Reklama

Reklama

Errementari

  • Španělsko El herrero y el Diablo (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Errementari vypráví příběh kováře Patxiho (Kandido Uranga), který uzavřel smlouvu s ďáblem, aby se vrátil v bezpečí z války za svou milovanou ženou. Když nadejde den, kdy si má ďábel vybrat svůj dluh, skočí na lest vychytralému kováři a stane se jeho zajatcem. Situace se změní, když zatoulaná dívka jménem Usue (Uma Bracaglia) ďábla nevědomky propustí. Proti kováři teď stojí nejen rozběsněný dav vesničanů, kteří si myslí, že Patxi dívku unesl, ale především celé peklo. (Hernycztek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Po čertech povedená pohádka s nádherným vizuálem a vůbec výtvarnou stránkou.  Zároveň se však neopájí jen obrazem, ale třeba i švihnutím kladiva přes rypák či několikerým sklapnutím pasti na škodnou.  Ztvárnění rohatých či pekelné předsíně parádní, hned se mi vybavilo naše lože vyvrhelovo. Menší problém jsem měl jen s postavou samotného kováře, po jeho představení bych čekal výraznější figuru, byť s maskou mu to  nakonec slušelo.  Konec pak prakticky slibuje druhý díl, škoda že zřejmě nikdy nebude,  před něčím  takovým by totiž složil zbraně i John Wick. Aspoň čtyři kruhy pekla ale mohli ukázat... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tady bych s tím označením, že se jedná o španělský film, byl opatrný. Baskové jsou na to poměrně hákliví. Navíc v tomto případě se ve filmu baskicky i mluví, takže byl docela zážitek herce i poslouchat. Jinak ale musím uznale pokývnout, protože se jedná o daleko tajuplnější S čerty nejsou žerty s pocitem, jak kdyby nad filmem mudroval samotný Guillermo del Toro. Výborný, temný, tajuplný, mysteriozní, místy i tvrdý a krutý, ale s ironií, cynismem a sem tam i skrytou zábavnou vsuvkou. Nemohl jsem být spokojenější. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Žhavý kov svou pěstí ková, ďábla v kleci doma chová.“ Patxi je hrubián se železnou pěstí, nesnášenlivý, zarostlý a nemytý divous. Má vůbec srdce? Má. A jak žhnoucí! Alijova vize pekla je temná a páchne škvířící se člověčinou, viz ohníčky sadismu v bezelstných dětských očích při mučení Sartaela, pak stud holčičky a její omluva. OKÉNKO BOLESTI: [][] Máme ďábla v kleci. Jak mu předvést, že i lidé umí působit pekelná muka? Ψ Rozžhaveným krucifixem, jak při značkování dobytka (však ocas má). Ψ Posvěceným zvonečkem mu zrychtovat (zád)ušní bubínky. Ψ Torturou nejkrutější je rozsypat před ním cizrnu. Matematika je totiž peklo nejen pro školáčky, ale i pro čerty s obsedantně kompulzivní poruchou. [][] Pobavil farář, který se při spatření démona zaradoval: „Děkuji, Bože! To je živoucí důkaz víry. Vezmu ho do Vatikánu.“ Soucítil jsem s Patxim, jemuž osud do manželství hodil vidle, litoval malou Usue s opečenou tváří a užíval si sebeobětování i epický závěr s orginálními ďábly. Btw, Alastor vzkazuje: Lakomci, kteří dali jen 1*, budou trpět! V 5. kruhu bolesti, sekce smutní, varný kotel 203. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Typ filmu, který mi u nás velmi chybí. Fantasy/pohádka bez kýčovitého dětského balastu, jenž postupně odkrývá hlubší kořeny (ne)lidské povahy. Velmi sympaticky a nečekaně se vyvine jedna postava. Není v tom sama. Odkazy na základní archetypy tíhy lidské života - pojetí hříchu a smlouvy s ďáblem má při správném uchopení vždy velký potenciál a tady je to nesporně v určitých ohledech nadstandard. Errementari bych ideálně doporučil na Štědrý večer po dvaadvacáté hodině. Kvalitní temnější baskické S čerty nejsou žerty. 70%. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Hrátky s čertem po baskicku. Najdeme zde vysloužilého vojáka v osobě kováře, čerta nižší kategorie, čerta vyšší kategorie a kněze místo poustevníka. Ženský prvek obstarává dívka Usue. Anděl žel chybí. V příběhu je správně zobrazena ďáblova prolhanost, nenávist mezi ďábly i strach ďábla z posvěcených předmětů, naopak karikatura latinské mše svaté a závěrečný žvást o Halloweenu jsou lejno, jak praví Písmo. Přesněji 3,5/5. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo od 12. prosince 2016 do 27. ledna 2017 ve Španělsku. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. října 2017 na filmovém festivalu Sitges ve Španělsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama