou jsou najednou perfektně nesympatičtí a přitom mistrovsky sehraní, přesně jak požadoval scénář, ale z diváckého hlediska se film neblýskne ničím poutavým, vyjma herců. Dneska už nikdo neocení satirický podtext a flim se pak může jevit jako zdlouhavý a neforemně banální. Ve své době film jistě nevítaný, ale dneska hodný zapomnění. Ani po letech není příliš reprízovaný. 40% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ester Krumbachová v 60. letech výrazně k lepšímu posunula desítky filmů (její zdejší filmografie je jen velice výběrová), kde kromě kostýmní výtvarnice často fungovala jako další dramaturgyně. Jenže jak ukazuje její jediný pokus, k režijní práci talent neměla. Takže zbyla jen hříčka pro dva herce v jednom bytě. Mnohým to ale evidentně stačí... ()

Reklama

minus 

všechny recenze uživatele

Velice pozoruhodný film, který na rozdíl od mnoha jiných novovlnných opusů dodnes nebyl plně rehabilitován a v očích odborníků i filmařů (viz dokument Pátrání po Ester či obsah filmu výše) i nadále stojí v nejlepším případě kdesi na úrovni komunálních satir P. Schulhoffa či fantasticko-bláznivých komedií O. Lipského. Přitom jde o jediný český celovečerní hraný feministický film! Genderové rozvržení rolí, ústící v radikalisticky vtipnou pointu je patrné od úplného začátku včetně sebereflexivní tematizace ženy-ikony (promluvy hrdinky v dekorativním obrazovém rámečku přímo do publika). Film je též báječně výtvarně vyveden - hrdinka má své domácí útulné hnízdečko, které je postupně devastováno nemilosrdnými vpády muže, který dotyčné sežere nakonec i fíkus. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nametove a svym zpracovanim velice zajimavy a neobycejny film. Scenar se ale mohl jeste vysperkovat. Diky uzasnemu Mensikovi (jeho telefonaty nemaji chybu) a zdatne sekundujici Bohdalove ale stoji za to film videt. Bohdalka se mi nikdy moc nelibila, v tomto filmu ji to vsak slusi. A nedivejte se na film hladovi:-)! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Láska ide cez žalúdok, no v pripade muža v podaní Menšíka to nie je isté. Láska sa teda nekoná, zato jedla skonzumuje za troch. Nie je to až taká Veľká žranica, ale jedlá vyzerajú skvelo, Bohadlová ako oddaná kuchárka a bezvýhradne milujúca žena zastúpila ženský svet. Nekompatibilita s mužskym svetom je extrémna, to prehnané zvýraznenie rozdielov sa v prvej polovici podarilo. Druhá už nejako nenadviazala na tempo zo začiatku a značne nudila, opakovanie prejavov z oválneho zrkadla ma už nenadchýnalo. –––– Ty jsi ale ztloustla. Taky už nejsi nejmladší. Doufám, že jíst budeme hned. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Poslední film ve kterém si zahrál před emigrací do Anglie režisér Jan Němec. (M.B)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) ihned po předkrmu vypije všechny 3 skleničky, které má před sebou. Když dáma (Jiřina Bohdalová) nese jako další chod špagety, jsou všechny tři sklenky již opět plné. Když začne inženýr hodovat, jsou opět prázdné. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama