Reklama

Reklama

Šaman

  • USA Medicine Man (více)

Obsahy(1)

Uprostřed mizejícího amazonského dešťového pralesa daleko od civilizace žije zahořklý biochemik, doktor Robert Campbell. Kdysi jeden z nejnadějnějších vědců pracuje uprostřed pralesa mezi příslušníky indiánského kmene. Vědeckému institutu, který financuje jeho výzkumy, se ozve po třech letech jen proto, aby požádal o dokonalejší přístroje a nového asistenta. Na jeho základnu dorazí s novým vybavením doktorka Rae Craneová, která sice přivezla požadované přístroje, ale současně má prověřit Campbellovy výzkumy a rozhodnout o jejich dalším financování. Teprve když Campbellovi oznámí, že institut uvažuje o zrušení jeho výzkumu, neochotně jí prozradí, že je zřejmě na stopě léku na rakovinu. Bohužel ho ale nedokáže ze zkušebních vzorků izolovat. Přes vzájemné antipatie se vědci pouštějí společně do dalšího výzkumu, který se nečekaně stává závodem s časem, neboť k unikátní lokalitě se neúprosně blíží motorové pily a buldozery, pracující na stavbě dálnice. (TV Nova)

(více)

Recenze (157)

HAL 

všechny recenze uživatele

Sotva pár dní předtím než Connery zemřel jsem Šamana viděl poprvé - a bavil se u něj parádně. Samozřejmě film táhne hlavně jeho nekonečné charisma a břitkost, ale McTiernan se se svými schopnostmi také nijak nekrotil, a dokázal velmi slušně prodat i takto na první pohled poněkud podviživený příběh o aktivistických lékařích z džungle. Šaman tak ani trochu nevybočuje z jeho řady filmů v desetiletí mezi Predátorem a třetí Smrtonosnou Pastí, díky kterým byl tehdy na naprostém vrcholu. 8/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po filmech "Predátor", "Smrtonosná past" a "Hon na ponorku" si John McTiernan na chvíli odpočal od akčního žánru a natočil "Šamana". A musím říci že se mu to povedlo. Nenudící dobrodružství, romantika, krásná příroda, pěkný příběh, nějaká ta romantická vložka, trochu i humor a to vše dostatečně vyvážené. Sean Connery v hlavní roli je jak jinak než skvělý a dobrá je také Lorraine Bracco. Velmi dobrá podívaná. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Je to ten typ filmu, který vás může zaujmout snad jen při jakési speciální konstelaci hvězd, jež vytvoří takové rozpoložení mysli, ve kterém člověku stačí nechat se unášet klidnými vlnkami. Klasický scénář; génius samorost dostane k ruce asistentku z velkého města, kterou nejprve opovrhuje, následně zaučuje, aby se pak od ní místy učil a na konci ji miloval. Překonají společně pár překážek, pár věcí objeví, pár podělají, projdou pralesem a je hotovo. :-) Proti gustu žádný dišputát (nebo jak se to říká), leč já radši vlny o něco divočejší. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Óda na záchranu přírody, kácení deštných pralesů a problematiku zmenšování se množství zeleně na zemi. Jednoudše, byť úderně podaná, inteligentně odvyprávěná a jakž takž v rámci žánru solidně zahraná. Několik scén je naprosto fenomenálních - slaňování po stromech - přičemž stejně důležité jako jméno režiséra je hlavní hudební composer, kterým není nikdo jiný než legenda filmové hudby Jerry Goldsmith. Přestože je v Šamanovi naťuknutá současná politika a vztah člověka k přírodě, jde spíše o klasický dobrodružný a napínavý příběh o hledání léku na nejhorší chorobu lidstva, takže ono poselství zůstalo tak nějak v půli cesty. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Sranda, jak se nejčastěji v komentářích k tomuto filmu opakuje obdiv k nádherné amazonské džungli a ono se to přitom natáčelo ve vnitrozemí Mexika u malého jezera a ani ne v té jižní pralesní oblasti a zas tak nepropustná a úchvatná ta příroda tam nebyla.....holt skvělý režisér dokáže kouzlit :-)) Viděl jsem to místo na vlastní oči při své cestě po Mexiku a bylo to pro mě dost velké překvápko, bo jsem si taky do té doby myslel, že ten film musel být natočen v Amazonii. Podnikaví mehikáni z toho tam udělali skanzen pro turisty, tak tam vše i ta chatrč doktora Conneryho zůstala zachována jako ve filmu. Dnes jsem se na ten film po dlouhých letech znovu podíval a nevím, přišlo mně to takové nemastné neslané, žádné pořádné drámo, zvrat a emoce i když jiskření mezi hlavní dvojkou bylo obstojné. Průměr který drží nad vodou hlavně ta falešná amazonská scenérie :-) ()

Galerie (44)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Mexiku. (Terva)
  • Sean Connery dostal za tento film 10 milionů USD. Tom Schulman dostal za scénář 3 miliony USD. (Bauer)

Reklama

Reklama