Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaká je největší lidská touha? Láska? Peníze? Sex? Neomezená moc? A je možné toho všeho dosáhnout a cestou neztratit vlastní tvář? Nejúspěšnější italský režisér současnosti Paolo Sorrentino (Velká nádhera, Mládí) se vrací do českých kin s velkolepým provokativním komediálním dramatem. Sorrentinův dvorní herec Toni Servillo tentokrát v hlavní roli ztvárňuje Silvia Berlusconiho – notoricky známého miliardáře, skandalistu, mediálního magnáta a dlouholetého předsedu italské vlády, jenž se proslavil zejména svým excentrickým způsobem života a zhýralými večírky, které svět zná pod označením „bunga bunga". Film dává nahlédnout do soukromí této kontroverzní ústřední postavy a nabízí pohled na mrazivé a mnohdy groteskní situace, ať už se týkají podplácení soudců, nákupu nejlepších fotbalistů nebo svádění mladičkých modelek. Zabývá se také tím, jací lidé Berlusconiho a jemu podobné obklopují a jak funguje cynický mechanismus moci, založený na absolutní ztrátě hodnot, ponižování, egoismu a prospěchářství. (Aerofilms)

(více)

Recenze (82)

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Všechno ve mně trne pláče, máme tu dalšího vizualáče! No jasně, bylo zřejmé, že budou barvy, zadečky, kamera, hudba, prostě Sorrentino, jak to přeokázale až k ironičnosti umí jen on, jenže! – je to dlouhé, prostě nudí to a dvě a půl hodiny jsou moc a neodpustitelné zároveň, neměl jsem na to jít, tohle se neodpouští, artistně pogovat s divákem hned u pódia, to je jednoduše od autora příliš sobecké, no je to tak, je. Myšlenka jinak fajn a naštěstí to je „podobenství“ nepříliš alegorické a více epicko-doslovné, má to své momenty, většinou ty černo-humorné, jenže, nemůžu si pomoct, podobně jako nádhera Velká mě to míjí, Mládí to není, ne a ne a ne, a na papeže kašlu, to pro mě taky nebude... better drink on Friday night than this one. [40%; 2019-01-04 Kino Atlas] ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Jak natočit psedoartový film a ukrutně diváky nudit celých 150 min.? Návod zná Sorrentino. Silvio - novodobý Nero, oběť intrik, věcný hledač štěstí, nebo manipulátor ? Od každého něco. Velmi nebezpečně připomíná osobu českého premiéra ( Já chci řídit stát jako svoje podniky ….). Zná Sorrentino českého premiéra? Snaha o velký film. Jen snaha. 3* ( za kompars) ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Tleskám. Erotický film o politice. Klipy s krásnými odhalenými ženami a kritika Berlusconiho (symbol vyprázdněnosti doby). Těším se, že, až někdo natočí u nás něco takového u nás o panu AB. ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Dekadentná, zhýralá až komická životná jazda Silvia Berlusconiho očami kritického významného talianskeho režiséra Paola Sorrentina. 150 minútová trpká komédia je v 1. tretine bez Silvia. Prvú časť by som nazvala sex, drogy a taliansky rock&roll. Jeden nadržaný luxusný pasák, ktorý sa pokúša dostať do priazne "predsedu" a tak zbohatnúť a desiatky beztvarých dievčat s perfektnými telami, z ktorých sú zapamätateľné iba 3 - gymnastka, hlavná šľapka a mladá rebelka. Ostatné sú luxusné spoločníčky ako cez kopirák. Potom keď príde na scénu Silvio Berlusconi (brilantný Toni Servillo) ho vidíme najprv ako starého seladona, neverného manžela a bývalého obchodníka, ktorý stále ešte hýbe postavičkami na šachovnici moci. Keď ho opustí manželka kvôli ceste do Angkor Wat, tak sa zo starého chlípnika stáva stredobod záujmu hviezdičiek. Silvio je už ale bohužiaľ odpudzujúci zašlý starec so "starým" dychom a svojprávnosťou s otáznikom. Ale keď sa predseda dostane machináciami znova do vlády, vidíme v ňom opäť politika pri moci, ktorý je ale stále jednou nohou v kriminále. Dekadencia morálky vrcholí zemetrasením, z ktorého zostane iba ukrižovaný Ježiš. Smrť morálky modernej doby a zrkadlo nastavenej politickej reality, ktoré mi pripomenuli dekadentný Rím v inom kultovom filme Caligula. ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

První půlka je splněný vlhký sen všech prostopášníků. V druhé dojde na zásadní otázky života a smrti, konce kariéry, směšnosti moci a starců. Pokud vaše partnerka přežije první kundí les, tak v druhé bude spokojená. Držím se té naděje, že první půlka nikdy neskončí. Silvio, ach Silvio!!! ()

Vopice2 

všechny recenze uživatele

Normálně jsem odešla z kina. Po dvou hodinách, takže ne že bych tomu nedávala šanci. Tedy ani nevim, jestli mam právo hodnotit, ale myslim, že jo. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Vizuálně magické, úchvatné a opulentní, jak u Sorrentina bývá zvykem. Těch striptízově diskotékových scén je tam zbytečně moc - občas to připomíná sérii videoklipů. Samotný Berlusconi je vylíčen velmi plasticky a přesně. Ve výborně vystavěných dialozích se přesně ukazuje jeho osobnost a psychologické motivace jeho činů i osob kolem něj (manželka, kolegové, političtí patolízalové). ()

toos 

všechny recenze uživatele

Jestli chtěl Sorrentino první hodinu ukázat prázdnotu pod pozlátkem koksu, sexu a polonahých holek, tak se mu to povedlo. Ale i tak to bylo už moc přestylizovaný. Po hodině přijde Silvio. Vyprahlej stárnoucí navenek žoviální děvkař s otrávenou manželkou. I u nich se objeví sem tam něco lidskýho, stejně tak v postavách stárnoucí luxusní šlapy, která ví, že jí ujíždí vlak, a zkaženýho (ale svým způsobem naivního) lokálního pasáka, co se chce dostat do první ligy. Dvě a půl hodiny bylo však přespříliš. Snad kdyby to bylo o hodinu kratší.... ()

dedliipf 

všechny recenze uživatele

Lepší inspirace než všechny letošní konference marketingu. "Altruismus je nejlepší forma sobectví." Sociopati ještě nikdy nebyli tak estetičtí. S angličtinou by dialogy působily kýčovitě, italsky jsou ale patetické i velkorysé; je v nich zrno pravdy. Ovce mi pořád chybí, první půl hodina byla rozpačitá, prostředek fascinující (hudba, barvy, vztahy), posledních 40 minut divák začne toužit po životě stejně jako hlavní postava - toužit ať už to skončí a vyběhne ven. ()

Xakor20 

všechny recenze uživatele

Tři čtvrtiny filmu sledujete sex, drogy, prsa a zadky, nic proti ničemu. Zbytek je poměrně sofistikovaný. Film by ale mohl být alepsoň o polovinu kratší a i tak byste si užili přehršel sexy žhavých scén. ()

G.A.B.I. 

všechny recenze uživatele

Nejsmutnější "komedie", jakou jsem kdy viděla. Dekadence, prázdnota, zkáza - bravo Paolo! Relativně nízké hodnocení dávám, protože už se to nedalo vydržet ... ()

Marla_Lev 

všechny recenze uživatele

Jestli hodlá Sorrentino svou další režisérskou kariéru obohacovat dalšími takovýmito uměleckými veledíly, měl by zvážit odchod do předčasného důchodu. Jistě, je tam několik parádních narážek a paralel (více i méně explicitních), které ocení občané napříč světadíly, ale musí zároveň přetrpět tunu vyprázdněných a zbytečných scén a další tunu vyprázdněných a zbytečných postav (nemám na mysli "kozy" a ovce, ty byly fajn) a mouder typu "jsem starý a bojím se smrti, "politika zvrácených politiků je zvrácená". Audiovizuál byl skvělý, ano, ale zde je příkladně vidět, jak to na dobrý film zoufale nestačí. Jistě, bez dávky oné vyprázdněnosti by tento obraz namalovat nešlo... Ale sledovat prázdnou nudu 150!!! minut, to je tedy fakt hodně špatný obraz a já si zapomněla před galerií šňupnout. V kině vedle mne jeden divák asi po půl hodině začal tlumeně, přesto slyšitelně chrápat (měl dost času na sladký spánek až do konce). Bylo též přítomno i několik krajanů režiséra... ti sice neusnuli, ale vyloženě nadšením tedy nejásali. Prvních 40 minut, jestli jsem psala o nudě, tak to byla extrémní a nepopsatelně táhlá velenuda, kdy jsem přemýšlela, že popadnu partnera (též začal klimbat), vzbudím spícího souseda, aby nás pustil a protlačíme se, hlava nehlava, nohy nenohy, ze sálu pryč. Pak se konečně objevil. "Silvio Servillo" (v pěkným ohozu). Hurá, tak teď už TO začne... ano, začala přehlídka dalších 110 minut nudy s několika okamžiky vtipu a nápadu. Vždyť ten film mohl mít všechno. Ale nemá, prostě nemá. Divák čeká a doufá... a skoro ničeho se nedočká. A za (konečně!) závěrečnou scénu bych Sorrentina nejradši nakopala do koulí (za to předtím bych mu dala jenom pěstí). Proč film vidět: Od filmu nečekáte nic víc než veledlouhé audiovizuální porno s několika politickými anekdotami a desítkami (polo)obnažených modelek. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Opět Sorentinova forma: dlouhé záběry, luxusní prostředí, večírky plné spoře oděných holek a tu a tam použita dobře padnoucí hudba. A hlavní hrdina starší pán, který to vše vlastní. Jenže příběh tentokrát bohužel chybí trochu víc než ve Velké nádheře nebo v Mládí. ()

Jan00 

všechny recenze uživatele

První půlka odpad. Bez smyslu, bez Silvia... Pouze samá koza nebo-li mléčná žláza. Druhá polovina to trochu vylepšila. Celkem dvě hvězdy. ()

to08.net 

všechny recenze uživatele

2:30 je fakt hodně a scény kdy "presidente" zpívá jsou témeř k nevydržení, ale přesto mě to baví od začátku do konce. Tragédie obchodu, politiky a přetvářky je vykreslená dokonale spějící k nejsmutnějšímu detailu. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama