Reklama

Reklama

Jsem matka

  • angličtina I Am Mother (více)
všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Po masové zkáze lidského pokolení se dospívající dívce vychovávané o samotě mateřským droidem obrátí celý svět vzhůru nohama, když se setká s jiným člověkem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (183)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Opravdu ošklivě zkritizovat tento australský neskvost, by byla hračka. Ale asi jsem na stará kolena chytl nějaký soucíťavirus(nebo prostě fandím Netflixu), takže to vezmu polehoučku. Pro režiséra, scénáristu a dokonce i producenta, je to dle místních zdrojů filmová prvotina. V tomto kontextu smekám, pěkná výprava, triky, hudba, pár fajn momentů a asi dvě zajímavé myšlenky. Průšvih je, že zbývajících 100 minut je slátanina. Nejdřív to vypadá jako scénáristický škvár někoho, kdo o umělé inteligenci neví vůbec nic a asi vyrostl na Robinsonovi: Lost in space. Pak ale přišel twistík, který ten předchozí škvár překryl ...jak to popsat...dramatickou, ale ne úplně uspokojivou pointou, kterou provázela sada nelogického dění. To už jsem se nudil. Ale to nebylo vše... v závěru to rozhrábl další twistík, který jakoby vysvětlil ty předchozí divnosti, ale ve skutečnosti spustil další sadu podivného jednání všech postav. Volba Hilary Swank, je pochopitelná...mělo to být takové...mrkněte na mě, nejsem béčkový film, hraje ve mě kdysi áčková herečka. Nutno dodat, že pro mě stejně nesympatická jako Sandra Bullock (takže jako lákadlo v mém případě selhala a tím mi i vzala důvod dát aspoň o malinko lepší hodnocení). Shrnuto a podtrženo (a zahrabáno a opatřeno křížem)...není to strašně strašný film, ale moc se nepovedl scénář, na kterém to přitom celé stojí. Srovnání s Ex Machine...to hodně pokulhává. Já jsem matka, je čisté postapo, mixnuté tlacháním a UI. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, musím uznat, že na ty dvě hodiny se ten děj vyvíjel celkem obstojně a opravdu na tu stopáž vystačil téměř bez zbytečných míst. Taky se musí nechat, že to má i nějakou atmosféru, technicky to taky vypadá dobře a líbil se mi i výběr hudby. Nějaký originální příběh se od toho čekat nedá, ale to by mi až tak nevadilo. Vadí mi spíš to, že je tu dost nelogičností a dost nevysvětlených věcí - SPOILERY Takže ze Země je pustina, půda zdevastované, stromy zničené, ale kukuřice roste? Proč, jak? A ta věž, co se tam v jedné scéně mihla, to bylo co, proč tam létaly ty drony? A když teda ta Matka byla ve skutečnosti jedno vědomí se všemi ostatními roboty, proč té dceři zakazovala chodit ven? Vždyť by se jí tam nic nestalo a ti roboti by ji nejspíš ochránili, kdyby náhodou. A ta žena, z jakého důvodu se dostala k tomu jejich (řekněme) domu? Jak vůbec mohla tak dlouho přežít? A kde se bralo všechno to jídlo, že tam holka přežila tolik let? To jedla celý život jenom kukuřici? A ten závěr samotný taky moc smysl nedává. KONEC SPOILERŮ Tohle všechno prostě ten film sráží dolů, včetně toho, že i tak to na mě zapůsobilo jako průměrná scifárna. Slabé 3* ()

Reklama

Lofrod 

všechny recenze uživatele

Neviem, neviem. Spracovanie fajn, film stale kladie otazky, preco toto? preco tamto? a toto je co? ano, fajn. ale ziadne odpovede. Uz ma prestava bavit tato moda filmov, ktore vas uvrhnu do deja po xxxx rokoch po nejakej katastrofe (vid. Quiet place, Bird box, Road, Cloverfield atd. ) pride mi to ako scenaristicka chyba s cestovanim v case. Pretoze poucka hovory ak nevies napisat scenar zakomponuj do neho cestovanie v case a vsetci ti zrazu uveria aky si genius. Z tohoto stylu pisania scenarov sa nam stava novy time traveling. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé postapo sci-fi, kde je kladený dôraz na pomalé tempo a predkladané myšlienkové posolstvá. A to sa cení. Niekomu to sadne, inému zase nie, divák so slabosťou pre žáner by ale mohol mať z I Am Mother radosť a a odpustí mu aj nejaké tie chyby. Dej je celkom nepredvídateľný, čo sú rozhodne body navyše, scenár ale pôsobí predsa len trochu chaoticky, nakoniec však pointou uspokojí. Ale opakujem, ako koho. Je to síce lacnejšia produkcia, napriek tomu sa Sputoremu podarilo vytvoriť pôsobivú atmosféru a fajn dizajn interiérov. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Netflix nám servíruje Australské robotické Sci-Fi Postapo ve stylu Ex-Machina a je to víc než příjemná podívaná, která nese skryté poselství a vyžaduje dostatek pozornosti, protože detaily film zvedají do plusu. Lidstvo je zničeno a sledujeme Robota uvnitř lodi, který pomocí embrya vytvoří holčičku, která má být nový začátek, ale vše se zkomplikuje, když na loď zavítá nezvaný host. Příjemně komorně natočené, skvěle zahrané, mrazivá atmosféra těžící z divákovy nejistoty komu věřit a věřte, že do poslední chvíle nevíte, jak film skončí. Líbily se mi i nečekané zvraty a funguje i napětí, takže za mne příjemné překvápko. 70% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2019 na Sundance Film Festival v Utahu (USA). (BMW12)
  • Působivý futuristický bunkr filmu, natočený téměř výhradně v Adelaide Studios v Jižní Austrálii, byl postaven na zvukových scénách zařízení a v dílně Set Construction Workshop, které se nachází na předměstí australského města Adelaide nazvaného Glenside. (Trajektt)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno