Reklama

Reklama

Kořist

  • USA Crawl (více)
Trailer 1

Nadějná plavkyně Haley Kellerová (Kaya Scodelario) není sebevrah. Do uzavřené zóny na Floridě, která se připravuje na jeden z největších hurikánů za posledních pár desítek let, se vypravila jen kvůli tátovi (Barry Pepper). Ten se snažil na poslední chvíli zabezpečit svůj dům, ale už měl být z oblasti dávno evakuovaný, přesto se neozývá. Haley ho najde v už částečně zaplaveném sklepě, v bezvědomí a těžce zraněného. Než ho stačí odtáhnout do relativního bezpečí, připomenou se nezvaní hosté, kteří jejímu otci to zranění způsobili. Stoupající hladina vody totiž výrazně rozšířila loviště zdejších aligátorů, kteří jsou poměrně hladoví a zvědaví. Situace je vážná a poměrně beznadějná. Hurikán udeřil naplno, sklep se plní vodou a Haley je jasné, že bude záhy čelit volbě, zda se utopit nebo nechat sežrat při pokusu o záchranu. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (405)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Solidní kombinace survivalu, ekohororu a fantastického filmu. Hned na úvod je třeba zdůraznit, že se jedná o FANTASTICKÝ film, tudíž příběh nemusí odpovídat skutečnosti. Ano, aligátoří stisk je drtivý, i když nemusí nutně hned ukousnout ruku nebo nohu (z logiky věci, jelikož by se tak připravil o celou kořist, ale to ví i průměrný znalec zoologie), a hlavní postavy skutečně neutrpěly povrchová zranění, nýbrž hluboká a devastující. Nereálná byla spíše možnost uplavat aligátorovi, jelikož o tom fakt pochybuji. Jenže já tentokrát nešel hledat chyby, nýbrž napětí, kterého se mi dostalo přehršel. Neustálé překvapování zubatými ještěry bylo tak intenzivní, že jako poslední záběr jsem očekával hlavu aligátora....ale nevadilo, že nebyl. Nostalgicky jsem zavzpomínal na Čelisti, jelikož útoky byly drsné a nekompromisní. Samozřejmě mohl být film krvavější, jenže zde se stavělo na atmosféře a překvapení, nikoliv na hektolitrech krve. Přesto došlo i na čtvrcení. Objektivně tak 3*, ale za příjemné a napínavé chvilky v kině dám jednu navíc už proto, že odpadový film vypadá úplně jinak. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Trvalo mu to síce takmer 10 rokov, ale konečne Aja natočil zase dobrý film. Pre mňa dokonca natoľko dobrý, až sa „obávam“, že tento rok lepší horor neuvidím... Nevadí, ja v hororoch nepotrebujem monumentálne myšlienkové presahy, sociálno-politické podtexty či meditáciu nad záhrobným životom. Pokojne mi stačí aj priamočiary, minimalistický survival horror / animal attack, pokiaľ mi sadne. A tento mi kurva že sadol, už sa teším na repete. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Kaya a krokodýl(i). Survival dobrodružství, v němž se zmáčená dcera Kaya Scodelario a mátoživý otec Barry Pepper statečně bijí s drzou a sebevědomou aligátoří partou, co navštívila jejich zatopený dům po spoušti, kterou napáchal hurikán (ne ten od Dalibora Jandy), a nemíní se z něj hned tak bez boje vzdálit. Tak ani Alexandre Ajovi se tak úplně nepodařilo dostat aligátora na vrchol filmového řetězce. Vrátil se po odmlce, navíc poslední jeho kousek byla nehororová volovina, a řeklo by se delší výcvik i pauza se projeví na lepším výsledku a naservíruje nám labužnický kousek, kde budou kusadla v akci po celou stopáž a odhryzané údy budou létat všemi krvavými směry, radost pohledět. Parta aligátorů sice je nenažraná, jenže jejich umný krotitel sáhl po béčkovém rutinním scénáři od béčkové značky Rasmussen, který je nacpaný všemožnými klišé a servíruje pár hryznutí, co opravdu nevzruší. Asi nejhůře se chybějící explicitnost projevuje u hlavní hrdinky. Ta má předplacenou nesmrtelnost a po kousnutích na noze, ruce a finálním, blíže nezjištěném kousanci, vykazuje nebývalou vitalitu a je imunní vůči bolesti. Ne už tak její otec, který přece jen po ukousnutí paže čekal na potenciální gangrénu, jenže ta svůj příchod už nestihla, neb produkce ťukla na hodinky a směrem k režisérovi pronesla fatální výrok "že už jsme moc dlouzí". Solidní technické známky posbírá aligátoří CGI parta, která vykazuje maximální realističnost a vzbuzuje respekt a jedině jí se dá s úspěchem fandit, ač jaksi nějakým zázrakem nestačí na ústřední dvojici, ovšem pokud jde o vedlejší a zcela nepodstatné postavy, o jejich pojídání se rozhodně nedá hovořit jako o upejpavém postoji. Vesměs ale film trpí nedostatkem překvapivých momentů, aligátoří lovecké instinkty jsou místy zdůvodněny nesmyslnou teorií a všudypřítomné klišé a přístupnost od 15 let film značně devalvuje. Což o to, režisér stále neopomněl své řemeslné schopnosti, jenže celé to má ohrané aranžmá, které prostě téměř nudí a nenapíná, i když to má solidní spád. 6/10 ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Dost "placatá" honička s krokodýlem, která zejména ve sklepních scénách docela nudí. Nápady přichází až ve chvíli, kdy se dostaneme na povrch, kde prostředí skýtá více možností pro vydovádění. Celkově tak potěší alespoň celkem pravidelné vraždění postav a skvěle vypadající vizuální stránka bouře. Jednou stačilo. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bezchybné to není, ale já mám Aju moc rád, takže mu rád něco navíc přihodím. Crawl ukázkově postupně přitápí pod kotlem. Voda stoupá, aligátorů přibývá, počasí se zhoršuje a postavy začínají být čím dál více dorasované. Z 80 minutového animal hororu ani nešlo vytřískat více. Kdo čeká nové Čelisti, ať si je raději rovnou pustí a Kořisti se vyhne. Nemám problém vnímat slabiny žánru, ale tohle mě zkrátka sedlo. 70% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Po posledním záběru začínají titulky za doprovodu písně „See You Later Alligator“, což docela vtipně navazuje na samotný děj filmu. Píseň složil a nahrál v listopadu roku 1955 Bobby Charles (vlastním jménem Robert Charles Guidry. Nicméně mnohem větší slávy s touto písní dosáhli Bill Haley & His Comets. Jejich cover verze této písně přitom byla vydána o pouhý necelý měsíc později. Našincům je jistě známá i česká verze písně „Nashledanou krokodýle“, přičemž existuje více verzí textu této písně. (Posheidon)
  • Suterény sú na Floride veľmi, veľmi zriedkavé, pretože väčšina štátu je na hladine mora alebo pod hladinou mora a pôda je prevažne piesková. (mivr)
  • Film se měl původně natáčet v Česku a měl na něm pracovat z části i český štáb. Z plánů ale sešlo a natáčení se přesunulo do levnějšího Srbska. (KlárkaS)

Související novinky

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

03.11.2019

Zatímco kultovní režisér Quentin Tarantino letos v létě skládal poctu zlaté éře Hollywoodu, hororový režisér Alexandre Aja na to šel o něco přímočařeji a radši poslal diváky na zápas mezi Kayou… (více)

Reklama

Reklama