Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý film pre tých, ktorí doteraz nevedeli, o čom vlastne ten štokholmský syndróm je. Trocha humoru, nadsádzky, ale vlastne vo vážnej veci. Ak by to napriek tomu niekto nepochopil, táto diagnóza sa dá vysvetliť aj na príklade súčasnej situácie. Je to napríklad vtedy, keď na vás psychopat Matovič alebo kazateľ Heger uvalia lockdown, zbavia vás živobytia, uvrhnú vás do stavu sociálnej núdze, ale vy stále s pohľadom ako na svätý obrázok vyrieknete: "Volím Oľano!" ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Filmu prospívá skutečnost, že Budreau se neobtěžuje žádnou dlouhou předehrou a Ethana pošle do banky hned v prvních minutách. Tím odpadá nutnost použít nějaký zlomový moment, ve které se rukojmí postaví na stranu banditů a všechno tak postupuje přirozeným způsobem. Režisér zároveň ví, kdy zatlačit na pilu co se emocí týče a stejně tak dokáže vystihnout chvilky pro nějaký ten vtípek. Na jedničku vyšel i casting, ačkoliv Hawkeova postava mi občas přišla trochu moc hysterická. Ale upřímně řečeno nemám potuchy, jak to tam tenkrát vypadalo. No a výhrady nemám ani k dobové atmosféře. Veliká spokojenost. 85% ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Jestli se to opravdu zhruba takto odehrálo i ve skutečnosti, tak je to vskutku bizarní příběh. Každopádně musím pochválit E. Hawka, který táhne celý film, který je místy dost křečovitý a přečkat první půlhodinu je vyloženě utrpení. Posléze se to ale rozjede a finále je prostě jeden velký bláznivý cirkus, který stojí za to vidět. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Ethan Hawke. Jediný světlý moment. Ostatnímu úplně nerozumím. Pokud je film podle skutečné události, měl zvolit úplně jiný tón vyprávění. Já měl totiž 50 procent filmu pocit, že sleduji Francouzkou komedii se známým Hollywoodským hercem v hlavní roli. No a pokud to takhle nějak opravdu bylo, tak látka za filmové zpracování ani nestála. O tom ale pochybuji. Přitom psychologickou hru s Ethanem v hlavní roli, kdy se střídavě mění ze zločince na "člověka" , kterému se něco vymklo z rukou a on se snaží zachránit co se dá, bych si líbit nechal. 50 procent a totálně promarněný materiál. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Příběh je to skvělý, ale bohužel film se moc nepovedl, hlavně neustále ječící Ethan Hawk mě oproti předešlým rolím hodně zklamal.. Má to sice jen 92 minut i tak to působí těžkopádně a dlouze. Škoda, že se tvůrci nechali přepnout na komedii a vznikla spíš nepovedená parodie. Jak říkám, škoda, potenciál to mělo...40% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Shanti Roney, který ve filmu hraje roli premiéra Olofa Palmeho, také hrál ve švédském televizním dramatu Norrmalmstorg z roku 2003, postaveném na stejném pravdivém příběhu. Hrál jednu z hlavních postav, Clarka Olssona, jednoho z lupičů. (MTHRFCKR)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. dubna 2018 na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku. (BMW12)
  • Fontány na pitnou vodu nebyly nikdy v Evropě instalovány, jako tomu bylo ve Spojených státech. Jedna však byla vidět na chodbě u banky. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama