Reklama

Reklama

Sherlock Holmes versus Conan Doyle

(TV film)
  • Francie Sherlock Holmes contre Conan Doyle (více)
Francie, 2017, 52 min

Hrají:

Arthur Conan Doyle (a.z.), Jeremy Brett (a.z.), Basil Rathbone (a.z.), Benedict Cumberbatch (a.z.), Martin Freeman (a.z.), Edward Hardwicke (a.z.)

Obsahy(1)

První detektivku s Holmesem označili za lacinou a váhali s otištěním. Hrdina i jeho autor jsou však dodnes kulty. I více než 130 let poté, co jej Arthur Conan Doyle stvořil, je Sherlock Holmes fenoménem – a už dávno ne jen literárním. Neustále inspiruje a vybízí k novým zpracováním a dokonce i výkladům. Přitom, jak už to bývá, zpočátku příběhům podivínského detektiva nikdo nefandil. Ba naopak: Doyle měl dokonce dostat peníze navíc za souhlas, že první novela Studie v šarlatové může být otištěna až po roce od svého vzniku. Samozřejmě ovšem následoval obrovský úspěch, který autora nejdříve těšil, ale zároveň jej svazoval v souvislosti se zamýšlenou „serióznější“ tvorbou. V dokumentu pochopitelně najdete bohaté ukázky z většiny filmových i televizních verzí, včetně té nejnovější, nejslavnější a nejdiskutovanější: britského seriálu Sherlock, kde ztvárnil titulní roli Benedict Cumberbatch. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Kivis 

všechny recenze uživatele

Svižné opáčko všeho, co každý fanoušek Sherlocka a Arthura Conana Doylea zná. Není na škodu si to vše jednou za čas připomenout. V rámci stopáže maximum informací. Jedna z těch mluvících hlav (myslím nějaký literární expert) sice mlela dvakrát trochu z cesty, ale nad tím se dá přimhouřit oko - beru to jako zkoušku pozornosti. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Francouzi si vymysleli tezi, že literární postava Sherlocka Holmese pozřela a porazila svého reálného autora A. C. Doyla a pak ji všemožně obhajují. Dokument má snaživou obrazovou výbavu (knižní ilustrace, fotografie, ukázky z různých filmových interpretací), ale komentář se soustředí převážně na emocionální prožívání Sherlocka a jeho autora, na teoretické a velmi subjektivní výklady a příliš faktů se v něm nedozvíme. I tak ale přinese několik zajímavých údajů. Ocenila jsem hlavně, jak Sherlock inspiroval reálnou detektivní profesi + spoustu dalších fiktivních postav odvozených od jeho charakteru. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Legendární literární postava a její činorodý stvořitel Od Studie v šarlatové až po Na starém zámku v Shoscombe. Z informačního hlediska výborné, včetně zahrnutí ukázek detektivových filmových představitelů od Rathbonea po Cumberbatche, nicméně ten stupňující se ústřední motiv zápasu ambiciózního tvůrce s jeho zlatým vejcem, kterého už má po krk, mi přišel až moc na sílu. Při stále větších sumách od vydavatelů v librách i dolarech se těžko umírá v Reichenbašských vodopádech, nehledě na to, že jen postava, která ve skutečnosti nežije, se může stát nesmrtelnou. Chtělo by se říct: „Jak prosté..“ ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nových informací pro mně osobně celkem 0, ale to je jen můj problém. Příběh pánů Doyla a Holmese a jejich vztahu je převelice zajímavý a Francouzi ho ve svém dokumentu plném ukázek různých Holmesů a jejich hereckých představitelů také zajímavě pojali. Dokument je tedy velmi kvalitní a ke zpracování nemám výhrad. 85%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlé, vlastne je to v prvej polovici veľmi pútavé. Ale ku koncu už to nudí a šumí do prázdna. Chýba tomu údernosť. Ale možno to bol zámer. Samotný Holmes tiež nebol úderný, ale systematicky, pomaly a na prvý pohľad nenápadne si šiel za svojím, až zrazu... Páčilo sa mi spomenutie Dr. Housea, ktorého skutočne môžeme do istej miery chápať ako novodobého Holmesa. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama