Reklama

Reklama

Tenkrát v listopadu

(festivalový název)
  • Polsko Pewnego razu w listopadzie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kvůli privatizaci a zvyšování nájmů přišli o bydlení. Od té doby se potloukají Varšavou, kde se dá. Matka a její pes zkoušejí různé ubytovny, ty ale nepřijímají klienty se zvířaty. Její syn sice občas přespává v domě své přítelkyně, z toho ale zase nejsou nadšeni její rodiče. Často tak musejí přečkat noc společně v zahradním domku na okraji města. I přesto syn dál navštěvuje studia práv, chodí na brigády a na schůzky s přítelkyní. Mezitím se snaží najít útočiště pro matku i pro sebe. Dočasné řešení jejich bezvýchodné situace jim nabídne squat, který současně funguje jako alternativní společenské centrum. Jenže ani zde je nakonec moc klidu nečeká. (Letní filmová škola)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Naprosto nefunkční film, který se snaží napasovat fikční příběh na reálné události, aniž by bylo jasné, jak spolu tyhle dvě vrstvy mají korespondovat. První polovina, která se věnuje jen dvěma protagonistům, je ještě silná, ale v druhé přestává dávat smysl vše od pohybu postav prostorem po jejich motivace. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pro mě trošku nešťastná kombinace silného sociálního dramatu, který bylo bezchybný. Nádherně vypravěný, nasnímaný a člověk se jen děsí, aby se nikdy v podobný situaci neocitl. Dost mě vadila pasivita mámy, přišlo mě jako kdyby úplně rezignovala, budiž, ale nechat v těch existenčních sračkách koupat svýho syna , to teda docela fuj. Druhá část filmu je dobývání nácků nebo nacionálů do squatu, vůbec mě to tam nepáslo, kontext nula, jak kdybych najednou byl v jiným filmu se stejným psem. Vysral bych se na to a dotáhl sociální zápletku, ta měla sílu a nosnost. Exekuční uřednice byla na plátně jen chvíli, ale titul odporná filmová postava, bohužel často nejen filmová, že ? získala s naprostým přehledem. Přemýšlím co za lidi může dělat tuhle práci, protože pokud se někdo ocitně v podobný situaci, tak jednat s ním jako s hovnem, to může jen dvojitý hovno. ()

Reklama

solisoli 

všechny recenze uživatele

Ťažká dráma z roku 2013, kedy nacionalistický extrémisti v Poľsku preukazujú svoje schopnosti. Neprehľadná situácia, kedy málo kto chápe o čo vlastne ide, len nech sa rozbíja, mláti a devastuje čo stojí v ceste. V tom zmysle funguje tento jednoliaty, krutý príbeh, kedy sa formuje a plne prejavuje situácia po socialistickom Poľsku. Trochu pre cudzokrajných neprehľadne, ale v celku zaujímavo dramaticky a reálne podané, nekvalitným scenárom a nie pravé najkvalitnejšími hereckými výkonmi. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Čím jiným přesvědčivěji ukázat, jak nebezpečné je hrát na strunu nacionalismu (ač je to hrdě a velmi zavádějícím způsobem nazýváno "Pochod nezávislosti") a jaká nálada se pak šíří společností, než autentickými záběry zmíněné akce, na které je zcela elegantní formou navázán příběh hlavních hrdinů. Ti nejsou typickými sociálními případy, mají v podstatě jen jedno (přirozené) přání - mít kde spát. Jinak nikam nechodí s nataženou dlaní, nikoho citově nevydírají. Jde o něco, co se u sociálně laděných filmů jen tak nevidí, a Andrzej Jakimowski dokázal obě roviny propojit tak geniálně, že se tomu snad ani nechce věřit. Nelze pominout nádhernou formální stránku - kameru a hudbu, která dává celému filmu ještě silnější atmosféru. Po třetím zhlédnutí filmu neměním názor a dojem, který na mě film udělal hned napoprvé. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Film působí takovým polo dokumentárním bez emočním dojmem... Ta "pasivita" bezdomovců či lhostejnost, která je často zmiňovaná je příčinnou a zároveň důsledkem toho proč tito lidé neumějí se svým životem jinak naložit. Psychologové říkají že tito lidé,stejně jako například narkomani mají nejprve psychické problémy, teprve potom si začnou ničit život-nízká sebeúcta (sebeláska) je jejich společným znamením... Mimochodem volných bytů v Evropské unii je asi 50 krát víc než celkový počet bezdomovců.. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Znatelný je příklon autora k většímu realismu. Jakimowski dřív dával přednost neobyčejné obyčejnosti a skutečnost přikrášloval magickými motivy. V závěru tohoto filmu využívá dokumentárních záběrů. Ty byly dokonce prvotním impulzem pro vznik celého snímku. Když režisér v roce 2013 točil záběry z různých evropských měst pro jiný dokument, podařilo se mu zachytit události, které ho přiměly k využití těchto materiálů i v hraném snímku (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. října 2017 na Varšavském mezinárodním filmovém festivalu v Polsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama