Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa jeden z najzábavnejších filmov s Vlastom Burianom, trpiaci ich spoločným neduhom - obrovským rozdielom medzi Burianom a ostatnými hercami (s malými výnimkami). Zatiaľ čo na Burianovi sa zabávajú aj moje deti a možno sa budú aj vnúčatá, sledovanie napr. Hemmera s Mandlovou je aj pre mňa utrpením. Španielske kráľovné chodili v sprievode zmrzačenej trpaslíčky, aby kontrast s ňou dal vyniknúť ich pôvabu. Zaujímavé, že tento "dueňa efekt" u Burianových filmov nefunguje a práve výskyt "dueňa hercov" limituje moje hodnotenie jeho filmov. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zřejmě typická hra standardního reperoáru Burianova někdy až příliš lidového (v tomto ohledu vlastně podbízivého) divadla naplno naznačuje přednosti i slabiny podstatné části Burianovy tvorby. Vedle vrcholů, jimiž tradičně v Burianových filmech jsou sám Vlasta Burian a Jaroslav Marvan, se objevuje poměrně pestrá galerie výkonů od profesionálních (Šlégl, Trégl, Fiala, Pištěk) po vysloveně figurkařící (Mandlová, Sedláčková, Hemmer) nezřídka na rozmezí neumětelství a a vědomé či nevědomé parodie. Skřípající fabule i plačící scénář dovršují tuto směs velkého umění a fatálního diletantismu do jednoho z nejlepších burianovských filmů, jehož poselství lze nejlépe vyjádřit parafrází úvodního gagu: Burian to zařídí! I tentokrát. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Srdce mi to může utrhnout, ale víc u vás štemplovat nebudu." Tak to je ptáček pan Ducháček a abych to tak trochu ventiloval, tak bílkoviny, cukr i aceton jsou u mě zatím v normě. Ovšem s bránicí mám trošku problémy, protože se mi ji Ducháček často pokoušel natrhnout smíchem a nejen tím, kterak by si vydržoval tu slavnou hollywoodskou hvězdu Rintintinu. Pokud zkrátka budu někdy mít finanční problémy, tak vím, koho mám vykopat z hrobu, aby mi je vyřešil. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč to Burianovi všichni tak žerou - označení král komiků beru jako frašku, udělat ze sebe idiota umí skoro každý. Z té jeho přehnané gestikulace a mimiky, z toho žvatlání, pitvoření se a improvizace za každé situace se mi žaludek obrací. A Adinka? Peroxidové vlásky a umělý úsměv ještě není všechno. Hooodně velký přežitek. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

JUDr. Primitiv zamilovaný do rozmazlené dcerušky z idiotské rodiny, která nezná své majetkové poměry. Někdejší dojem byl skvělý, neměl jsem si to už pouštět. Burian a jinak nic, to může fungovat u takového filmu, jako je Přednosta stanice, kde je to "nic" důsledné (a kde má král Vlasta navíc skvělého nahrávače v Marvanovi), ne však u filmu stavějícím na obludné červenoknihovničkové úchylnosti. Navíc: skvělé Burianovy skeče jsou nejednou říznuty fousatostí až trapností. Navíc: Burianem se hloupě přeplácává (viz např. finální scénu na lyžích). Navíc: v předvečer Mnichova agitační komedie o starých monarchistických strukturách? To jste upadli, občani, ne? Z původních čtyř hvězdiček mám po čerstvém znovuzhlédnutí chuť ponechat jen dvě, třetí přidávám pro případ, že už tehdy šlo o parodii. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Originálne je na tú dobu úvod filmu, namiesto obvyklých titulkov vidíme tváre autorov a hercov. (Raccoon.city)
  • Zámeček zchudlé rodiny Rispaldiců je Zbraslavský klášter. Jedná se o cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav založený králem Václavem II. nedaleko soutoku řek Vltavy a Berounky. Po zrušení kláštera a přestavbě bývá objekt označován také jako zámek Zbraslav nebo Zbraslavský zámek. (sator)
  • Na premiéře filmu byl i tehdejší ministr národní obrany František Machník, po kterém Vlasta Burian (Ducháček) chtěl, aby jej přijal do důstojnického sboru. Pan ministr souhlasil a jmenoval jej poručíkem kavalérie. (kosticka7)

Reklama

Reklama