Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane síce pribudlo zaujímavých avantgardných experimentov a kamerových trikov, na druhej však aj sentimentality a „humoru“ Chýbala vážnosť, realistickosť a fatálnosť KREUTZEROVEJ SONÁTY, nahradil ich rýchly prechod k efektným okamihom, bez vývoja či psychologickej opodstatnenosti. Nádherní predstavitelia, avšak silne skarikovaní, mimoriadne sympatická a krásna, no hlúpa vidiečanka, hrozne bezcharakterný zvodca. Prekvapujúci happyend. Dievčina však ide radšej do Paríža, a na starého utrápeného otca, čo ju tak srdnato bránil, sa zvysoka vykašle... Napriek týmto nedostatkom sa stále jedná o mimoriadne krásny, a predovšetkým UCELENÝ film, hlavne v porovnaní s neskoršími zvukovými dielami, v čele s preslávenou EXTÁZOU. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy síce cielene nevyhľadávam, ale slávnostné otvorenie 17. ročníku Projektu 100 som si nemohla nechať ujsť. Vidieť takýto film na veľkom plátne ale hlavne so živým hudobným zoskupením v počte 6tich členov, ktoré vo vysokej miere dopĺňalo film v celej jeho dĺžke, je netradičný zážitok. Hlavnej hrdinke som nerozumela, predsa len, páčil sa jej ten slizký lugosiovský /nič proti Bélovi/ typ, ktorého uprednostňovala pred niekým, kto sa podobal na Conneryho. A škoda, že vo filme je doplnených len toľko viet, lebo sa tam rozpráva celkom dosť. (7.9.2011 - Projekt 100, DK Zrkadlový háj) ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Machatý je mistr detailu, pomocí něhož jednoduše a přesné charakterizuje jednotlivé postavy. První polovina filmu je geniální, ale pak už se hraje jen melodramatická historka z lepší společnosti, ve které jsou trpící oči herců proloženy titulky o veliké lásce. To nic nemění na tom, že svedení a následný styk patří k nejlepším scénám české kinematografie vůbec. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vizuálne výnimočné dielo, ktoré sa zarezáva do prvej signálnej sústavy a rezonuje vo veľkom. A presne to stále obdivujem na nemých snímkoch 20. rokov minulého storočia, pretože vedia podať všetky potrebné, zásadné a vhodné emócie minimálne obrazovou formou. A nemalou a hlavne skvelou položkou sú aj herci ( hlavne Pištek a krásna Ita Rina ), ktorý proste hrať vedia. Ide tu samozrejme o prejav vizuálny, ale je to prejav, ktorý vyjadruje a doplňuje. Film krásny, smutný a veselý zároveň. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Na vcelku banální melodramatickou historku je naroubován film, který stojí na hereckých výkonech Olafa Fjorda, Ity Riny, Theodora Pištěka a dalších, na velmi moderní režii gustava Machatého a na několika velmi zajímavých vizuálních postupech (několikanásobná expozice, záběry jedoucího kočáru při znásilnění, prostřihy z jedné postavy na druhou atd.). Ne, že bych se sem tam při snímku nenudil, případně, že bych se nad ním neušklíbl, ale dostal jsem rozhodně více, než jsem čekal. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Obsah filmu bol utajovaný až tak, že mená zahraničných hviezd neboli ešte týždeň pred nakrúcaním zverejnené. (Raccoon.city)
  • Krátko po uvedení filmu podľahol režisér Gustav Machatý nervovému vyčerpaniu a niekoľko týždňov strávil v psychiatrickej liečebni. (Raccoon.city)
  • První československý film s "nahou" scénou. (džanik)

Reklama

Reklama