Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Arizona Dream z roku 1993 nás přivádí do prostředí New Yorku, kde žije Axel (Johnny Depp), který se živí jako strážce ryb v zátoce. Jednoho dne ho navštíví bratranec Paul, který Axela požádá, aby se zúčastnil strýcovy svatby pořádané v rodné Arizoně. Jelikož Axel nabídku odmítá, bratranec ho spícího unáší a Axel se ráno probouzí v těžké kocovině v Arizoně, kde se začnou dít neuvěřitelné věci... A především, kde se začínají plnit sny. Axel sní o životě na Aljašce mezi Eskymáky, v absolutním tichu. Elaine (Faye Dunawayová) se chce naučit létat. Grace by zase chtěla zemřít. Sny docházejí ke svému naplnění v momentu, kdy Axel podlehne touze postavit letadlo pro Grace, jelikož se do ní bezhlavě zamiloval... Magický realismus, jak bývá nazýván Kusturicův způsob filmového vyprávění, přenáší režisér z Balkánu do Arizony, i zde létají ryby, sanitky, touhy a sny se zhmotňují. Vedle slavných hollywoodských star jakými jsou Johnny Depp či Faye Dunawayová se ve filmu objevují i kultovní herci jako Vincent Gallo či Lili Taylorová. Nezaměnitelnou hudbu k filmu složil slavný Goran Bregovič, který s Kusturicou již dlouho spolupracuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (358)

swamp 

všechny recenze uživatele

Emir Kusturica a jeho filmy - naprosto chápu, že někomu nemusí sedět - jsou přeci jen dosti jiné.. já se však řadím ke skupince, kterou jeho snímky zkrátka baví a Arizona dream není žádnou výjimkou. "'Come here, close to me. Feel better now? You feel better now? You like that? No, don't touch my face, okay?' 'Oh, c'mon!' 'No, no. No, I'm not kidding! We can make love but do not touch my face or my hair.' 'Oh, are all actors like that?' 'All the great actors are like that. Do you think anybody touches Brando's face?' 'No.' 'Do you think they touch Pacino's face?' 'No.' 'Do you think they touch De Niro's face?' 'No.' 'Do you think anybody fucking touches Johnny Depp's face?' 'No!' 'No one's gonna touch Paul Leger's face, okay?'" ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Think Cadillac! '' --- Americký sen Emira Kusturicy v devadesátkovém outfitu s arizonským temně modrým nebem nad hlavou. K tomu zvučná jména herců v hlavních rolích... Tohle DVD překládám v poličce už dlouho. Deppa mám rád, ale ne všechny jeho prvotiny mi úplně sedly. Ok dnes je ten den řekl jsem si poté co zajelo dývko do mašiny, kterou by moje žena i s tisíci DVD v knihovně nejraději vyhodila. Už jen pro to, že se jí na gauči válí další ovladač. Přiznávám, že eskymo začátek byl takovým dost studeným skokem na Aljašku. Ale to bych rozdýchal. Horší byla úvodní píseň In the Death Car, která mi fakt nesedla ba se mi dokonce nelíbila. Taková ta osmdesátko-devadesátková syntetyzátorová pop divnost. Ty umělé zvuky mi vadí i na starších albech Cohena.  No nesedly ani k Iggimu a ta melodie byla prostě balkánská a nezapadal mi tam... Ale to je subjektivní. Film byl ze začátku trochu zmatený než na scénu do autosalonu strýčka přišly obě dámy. Pak začala opravdu snová jízda! :-) Arizona dream není jednoduchý film. Netvrdím, že vše jsem v něm pochopil, ale líbil se mi. Byla z něj cítit ta svoboda devadesátek. Možnost obdivně mlasknout stejně jako Johnny nad nádherným pozadím a linií ženských křivek, když Faye Dunaway v sakra obepínavých šatech nakoukla pod kapotu Cadillacu. Mohl by toto dnes někdo napsat do scénáře nebo natočit aniž by nebyl nervózní co by z toho sexistického a pro ženu ponižujícího záběru mohl případně vzniknout? Řekl bych, že ta doba přála nezavislým filmům a umělcům všeobecně. My jsme se těšili z nádechů čistého vzduchu bez projevů soudruhů z tlampačů rozhlasů po drátě a všudypřítomných omezení, která leckdo už nevnímal a považoval za běžný život. A západ si snil svůj sen o tom, že úspěšný může být každý, jde o to jen mít dobrý nápad a snažit se. Arizona dream rozhodně stojí za vidění. Dávám za 4 platýze. * * * * ()

Reklama

molotov 

všechny recenze uživatele

Můj první film od Kusturici a musím říct, že to bylo výborný. Koukal jsem na to kvůli Deppovi, kterýho miluji (ne, nejsem homosexuál:-) Nijak extra složitý mi to nepřišlo, bylo tak akorát, aby film nenudil a byl zajímavý. Nevím, jestli tohle je typický Kusturica, ale jestli jo, tak se na něho budu muset podívat blíže:-) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když točíte film o snech a snílcích, mohou vám v něm klidně létat ryby... Kusturica ještě v plné formě, Johnny Depp jako nastupující hvězda nezávislého filmu (na což je ve filmu také dobře umístěný vtípek), Lili Taylor žhavá, že by mohla způsobovat požáry, pocta velkým americkým filmům, Bregovićova hudba, bez které jsou poslední Kusturicovy filmy poloviční. Parádní film. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní projekt. Trochu reality, více snů, ale musím bez obav přiznat, že nevím kam takový snímek zařadit. Chvíli komedie, chvíli tragédie, chvíli rodinné drama. Zřejmě jde o film "nové generace", ke které bezesporu Emir KUSTURICA patří. Je to první film, který jsem od tohoto režiséra viděla, proto se zdržím dalšího komentování. Stříbrný medvěd a Zvláštní cena poroty, které byly filmu v Berlíně 1993 uděleny porotou, jsou jistě na svém místě právem. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • Pár týdnů po premiéře byl stažen z prodeje soundtrack kvůli neshodám o autorská práva. Soundtrack se pak objevil zase v roce 2002 a bylo na něm více skladeb. (Tygrys)
  • Ve scéně v kině, kdy Vincent Gallo jmenuje herce, zmíní i Johnnyho Deppa, který zde hraje hlavní roli Axela. (simply)

Související novinky

CANAL+ nově v sekci VOD

CANAL+ nově v sekci VOD

14.08.2023

Letošní rok je na nové streamovací služby bohatý. Jedním z nových hráčů je mezinárodně působící společnost CANAL+, která svou platformu uvedla letos v dubnu na český trh.   VOD knihovna CANAL+ nabízí… (více)

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

07.12.2009

Asi ne filmovou (i když, kdo ví?), pouze mexickou. Tu z počátku 20. století. O tom, že Emir Kusturica připravuje film o legendárním banditovi, revolucionáři a lidovém hrdinovi Pancho Villovi, jsme už… (více)

Reklama

Reklama