Reklama

Reklama

Pouto nejsilnější

  • Velká Británie Brief Encounter (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní drama o nenaplněné vášni, které bylo režisérovou čtvrtou (a poslední) spoluprací s divadelním autorem Noelem Cowardem, a které volně inspirovalo romanci Zamilovat se (1984) s Robertem De Nirem a Meryl Streepovou, je dnes nezaslouženě ve stínu Leanových pozdějších, velkolepých výpravných historických fresek.
V retrospektivách, za doprovodu Rachmaninova klavírního koncertu, se odehrává milostný příběh vdané ženy v domácnosti Laury (Celia Johnsonová) a lékaře Aleca (Trevor Howard), kteří se každý čtvrtek náhodně setkávají na vlakovém nádraží. Přes lásku, která mezi vznikla, oba vědí, že jejich vztah nemá budoucnost... (pm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je nutné brát v potaz dobu vzniku filmu, nepůsobí na mne tato jemná nešťastná love story nikterak zastarale. Celia Johnson sice není žádná Audrey Hepburn, nicméně pohled do jejích posmutnělých očí mluví za vše. Možná se nejedná o milník v rámci žánru, přesto však okouzlí svou střízlivostí, sympatickými dialogy a sehranou hereckou plejádou. Za pozornost stojí i absence naivity, kterou D. Lean ve svých pozdějších filmech rozhodně nešetřil. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

David Lean, mi znám jako režisér nejvíce monumentálních filmů v čele s Lawrencem překvapil staromodní, komorní, romantickou podívanou o (ne)naplněné lásce dvou starších lidí. Herecké výkony jsou senzitivní, ale i tak mi bylo opravdu jedno jak to celé skončí, zdali se Alec vrátí a zazvoní u dveří nebo opravdu odjede do Afriky. ___ Pokud čekáte romantický film, není to úplně pravda, romance se moc nedočkáte a když jo, je fádní, stará, nezajímavá. Znám spoustu filmů ze stejné doby, kdy je "láska" sama o sobě silná a atmosféra nahuštěná. Tohle prostě není Leanova parketa. Slušné tři. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Asi tak prvu stvrthodinku divak netusi, co sa tam deje a preco je hlavnej hrdinke tak spatne, ale od chvile, ked zacne hlavna hrdinka vypravat svoj nestastne zamilovany pribeh, ma konecne vtiahla do nudne rozbiehajuceho sa pribehu, ktory uz potom nudnym nebol. Prekvapila ma kratka minutaz rezisera Davida Leana, o ktorom som si myslel, ze on nevie natocit film, ktory by bol kratsi ako 120 minut, kedze som od neho poznal iba filmy ako LAWRENCE Z ARABIE (1962), DOKTOR ZIVAGO (1965) alebo CESTA DO INDIE (1982). Film ma 3 nominacie na Oscara za najlepsiu reziu, herecku v hlavnej ulohe Celia Johnson a za scenar, avsak Oscara za reziu dostal William Wyler za vojnovu dramu NEJLEPSI LETA NASEHO ZIVOTA (1946) a za herecku v hlavnej ulohe dostala sosku Olivia de Havilland za dramu KAZDEMU DLE ZASLUH (1946)... 15.10.2010 _______ Celia Johnson - (Laura Jesson) +++ Trevor Howard - (Dr. Alec Harvey) +++ Stanley Holloway - (Albert Godby) +++ Joyce Carey - (Myrtle Bagot) +++ Cyril Raymond - (Fred Jesson) +++ Everley Gregg - (Dolly Messiter) +++ Marjorie Mars - (Mary Norton) +++ Hudba: John Hollingsworth, Percival Mackey +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorého príbeh sa pomaly odvíja ako dej dômyselného románu s hodvábnymi stránkami. Ústredný pár mi zo začiatku prišiel obyčajný a nudný, no s každou ďalšou minútou sa stával sympatickejším. Príbeh nešťastnej lásky šťastne vydatej ženy, ktorá sama nerozumie náhlemu vzplanutiu je vynikajúco spracovaný a Celia Johnson v hlavnej úlohe je prosto úžasná. Vôbec sa nedivím, že je film adaptáciou divadelnej hry - na silnom emocionálnom príbehu aj predstaviteľoch je to vidno. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Romantický film spred sedemdesiatich rokov? Očakávania neboli príliš veľké, ale nakoniec som sa nechal vtiahnuť do príbehu nenaplnenej lásky, ktorá začala malým kamienkom v oku. A pokračovala iba virtuálne, lebo takto to mohlo pred rokmi a v existujúcich podmienkach prebiehať. Netuším, či môže tento film zaujať mladších divákov a ani ma to príliš nezaujíma. Ja som bol spokojný aj keď tri hviezdičky sú strohým hodnotením. Chvíľami som si pri sledovaní tohto filmu spomenul na Madisonské mosty s Eastwoodom a Streep. "Ako ľahko sa klame, keď vám veria." ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Film se točil 3 měsíce, začalo se v lednu 1945 a natáčelo se v od 22:00 do 8:00 hod. (M.B)
  • Howard a Johnsonová hrají milence z Kentu. V jednom záběru se v pozadí mihne yorkshirský dopravní ukazatel. (Sinecod)
  • Nádraží Milford bylo ve skutečnosti nádraží Carnforth Station v severozápadní Anglii. (M.B)

Reklama

Reklama