Reklama

Reklama

Pouto nejsilnější

  • Velká Británie Brief Encounter (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní drama o nenaplněné vášni, které bylo režisérovou čtvrtou (a poslední) spoluprací s divadelním autorem Noelem Cowardem, a které volně inspirovalo romanci Zamilovat se (1984) s Robertem De Nirem a Meryl Streepovou, je dnes nezaslouženě ve stínu Leanových pozdějších, velkolepých výpravných historických fresek.
V retrospektivách, za doprovodu Rachmaninova klavírního koncertu, se odehrává milostný příběh vdané ženy v domácnosti Laury (Celia Johnsonová) a lékaře Aleca (Trevor Howard), kteří se každý čtvrtek náhodně setkávají na vlakovém nádraží. Přes lásku, která mezi vznikla, oba vědí, že jejich vztah nemá budoucnost... (pm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Milostný trojúhelník resp. čtyřúhelník je zde zúžen čistě na dialog jednoho zamilovaného páru. V dnešní době nevídaná věc, která by stěží mohla najít realizaci i při epičtějším scénáři. Nicméně ve své podobě v úhlu retrospektivy věc stále funkční a platná. Film pracuje s opatrným (zdvořilostním) sbližováním hrdinů a jejich morální bezúhonností. Střet rozumu a citu, zásad a pokušení s možností volby, je zde hmatatelný víc než kdekoli jinde. V této situaci je každá volba špatná. Každá má negativní důsledky. Právě tohle drama osobní volby s vědomím bezradnosti (hraničící až se sebevraždou) je hnacím motorem filmu. Z pohledu současné společnosti nepochopitelná pointa. Doba se změnila. Společenský úzus se změnil. Docela by mě zajímal výsledek, když by se někdo v dnešní době zkoušel dvořit oním způsobem. Pravděpodobně by se setkal s výsměchem a cejchem podivína. Ona i stará tradiční společnost měla svá pozitiva. Většina lidí to podvědomě cítí, ale stydí se to přiznat. _____ U filmů mám rád doprovod klasické hudby, když ji umí někdo použít. Jen více Rachmaninova. 71% ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Dostalo se mi křídel. Fakt! Ne vždy je romantický film obdařen perfektním scénářem, režisérem, potažmo jeho smyslným smyslem pro asociace, jeho detaily. Všechno bylo totálně upřímný. Bylo to jako zakořenit k něčemu strašně vzdálenýmu, ale zároveň strašně povědomému. Brief Encounter je obrovskou zářivou hvězdou mezi vším a mezi ničím. Zatím nikdo se jí totiž ani o píď nepřiblížil. Krása! ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Velmi neotřelá romantika, jen co je pravda. Co se stane, když se do sebe prudce zamilují dva lidi, kteří nejsou ani mladí, ani nijak hezcí a oba mají své vlastní uspořádané životy a milující partnery? Ozdobou filmu jsou nejen výkony milenecké dvojice, ale hlavně velmi zajímavé vyprávěčské postupy, navíc zesílené vizuálními perličkami (vstupy retrospekce skrze prolínající se obrazy, vnitřní monology umocněné pomalými nájezdy kamery atd.). Úchvatná je scéna sílící Lauřiny paniky - kamera se pomalu překlápí a v podkresu sílí pískot přijíždějícího vlaku. Rozhodně jeden z nejlepších a nejoriginálnějších romantických filmu, jaké jsem kdy viděl. Smutná, hořká krása. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Fantazie. Těžce ohraný námět, scénář, jakých musí mít producenti v šuplících stovky, a přesto z toho David Lean dokázal vydupat srdcervoucí lovestory, která je strhující i šedesát let poté, v době, kdy se takovéhle herecké i režijní výrazivo dávno nahradilo něčím mnohem modernějším. Prosté - prostě dokonalé. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorého príbeh sa pomaly odvíja ako dej dômyselného románu s hodvábnymi stránkami. Ústredný pár mi zo začiatku prišiel obyčajný a nudný, no s každou ďalšou minútou sa stával sympatickejším. Príbeh nešťastnej lásky šťastne vydatej ženy, ktorá sama nerozumie náhlemu vzplanutiu je vynikajúco spracovaný a Celia Johnson v hlavnej úlohe je prosto úžasná. Vôbec sa nedivím, že je film adaptáciou divadelnej hry - na silnom emocionálnom príbehu aj predstaviteľoch je to vidno. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • V Irsku byl snímek nejprve zakázán, protože prý zobrazoval cizoložství v sympatickém světle. (Hans.)
  • Howard a Johnsonová hrají milence z Kentu. V jednom záběru se v pozadí mihne yorkshirský dopravní ukazatel. (Sinecod)
  • David Lean chcel urobiť jeden záber expresu v úvode tak, že by sa nakrúcalo tesne pri koľajniciach a expres by bleskovo prefrčal okolo výpravcu Stanleyho Hollowaya, ktorý to ale odmietol s odôvodnením, že sa bál hlasitých zvukov a predstavy, že by mal stáť kúsoček od rýchlika a ešte si nechať húkať do uší. (Zdroj: moviemania.sk) (classic)

Reklama

Reklama