Reklama

Reklama

Mandalorian - Season 2 (2020) (série)


Kapitola 13: Jedi (S02E05)

(epizoda)
  • USA Chapter 13: The Jedi (více)

VOD (1)

Mandalorian cestuje na planetu, které vládne krutá místodržící, jež má velice mocnou nepřítelkyni. (Disney+)

Recenze (89)

Malyszs 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po minulém díle, který působil, jakoby ho udělalo to děcko, kterému baby yoda ukradl sušenky, tu máme konečně kvalitně udělaný, kvalitně režírovaný, natočený a všeobecně kvalitní díl po technické stránce. Do toho ještě skvělej děj a foreshadowing do budoucna. Sposta odkazů na star wars filmy, serialy, knizky, hry a nevimcovsechno. Takze nerdgasm. Lidi, kteří neví kdo je Ashoka nebo Bo Katan jsou zde stovky youtube videí, které to vysvětlí. Ahsoka nezklamala v žádném ohledu. Atmosféra byla top. Prostě a jednoduše to je jedna z nejlepších věcí, co star wars nabídlo. Bez pochyby je tahle samotná epizoda lepší, než ty filmy pro děcka, mentály a debily. Ano, narážím na vás SW epizody 1, 2, 3, 9. Tfuj. Jo a doufám, že všechny ty cool charaktery, který nám tu ukazujou, ještě uvidíme. Bo Katan, Ahsoka, Marshall z prvního dílu, klidně Boba Fett. Ale pls ne Cara Dune a Greef Karga... no more. A hlavně doufám, že příběh někam vede, a že moff Gideon bude kvalitní záporák. 10/10 ()

Fearghast 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po předchozí tragické epizodě příjemný návrat k naprůměrné produkci a hereckým výkonům (tedy vyjma té Jedi, jejíž výraz plynule přechází mezi dvěma extrémy "roztomilý Joda" a "zácpa"). Michael Biehn rozhodně potěšil, ač jeho role byla malá. Pomalá, příjemná epizoda s minimem vycpávek, lepší příběh probíhající epizody vs. co nás bude čekat v budoucnu by určitě potěšil, ale ... jen tak dál. ()

Reklama

cyphercz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouho očekávané shledání Baby Yody s "jeho druhem", na které nás navnadilo a připravovalo x předchozích epizod, je nakonec celkem dost antiklimaktické, Ahsoka nám v podstatě sdělí že sorry, musíte jít zase o dům dál a zkusit to u jiných Jedi, přičemž sama podotkne, že jich už moc v galaxii není, resp. ona sama pravděpodobně o žádném dalším neví, čili ta cesta na další planetu může být naprosto k ničemu a zbytečná, navíc když nebyla schopna pomoct ona, tak proč by jiný Jedi měl uspět? Plus souhlas s dO_od, tento díl byl v podstatě epizoda SG1 - O'Neill a jeho tým přijdou do zaostalé vesnice, která je pod krutovládou Goaulda XY, kterého však nakonec po epické přestřelce přemůžou a tento primitivní svět zachrání, the end... ()

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá výprava dílu byla z celé druhé řady výrazně nejslabší. Některé CGI momenty dokonce vyloženě bily do očí svojí odfláknutostí a když to porovnám s naprosto filmovou výpravou prvního nebo třetího dílu, tak se rozdíly objeví ještě výraznější. Nicméně dějově se nám to konečně někam posunulo a Ahsoka Tanu konečně na scéně. A Grogu k tomu. ()

Atrekan

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z tohohle dílu mám hodně smíšený pocity. Na jednu stranu konečně po roce a půl čekání vidíme Ahsoku a čekali bychom tak, že se Mando octne na konci své mise. Na druhou stranu se Mando sérii a půl snaží k Ahsoce dostat, aby ji předal Gorga (jak jsme zjistili), jen aby během deseti minut přišli na to, že vlastně skoro ničeho nedosáhl a namísto staré mise dostává misi novou. Nerozumím tomu, proč se Ahsoka s Mandem dohodla, že Baby Yodu vycvičí, ačkoliv to doslova minutu předtím rázně odmítala a vzápětí výcvik odmítla znova, čímž Manda technicky podvedla - nevím, jestli je tohle úplně nejlepší způsob, jak Ahsoku poprvé uvést jako postavu. Co se týče samotného jejího ztvárnění, jako vždy, když má animovaná postava obživnout, jsem měl obavy, jak si s ní maskéři vyhrají. Výsledek nakonec není nejhorší, ale vzhledem k tomu, že se pravděpodobně nestane trvalou postavou seriálu, chápu, že se tvůrcům nechtělo rozhazovat rozpočtem. // Rozporuplný pocity mám i z Ahsočina vysvětlování Síly, kdy jako by měla nakoukané epizody IV a V. Trochu to působí jako příliš okatý fan service, navíc podtržený hudbou z Dagobahu, ale dává to vlastně smysl, protože se Obi-Wan i Yoda podíleli na jejím výcviku, tudíž takováto vysvětlení musela slýchat. // Největší radost mi udělalo rozhodnutí tvůrců, přidat do současného SW světa Tython, kterej jsem si už před lety zamiloval díky Star Wars The Old Republic. Jsem opravdu zvědavej na to, jak se jim ho podaří zpracovat - nejen planetu jako takovou, ale i chrám, respektive jeho ruiny. Třeba tam Mando i narazí na nějakého toho starého známého Jedie - že by Luke nebo dokonce Windu? Pokud se nepletu, tak jeho smrt pořád nebyla oficiálně ani vyvrácena, ani potvrzena. Navíc by Samuel L. Jackson svým věkem odpovídal Winduovi, kterej, mám pocit, se jako Korun dožívá o něco vyššího věku než běžnej člověk. Akorát mi moc nedává smysl, proč by zrovna on měl souhlasit s jeho výcvikem, když to právě on nejvýrazněji odmítal výcvik Anakinův. // Snad nebude trvat další sérii a půl, než se Mando dostane na Tython, ale spíš bych čekal, že nás tam bude čekat finále série. Akorát nechápu, proč se tahle epizoda nejmenuje The Citizen :) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • I v tomto díle se objevilo mnoho odkazů na originální Star Wars filmy. Při příletu na Corvus je Razor Crest skenován ručním skenerem vesmírných lodí, který používali rebelové ve Star Wars Epizoda IV (1977) při příletu Millenium Falcona na Yavin 4. V zahradě magistry Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) v Calodanu byl zase k vidění závlahový systém velmi podobný tomu z pouštní farmy Owenů na Tatooinu, který se objevil ve Star Wars Epizoda IVStar Wars: Epizoda II (2002). A brána města Calodan vydávala při otevírání velmi podobný zvuk, jako brána Jabbova paláce na Tatooine ve Star Wars Epizoda VI (1983). (Sidarius)
  • V závere epizódy sa dozvieme, že Ahsoka Tano hľadá Veľkoadmirála Thrawna. Thrawn je jedným z najinteligentnejších a najnebezpečnejších vodcov Impéria, ktorý nám bol predstavený v seriáli Star Wars Rebeli (2014–2018) a ktorého príbeh bol rozvinutý v nekánonických dielach. Poslednou vecou, ktorú o ňom vieme z kánonu, je, že zmizol, keď mladý Jedi Ezra Bridger s pomocou vesmírnych veľrýb (purrgil) uniesol jeho loď do neznámych končín vesmíru. Ahsoka Tano od tej doby očividne pátrala po Ezrovi a po Thrawnovi. (ČSFD)
  • V tomto díle se objevila v jedné z rolí další známá persona ze světa slavných sci-fi filmů, a to Michael Biehn, který hrál vojáka z budoucnosti Kylea Reesea ve filmu Terminátor v roce 1984 (mihl se i v Terminátorovi 2, 1991) a velitele vesmírných mariňáků Dwaynea Hicksa ve filmu Vetřelci (1986). Na některé rysy těchto dvou slavných postav jsou dokonce v Mandalorianovi i dvě reference. (Sidarius)

Reklama

Reklama