Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (813)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Občas jsem měl dojem, že sleduji rodinnou VHSku z prázdnin u babičky, teda ne že bych spal se slepicemi, dostával facku od sklápějící se postele, štípaly mě psí blechy, které na člověka údajně nelezou, ani jsme nedávali buchty na okno, aby si na nich pošmákla kdejaká koza, to ne. Ale ráno mě dědeček budil cirkulárkou, když chcalo, tak zkrátka chcalo, po funuse se v noci hrálo na housle, kosa jela jako kolovrátek a krávy se dojily jen těmi, kdo to uměli. Vstávalo se brzy a kdo spal déle jak do 8:00, byl za exota. Chladič byl děravý, zedníci makali za pivo a tou starou škodovkou se jezdí dodnes. Prostě film, který je tak normální, až je pěkný. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Takový typicky český film, který se možná snaží o něco víc než komediii, ale stejně jsem z toho v rozpacích. Na venkov se u nás ve filmu obvykle pohlíží brýlemi Pražáků, tak i tady. Jim asi připadá bizarní vše, co je jiné než městské. Jinak ale tento film nijak neuráží, nejsou v něm vulgárnosti a sprosťárny, rodina je tu podána celkem slušně, proto budiž - ale nic světoborného tento film rozhodně není. ()

Reklama

GeusX 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zdeněk Svěrák+Ladislav Smoljak. Je snad nutné něco dodávat? Hlášky z filmu jsou věčné! Ten film se mi ani po desítkách shlédnutí neomrzel a neztratil nic na svém excelentním inteligentním satirickém humoru. Nekompromisních 100% Jedna z mých nejoblíbenějších komedií! :-) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Menzel i Svěrák mají na svém kontě zdařilejší počiny. Film i po letech překvapí množstvím hlášek, které dávno zlidověly. Zápletka kolem chaty má být zdrojem humoru, ale ten rychle vyschne. Na Kemrovi je zase vidět, že v době natáčení ještě nebyl ve věku důchodce vyhlížejícího zubatou a přeliv to skutečně nezakryl. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

No co k tomuto výbornému a snad nikdy neokoukatelnému českému filmu (mimochodem typicky českému), ještě více napsat...? Ukázkový příklad toho že kvalitní divácké filmy se dají točit v každé době (a může to být i bez politiky, nebo přímo politických objednávek), záleží však na samostatných tvůrcích a samozřejmě se to musí i tak trochu umět..Zde autorská dvojice cimrmanologu Svěrák a Smoljak ve spolupráci s renomovaným Jiřím Menzelem se ukázala více než velmi šťastná..Byl to vlastně takový obyčejný film, ale o to víc reálný v životních zážitcích obou scénáristů, v tomto případě tvůrci zúročili své chalupářské zkušenosti, společně s docela dobře podanou rodinou-jako základem každého státu..Nesmrtelný film, od začátku až dokonce prošpikovaný známými scénami a momenty (které zná divák už dnes nazpaměť), jako například (povídka o vodníkovi, na podzim prodám kravku a na jaře už nezaseju, umřel pan Pokorný nebo pan nebožtík? stavitel na kolečkovém křesle, který projede seníkem, psí blechy na lidech, která na člověka nejdou atd..atd...), a především vtipnými glosami a hláškami, které dnes už zlidověly viz. chčije a chčije. V nich tu ale jasně vítězí starý děda Komárek-vesnický samorost-kterému žádná práce není cizí a ještě všechny kolem udivuje jak svým elánem s chutí do života, tak svými životními a především vesnicko-pracovními zkušenostmi, o kterých rodina velkoměšťáků z Prahy nemá ani šajnu, a sami se tak střetávají s životem na vesnicí, se zvyky a obyčeji :-)) Ve filmu si mimo jiné zahráli i herecké legendy František Kovářík (otec samotného Komárka-tehdy 90.letý ! ) a starý Vondruška (Václav Trégl-který ten rok a to ve svých 74.letech si stihl zahrát ještě v dalších čtyřech filmech !). Klasika která nikoho neurazí, a nenajdete v ní ani žádné jiné vulgárnosti. TOP 20 ČESKÉHO FILMU. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (63)

  • Kaplička ve filmu, kde se demonstruje chytání zmije, je výklenková kaple Svatého Jana. Nachází se půl kilometru od obce Svatý Jan a 20 kilometrů od stavení pana Komárka (Josef Kemr). (sator)
  • Režisér Jiří Menzel bol tak tvrdohlavý a chcel si presadiť herca Jana Třísku (MUDr. Václav Houdek), že už bolo všetko pripravené na natáčanie a on stále nenatáčal a odôvodňoval to tým, že sa stále čaká na herca a až keď herca povolili z vyšších miest, začali točiť. (Raccoon.city)
  • Radim (Ladislav Smoljak) vypráví ve mlýně rodině historku o vodníkovi. Vidíme zde také lopatu, která je nejprve opřená vpředu, pak je opřená vzadu a když ji vezme do ruky, je zase vpředu. (SONY_)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama