Reklama

Reklama

Leaving Neverland

Trailer
USA, 2019, 236 min (Televizní verze: 2x116 min)

Na samém vrcholu své slávy navázal Michael Jackson dlouholeté přátelství se dvěma chlapci ve věku 7 a 10 let. Tito dnes již třicátníci vyprávějí svůj příběh o tom, jak je Jackson sexuálně zneužíval, a jak se s tím po letech vyrovnali... Michael Jackson, jedna z nejslavnějších ikon na světě, představuje pro mnoho lidí mnoho věcí - popovou hvězdu, filantropa, zbožňovaného idola. Když byl v roce 1993 nařčen ze sexuálního obtěžování malých dětí, mnozí nedokázali uvěřit tomu, že by se Král popu mohl dopustit tak ohavných činů. V paralelních příbězích, které jsou si navzájem podobné jako vejce vejci, se Jackson údajně sblížil se dvěma chlapci a pozval je do svého úžasného a výjimečného světa. Obě rodiny, uchvácené přátelstvím svých synků se zpěvákem a zaslepené jeho pohádkovým životem, neviděly manipulaci a zneužívání, jimž byly jejich děti nakonec vystaveny. Dokument Leaving Neverland vytváří prostřednictvím rozhovorů, které svírají žaludek, přesvědčivý portrét soustavného využívání a podvodu. Zároveň poukazuje na moc uctívané osobnosti proniknout do života hvězdami posedlých dětí a jejich rodičů. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (201)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Z filmařského hlediska je Leaving Neverland nezajímavý. Trpí přemírou vaty v podobě nudných záběrů Hollywoodu z ptačí perspektivy, které jsou v pravidelných rytmech střídány s promluvami mluvících hlav a archivními nahrávkami & fotografiemi. V tomto smyslu pak může tento styl leckteré diváky mást, či dokonce znevěrohodňovat celý projekt, protože autenticita výpovědí obou hlavních postav příběhu je střihem poněkud narušena (přičemž červ pochyb s sebou může začít mrskat i se související postupnou emocionální gradací, za kterou může leckdo vidět jasný kalkul). Přesto - pokud se oprostím od formální stránky - má dokument významnou hodnotu díky svému obsahu; detailům, které hlavní protagonisté chrlí na diváky s ohromnou dávkou přesvědčivosti (bez ohledu na střih maximalizující účin na diváka). Film ani jeho protagonisté sice neposkytují žádný přímý důkaz skutků, které jsou Jacksonovi přičítány, nicméně ten sled indicií, které nabízejí všechny mluvící hlavy, je maximálně konzistentní s jinými případy dětského zneužívání (nesouvisejících s MJ), které již byly mnohokrát v minulosti prokázány a na jejichž projevech & důsledcích se shodují i psychiatři a psychologové. Dá se namítnout, že i tomuto se dají výpovědi přizpůsobit, ovšem v kombinaci právě s těmi archiváliemi a se znalostí dobových a místních reálií (např. justičního systému a právních zvyklostí v USA) tyto výpovědi tvoří poměrně silný celek, který lze zpochybnit snad pouze se současným uznáním herecké geniality obou protagonistů. Pro mě je první půlka dokumentu velmi dobrým popisem mechanismů zneužívání moci a autority. Ale větší sílu ma půlka druhá, která je o důsledcích sexuálního zneužívání dětí a jeho vlivu na psychiku dospělého člověka, který tímto prošel. A především tato druhá půlka sama o sobě více než přesvědčivě odpovídá na otázky nelítostných kritiků filmu: Proč o tom mluví ti dva až teď? Proč předtím říkali něco jiného? Proč se to teď řeší, když soudy MJ ve své době očistily? To všechno tam přece je zdůvodněno... Z tohoto pohledu je Leaving Neverland cenný. A o to víc je mi líto té nepovedené formy. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Neřeším to jestli je Michael Jackson skutečně vinný a zpovídající říkají pravdu, nebo je nevinný a tudíž je celý ten dokument v podstatě jenom komentář dvou mužů, kteří celý dokument jenom lžou. Beru fakt, že ten dokument na mně nefunguje- celé mi to přijde jako kopání do mrtvoly a nejvíc WTF mi přijde fakt, že oba muži a jejich rodiny na Michaela Jacksona vzpomínají na hodného člověka na kterého v zápětí nahází špínu. Netvrdím, že oba lžou, pravda je ale fakt, že jim chybí jakýkoliv důkaz. Dokument, který podává informace a výpovědí naprosto špatně Režisér Dan Reed tvrdil,že půjde o psychologický rozbor obou zneužitých mužů a to vlastně splnil. To, že ale přeloží slušně nastříhané montáže neudělá dobrý a objektivní dokument. Celé 4 hodiny se vlastně pracuje s faktem, že oba muži mluví pravdu a Jackson jim skutečně dělal ošklivé věci. Jackson se z pochopitelných důvodů už bránit nemůže, bylo by ale fajn hrát si také s tou možností, že ve finále nic neudělal. Nemá to hodnotu, nemá to hloubku a to, že je to slušně sestříhané a dostatečně dobře zrežírované neudělá dobrý dokument. Celý ten dokument je těžce WTF a selhává vlastně všude kde může.... Michael Jackson nebyl psychicky v pořádku, byl ale sám obětí. Těžko říct jestli opravdu zneužíval (spíš bych řekl, že jo) jestli ale jo, stejně už je 10 let pozdě. Proto už mi celý ten fakt, že tenhle dokument vyšel až 10 let po Jacksonově smrti přijde totálně debilní. Je mi líto zneužívaných dětí, zároveň ale nesnáším ,,černobílé" dokumenty.... ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

V podstatě dost nehodnotitelný kus "kinematografie", z mnoha problematických důvodů. Co se týče mého pohledu na téma, řekla bych, že v zásadě za všechno můžou rodiče: Ti Jacksonovi za to, co z něj vyrostlo, a ti těch dětí, že nebyli schopni přečíst situaci a vytvořit hranice, ať už se tam stalo cokoliv. Obzvlášť matka Wadea Robsona, minimálně ta historická, působí jako bestie. Moje nízké hodnocení se vztahuje zejména k formální stránce a způsobu uchopení ze strany režiséra. ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Nejde vůbec o obranu osobnosti, kterou jako fanoušek miluji, jde o několik jasných faktů a principů. MJ by od mládí brutálně zneužíván a trízněn svými bratry a otcem. Byl to po roce 1993 člověk, který propadl plastickým operacím, byl na drogách, lécích, byl úplně mimo, ale nikdy neuvěřím ani slovo o tom, že znásilňoval malé chlapce. Kopat do osobnosti, která je už deset let po smrti, přičemž jeden z těch pičusů u soudu vypovídal v jeho prospěch je více než ubohé. úplně nechápu vznik tohohle dokumentu, nechápu jeho podstatu, Je to tvrzení proti nijakému tvrzení, jelikož se mrtvý nemůže bránit. Věřím tomu, že se MJ choval jako prase, že chcal po baráku, bral léky, byl mimo, to byl, psychicky zdraví člověk to prostě od určitého roku nebyl, ale nikdy neuvěřím, že šukal děti. z dnešní doby je mi na blití a to už hodně dlouho. Ti dva kašpárci na videu si pamatují slovo od slova, den po dni co se dělo když jim bylo sedm, šest, víte co si pamatuju já když mi bylo šest? nic, pár úryvků z tábora, ze školy a možná od babičky z vesnice, ale jestli mi bylo šest? sedm? Nevím, ale tihle borci vědí všechno, slovo od slova vám to v pálí do xichtu. HBO u mě navždy skončila, tohle je ten největší humus, sračka a pohhrdání jednou z největších osobností 20.století. Naprosto odporný a nechutný výzvratek. tvůrci by si zasloužili okamžitou kulku do hlavy. Tenhle pseudodokument je jen důkazem všeho, co je na téhle době špatně, je mi na blití z dnešního světa. Sám Culkin řekl, nejznámější dítě co měl MJ u sebe jasně řekl, byl to ten nejneškodnější člověk, kterého jsem kdy poznal. Chcípněte v bolestech, odporný film, odporný. Nejhorší co s vůbec mohlo v tomhle století stát, Odporná degradace presumpce nevinny, Degradace společnosti, rozklad, blitka. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nemám potřebu se tvářit, že o Jacksonových pedofilních sklonech nic nevím. Možná děti zneužíval, možná chlapci jen potřebovali přivýdělek a ujeté radovánky se strejdou Michaelem si přibarvili, ale to přece nic nemění na faktu, že byl skvělým zpěvákem a ještě lepším tanečníkem. Máslo na hlavě však mají obě strany, hlavně rodiče. Fascinuje mě ta hysterie kolem, takže bych v pálení čarodějnic pokračoval. Kněží, producenti, herci a sportovci si také zaslouží prostor. Brzy bude oběť sexuálního zneužití regulérní zaměstnání. Nemáte někdo kontakt na tvůrce? Teď jsem si vzpomněl, že mně jeden židovský režisér chtěl strčit prst do zadku. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Jacksona v roce 2003 obvinil třináctiletý Gavin Arvizo z pohlavního zneužívání. V roce 2005 byl zpěvák zažalován a obviněn v sedmi bodech z pohlavního zneužívání dítěte a ve dvou bodech z podávání omamných látek nezletilému. Obvinění byl nakonec po mediálně sledovaném procesu zproštěn. Ihned poté se z USA odstěhoval do Bahrajnu. [Zdroj: iDnes.cz] (swn)
  • Safechuck v dokumentu tvrdí, že na vlakovém nádraží Neverlandu byl neustále zneužíván. Tvrdí, že on a Jackson tam měli „sex“ na začátku svého „vztahu“ mezi listopadem 1987 a lednem 1990. Po odvysílání dokumentu se ukázalo, že vlakové nádraží v těch letech vůbec neexistovalo. Stavební povolení ukazují, že schválení stavby proběhlo až v září 1993 a stavební proces byl ukončen v zimě 1994 – nejméně čtyři roky po časovém rámci Safechuckova příběhu. (RoCho)
  • Jednoho z distributorů filmu televisní společnost HBO zažalovali správci pozůstalosti Michaela Jacksona, protože podle nich porušila smlouvu z počátku 90. let 20. století, v níž se zavázala, že ho nikdy nebude kompromitovat. Způsobenou škodu odhadli na 100 miliónů amerických dolarů. (JoranProvenzano)

Související novinky

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

23.11.2019

Jeden z producentů megaúspěšného hudebního filmu Bohemian Rhapsody Graham King oznámil, že chystá životopisný snímek o zpěvákovi Michaelu Jacksonovi. Se scénářem by mu měl pomoct scenárista třikrát… (více)

Reklama

Reklama